Centenar Împreună. Drumul Dorului

În perioada 20-21 iulie Asociația Elite Art Club Unesco, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, desfășoară la Graz, Austria seria de evenimente „Centenar împreună. Drumul dorului”. Proiectul este dedicat comunității românilor din Graz și este compus dintr-o serie de 4 evenimente :
- un atelier de pictură pentru copii,
- un atelier de pictură pentru adulți,
- un concert de muzică clasică susținut de talentata și mult premiata pianiastă Maria Diana Pe-trache, alături de violonistul Aron Cavassi
- o expoziție de artă contemporană românească ce reunește lucrări semnate de artiști consa-crați precum Florina Breazu, Marcel Lupșe, Horea Paștina, Constantin Răducan sau Mihai Sârbulescu.

Prin intermediul celor două zile de evenimente ne propunem să facilităm interacțiunea dintre ro-mânii stabiliți în Graz și unele dintre cele mai promițătoare nume de artiști români contemporani. Comunitatea din Graz va fi imersată într-o experiență de reîntoarcere și apropiere de patrimoniul cultural românesc și de valorile sale.
Proiectul este construit pe un subiect de factură emoțională, pe sentimentul care reflectă România în diaspora, pe dorul de casă care se fructifică prin acțiuni fragmentare dar sincere, menite să transmită sentimentul unitar al unei comunități. Pentru că o comunitatea reprezintă o echipă, toate activitățile se vor baza pe interactivitate și colaborare, create să consolideze relația participanților, creionând astfel un singur scop, o singură temă, un singur gând - dorul de casă.

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Partener: Centrul Cultural Austro Român Graz

Centrul Cultural Austro Român Graz numără 3000 de membri. Toți sunt români care își doresc să fie ținuți la curent cu evenimentele organizate de Centru și care își doresc să simtă că aparțin unui grup care împărtășește aceleași valori și credințe ca și ei.

Pentru a descoperi etapele de evoluție ale proiectului accesează:
www.facebook.com/EliteArtGallery/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 6 Decembrie 2018

MOSAIC: Portrayal of Diversity / Expoziție de pictură

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Pictură şi diversitate în spaţii neconvenţionale din Bucureşti

În perioada 7 -19 Decembrie 2018, Elite Art Gallery itinerează expoziția de pictură dedicată proiectului MOSAIC: Portrayal of Diversity în trei spații neconvenționale din Bucuresti: Hotel Ibis Gara de Nord, Cafeneaua Automobile Bavaria Group și Biblioteca Academiei. Expoziția reunește lucrările a cinci artiști plastici: Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu și Daniela Donțu-Hașcevoi.

Proiectul MOSAIC: Portrayal of Diversity a presupus recuperarea și promovarea reperelor identitare a 5 minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale și colective a fiecărei comunități. Lucrările au fost expuse în perioada 30 Octombrie-4 Noiembire la Elite Art Gallery, Bucureşti iar în luna decembrie expoziţia va ajunge în 3 locatii neconvenţionale din capitală: Hotel Ibis Gara de Nord, Cafeneaua Automobile Bavaria Group și Biblioteca Academiei. Itinerarea expoziţiei este realizată cu susţinerea Centrului Cultural ExpoArte, Bucureşti.

Artiștii plastici au realizat portrete simbol ale următoarelor comunităţi: Sașii din Bod (Județul Brașov), Romii din Sintești (Județul Ilfov), Maghiarii din Ernei (Județul Mureș), Armânii din Pipera (Județul Ilfov), Rușii-lipoveni din Slava Cercheză (Județul Tulcea).

«MOSAIC: Portrayal of Diversity urmărește ca prin artă să apropie publicul de valorile și tradițiile acestor promotori ai mesteșugurilor, artelor, culturii. Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic și social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. Acest lucru nu are întotdeauna efectele urmărite, dat fiind accesul redus al populației la noile strategii de integrare multiculturală, respectiv interesul scăzut general pentru minoritățile naționale, etnice, religioase, lingvistice etc. Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să valorificăm arta și istoria acestor minorități, conservând elementele care compun identitatea națională deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.», explică Carla Schoppel, curatorul expoziţiei.

MOSAIC: Portrayal of Diversity este un proiect implementat de Elite Art Club UNESCO și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primaria Municipiului București prin Centrul Cultural ExpoArte.

EliteArt Galerie are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoa-re ale artei moderne, precum și valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în dome-niul artelor vizuale și al muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 22 August 2018

Pictori de azi la Balcic 2018

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Pictori de azi la Balcic 2018 reinterpretează elementele definitorii ale Orașului Alb.

În perioada 27 August – 28 Septembrie 2018, EliteArt Galerie deschide o nouă expoziție dedicată taberei „Pictori de azi la Balcic”, proiect care se desfășoară sub egida Elite încă din 2003.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 28 August 2018, ora 18.30, cu un moment muzical oferit de Bălașa Percussion.

