Brücken überm Fadenkreuz

Theodor Redlow: Ce v-a determinat să abandonați figurația, referențialul?
5th September 2017
Brücken überm Fadenkreuz (Poduri deasupra arcelor încrucișate) Corneliu Vasilescu în Darmstadts Kunsthalle

Brücken überm Fadenkreuz (Poduri deasupra arcelor încrucișate)

Corneliu Vasilescu în Darmstadts Kunsthalle

Trăsături de pensulă ușoare, aspre, și culori puternice, strălucitoare care, la prima vedere, nu lasă să se recunoască niciun obiect; sunt caracteristici tipice ale expresionismului abstract. Sau ale formei special germane ”informel”.

Faptul că un artist român se servește de acest stil surprinde, căci scena oficială favorizează încă realismul socialist. Corneliu Vasilescu, un caz singular în țara sa, dar prima noastră impresie ne poate înșela.

Din liniile de culoare trase cu repeziciune se recunoaște treptat o structură bine închegată a suprafeței.

La început întâlnești o axă verticală urmată de o linie orizontală în jumătatea de sus. O dată descoperită găsești această structură aproape în toate ”guașele” și picturile în ulei ale lui Vasilescu.

Câteodată, linia orizontală devine o fâșie lată și deasupra crucii stă cu regularitate o jumătate de arc. ”Arc” se numesc de cele mai multe ori lucrările.

În amintirea interpretării biblice a curcubeului, se vrea a fi înțeles ca un simbol pentru o unire, pentru o legătură, pentru o punte.

Îndoiala te cuprinde când această construcție rămâne neretușată de culori, și arcul se oglindește sub ea, gândul te poartă mai degrabă la firul în cruce. În arcul de triumf ”semilună” este un simbol al victoriei asupra celorlalți. Petele de culoare se luptă cu înfrigurare pentru supremație.

Dinamica trăsăturilor de pensulă atrage atenția asupra luptei și contrastele de culori reprezintă pozițiile adverse. Prin dimensiunile mici ale lucrărilor și paspartuurile sale largi, pericolul este îmblânzit din nou. Nu conflictul stă în centru, ci arcul. În unele lucrări se pot citi unele aproximări de figuri care s-ar putea interpreta ca prezențe figurative, arcul devenind o posibilă interpretare de acest fel.

Foarte puternic accentuată, compoziția simbolizează acțiunea. Faptul că lucrările lui Vasilescu împotriva primei impresii sunt create cu rațiune o trădează construcția ansamblului. Conform tezei dialectice emoția nu trebuie să fie potrivnică. O dată cu acest lucru cunoscut putem interpreta 8 acuarele care, din punct de vedere stilistic, nu se potrivesc cu guașele, și se manifestă ca impresie spontane; în realitate și ele urmează până la urmă construcția rațiunii. Expoziția de artă din Darmstadts Kunsthalle este încă până la 12 mai.

Wolfgang H. Runge

Darmstädter Echo 20.4.1985