Utopia urbană

...

De câte ori ți s-a întâmplat să te plimbi pe Calea Victoriei și trecând pe lângă Monumentul Renașterii să te întrebi dacă e un cartof sau un creier tras în țeapă? Poate nici nu știai că se numește Monumentul Renașterii, dar cu siguranță știi că este unul dintre puținele locuri de întâlnire din centrul Bucureștiului pentru skateri, bikeri și rolleri.

Orașul se transformă, nevoile locuitorilor se schimbă și de cele mai multe ori semnificațiile originare ale clădirilor și monumentelor istorice sunt uitate. Poveștile lor nu mai fac parte din prezentul nostru, iar noi ne trezim plimbându-ne pe străzile unui oraș străin.

Este important să știm și să simțim că orașul ne aparține, că vorbește aceeași limbă ca noi și că ne este prieten. Primul pas este să fim curioși în legătură cu el, să îi aflăm secretele și comorile și apoi să îl inspirăm cu viziunile noastre.

Utopia Urbană îți propune tocmai asta și ceva în plus. După ce ne plimbăm prin oraș împreună, povestind despre ce și cum a fost, vă lăsăm pe voi să ne spuneți cum ați vrea să fie. Mâine, peste un an, șapte, sau două sute treizeci și doi. Și nu oricum, ci prin desene. Adăugăm în mix și 5 artiști care la final vor picta orașul vostru ideal în Piața Națiunilor Unite.

Pe 23 Septembrie, ora 9:30, explorăm memoria urbană a Bucureștiului, cu monumentele și clădirile lui cele mai de preț

Pe 24 Septembrie, ora 9:30, vânăm toți pereții pictați din centrul Bucureștiului și vorbim despre cum arta deschide orașul înspre oameni

Pe 30 Septembrie, ora 9:30, reimaginăm orașul viitorului prin pictură și desen

Atelierele se adresează elevilor între 11 și 14 ani.

Pentru înscrieri trimiteți un mail la:
andrada.rosu@eliteart.org sau sunați la 0732 518 773 până pe data de 20 Septembrie.

Atașați mailului de înscriere Acordul de participare completat de părinte/tutore.

Descărcați Acordul de aici

Proiect finanțat de Arcub în programul București - Oraș participativ

Parteneri: Ajungem Mari, Primăria Sectorului 4

Sponsor: PictorShop

Revitalizare urbană prin intervenții artistice participative

Orașul aparține tuturor, dar pentru a-l face să răspundă nevoilor tale, este nevoie de inițiative prin care să îl cunoști, să ți-l apropii și apoi să îl adaptezi viziunii tale, fără a-l dizloca de trecutul său.

  • Piața Națiunilor Unite, situată la intersecția câtorva dintre cele mai importante și aglomerate artere și zone turistice ale Bucureștiului (între Centrul Vechi, Casa Poporului și Piața Unirii), cunoscută acum în principal pentru traficul infernal din zonă, a fost la un moment dat un centru cultural efervescent.
  • Pe vremuri gazdă a unei clădiri de Operetă și a unui cinematograf, Piața este renumită pentru blocul-turn Gioconda, construit în 1960 pe fundațiile a ceea ce n-a mai apucat niciodată să fie Palatul Senatului României.
  • Este nevoie de valorificarea acestei bucăți uitate din istoria Bucureștiului și de integrarea acestei părți, atât de centrală ca poziționare, dar atât de periferică din punct de vedere al atenției primite, atât în patrimoniul cultural național, cât și în cel European.
  • Revitalizarea creativă a zonei ar reda înapoi publicului această zonă printr-o serie de intervenții care să nu o mai facă să pară notă discordantă în conjunctura poziționării sale, ci mai degrabă să fie valorificată ca punct de legătură între zonele istorice și clădirile de patrimoniu între care este situată.

Activități artistice și educaționale

  • "Mica Europă în Piața Națiunilor Unite” este un proiect de revitalizare urbană care implică o serie de picturi pe trotuare, panouri ilustrate și fațade, ale căror schițe vor fi dezvoltate împreună cu un grup de 30 de adolescenți.
  • Proiectul va debuta cu două ateliere pentru adolescenți, prin intermediul cărora ne propunem să îi învățăm pe tinerii participanți cum se pot folosi de istoria și patrimoniul cultural al orașului în care locuiesc, ca de o serie de instrumente prin care pot redefini creativ spațiile publice, astfel încât acestea să devină mai prietenoase și mai relevante pentru ei.
  • Pornind de la desenele și picturile rezultate în urma atelierelor, un grup de 5 artiști va contura schițele ilustrațiilor care vor fi mai apoi executate pe trotuarele aleilor din jurul blocului-turn Gioconda, pe fațade și panouri.
  • Finalul proiectului va fi marcat de o expoziție a desenelor făcute de adolescenți și de o masă rotundă în cadrul căreia artiștii participanți în proiect, specialiști în probleme legate de patrimoniu, urbaniști, arhitecți, dar și alți artiști vizuali vor discuta importanța revitalizării patrimoniului arhitectural al orașului, exemple de bune practici, importanța implicării comunităților în acțiuni de readaptare a spațiului public la nevoile lor curente.