Expoziția este curatoriată de Carla Schoppel și reunește lucrările artiștilor Gabriel Bălașa, Irlo, Liviu Coman și Otilia Cadar.

Tabăra din acest an a fost organizată din dorința de a crea o punte între abordarea plastică a artiștilor tineri și reprezentările moștenite de la pictorii interbelici. Considerăm că Balcicul are atât elemente de tradiție bine conservate, cât și un teren fertil care permite introducerea a noi tehnici și concepte în arta inspirată de reședința Reginei Maria. Drept urmare, „Pictori de azi la Balcic” a presupus explorarea legăturii dintre tradiție și inovație, o trecere de la figurativul clasic la abstractizarea și conceptualizarea peisajelor. Rezultatul taberei dovedește că ceea ce a ghidat artiștii a fost necesitatea de a urma valorile și tendințele contemporaneității. Organizând o tabără restrânsă, exclusiv cu participarea unor artiști tineri, dar foarte activi pe piața de artă, am reușit să oferim o nouă perspectivă asupra acestui ținut cu istorie.»

Carla Schoppel

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 27 August - 28 Septembrie 2018, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Mulțumim PictorShop, ambasadorul taberei de pictură.

EliteArt Galerie are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoa-re ale artei moderne, precum și valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în dome-niul artelor vizuale și al muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 19 Iulie 2018

Simeză estivală -
Art Sales

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 19 Iulie - 22 August 2018, Elite Art Gallery oferă publicului o expoziție estivală cu reduceri. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 24 Iulie 2018, ora 18.30. Simeză estivală reunește peste 80 de lucrări de pictură, gravură, acuarelă și pastel care reprezintă un cadou estival dedicat iubitorilor de artă.

Un număr semnificativ de lucrări provine din proiectul Pictori de azi la Balcic, acestei selecții alăturându-se gravuri și creații grafice din patrimoniul galeriei. Prin această expoziție, Elite Art Gallery își propune o retrospectivă a proiectelor implementate, precum și facilitarea accesului la obiectele de artă. Simeză estivală urmărește generarea interesului pentru artă și se întemeiază pe dorința de a ne răsplăti publicul și de a transmite bucuria achiziției artistice.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 19 Iulie - 22 August 2018, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 6 iulie 2018

Perimetru Subiectiv – Expoziție în spațiul public

Vineri, 6 iulie, începând cu ora 18:30, în Piața Națiunilor Unite va avea loc evenimentul de încheiere al proiectului Perimetru Subiectiv, o expoziție în spațiul public, în cadrul căreia vom prezenta principalele rezultate ale proiectului.

Perimetru Subiectiv a început acum 4 luni dintr-o nevoie de a răspunde la câteva întrebări firești legate de spațiul public urban. Cum se transformă în timp un spațiu pe care îl traversăm zilnic? În ce feluri ne interesează, în ce feluri ne atașăm de el, la ce nevoi ne așteptăm să răspundă? Ce luăm de-a gata și pe ce ne lăsăm amprenta? Cum îl facem mai mult al nostru?

Parcursul urmat a fost unul bazat pe colectarea de povești și impresii personale, ale persoanelor care locuiesc sau tranzitează Piața Națiunilor Unite zi de zi. Împreună cu ei ne-am lansat într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității.

Am încercat să observăm mai atent, să fim mai prezenți, să întoarcem firescul cotidian pe toate părțile, să înțelegem cum putem contribui la formarea unei comunități, să trecem relația pe care o avem cu spațiul urban prin cât mai multe filtre artistice.

Vă așteptăm cu:

Ilustrații și murale de Sorina Vazelina și Dan Michiu
Povești strânse de Andrada Lăutaru și Alexandra Voivozeanu
Incursiuni fotografice în trecut
Loc liber pentru intervențiile voastre vizuale și scrise

Pentru detalii despre proiect, puteți accesa:


www.eliteart.org/perimetru-subiectiv
www.facebook.com/proiect.utopia.urbana


Perimetru Subiectiv este un proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

București, 6 Iunie 2018

Expoziție experimentală #FRESH: Smaranda Isar/Lost.Optics

Smaranda Isar și Lost.Optics transformă arta lor în instrument de creare a noi modele vizuale.

În perioada 11 Iunie – 6 Iulie 2018, Elite Art Gallery organizează cea de a doua expoziție #FRESH. Expoziția este rezultatul primei ediții a concursului de artă vizuală #FRESH și reunește lucrările artiștilor Smaranda Isar și Lost.Optics, doi dintre câștigătorii #FRESH. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 12 Iunie 2018, ora 18.30, cu un discurs susținut de Zuzu Caratănase, membru al juriului #FRESH din care au făcut parte și Marius Barb și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Smaranda Isar s-a născut în 1994 în București și a absolvit Universitatea Națională de Arte Plastice București, secția Design Textil. Lucrările sale au participat la expoziții naționale și internaționale, atât personale, cât și de grup. Artista experimentează în mai multe medii și tehnici artistice, apelând la gravură, sculptură, ceramică și instalație pentru a exprima cu măiestrie plastică expresia stărilor sale. Ceea ce îi ghidează creațiile presupune întâi de toate cercetarea și interpretarea temei pe care o transformă în mesaj. Apoi, urmează zona experimantală unde artista descoperă tehnici precum fotografia, costumul, gravura, ceramica, desenul, țesătura, instalația etc. Cea de a treia zonă îi este cea mai apropiată pentru că i-a marcat începutul drumului artistic și se referă la desenul liber și scris.

Am avut de când eram mică un jurnal scris și ilustrat pe care îl continui. Aici este locul și momentul în care eu mă ascult pe mine și las să se vadă ce este în interiorul meu, fără ca vreun filtru mental să prelucreze și să dicteze ceea ce desenez. Este o oglindire. Ilustrațiile pe care le expun sunt din jurnalul meu și am ales să le prezint deoarece consider că ele îmi sunt obișnuințele sau bagajele pe care aleg să le las. Ilustrațiile mici sunt realizate în ultimii ani, iar cele mari reprezintă un rezumat a ceea ce a însemnat pentru mine acest ciclu care s-a încheiat odată cu maturizarea mea și pe care este necesar să îl destăinui pentru a-mi continua drumul.

Smaranda Isar

Lost.Optics s-a născut în 1986 în București și s-a remarcat prin fondarea grupurilor Sweet Damage Crew și Optics. Lucrările sale au făcut parte din expoziții și festivaluri din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Germania, Portugalia, Cehia). Lucrările din expoziția prezentă fac parte din seria Gestaltism și pornesc de la elemente folosite în murale pe care artistul le redă în contextul noilor media. Ceea ce caracterizează arta lui Lost.Optics este reflectarea relației dintre formele geometrice, într-un stil futurist, post graffiti, puternic marcat de mediul digital. Atracția artistului pentru spații industriale abandonate în care și-a creat structurile labirintice a determinat ulterior trecerea la alte suprafețe și texturi. Lucrările din seria Gestaltism sunt printuri experimentale de diverse dimensiuni realizate de artist pe hârtie de 250 gr, glossy, printr-o tehnică proprie specială de print. Vopseaua spray și cerneala pe mucava sau acrilic pe pânză sunt alte tehnici folosite de Lost.Optics în arta sa. Gestaltism sau psihologia formei aduce în aceste lucrări simetria, stabilitatea și unitatea.

Lucrările propuse au la bază principiul teoriei gestaltismului și explorează relația artistului cu geometria, punând accentul pe pătrat și cerc. Ca formă singulară și repetitivă, pătratul este cea mai bună expresie a unei idei spațiale complete în sine. Fascinat de gândirea geometrică, cercul joacă un rol important în compoziție, formă prezentă peste tot în natură ce este în esență instabilă și dinamică. Deși fiecare artwork va avea aceeași bază geometrică (pătratul), detaliile și cromatica din fiecare canvas vor crea o varietate de ritmuri și compoziții.

Lost.Optics

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 11 Iunie – 6 Iulie 2018, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

ÎMPREUNĂ: LICITAȚIE DE SOLIDARITATE

Elite Art Gallery vă propune în perioada 7 - 12 Mai 2018 expoziția ÎMPREUNĂ ADUNAȚI care reunește într-un gest de solidaritate umană și profesională un număr de peste treizeci de artiști contemporani.

EXPOZIȚIE: 7 – 12 Mai 2018

LICITAȚIE: 11 Mai 2018, ora 19:00

Avem plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția și să participați la prima licitație organizată de galeria noastră cu scopul de a ajuta un artist aflat în dificultate.

Acoperind o paletă largă a artei contemporane, licitația prezintă lucrări care provin din atelierele artiștilor, respectiv lucrări ale câtorva artiști recent dispăruți.

Licitația Elite Art Gallery reunește un număr de aproximativ optzeci de lucrări cu prețuri de pornire cuprinse între 150 și 2000 de euro.

Veţi întâlni în expoziție lucrări de Horea Paştina, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor și Paul Gherasim. De asemenea, veţi avea bucuria de a vă întâlni cu lucrări ale lui Ervant Nicogosian, Constantin Blendea, Miron Duca, Nistor Coita, Ion Lazăr, Vasile Varga, Aureliu Răzvan Ionescu, precum şi de a descoperi lucrări inedite realizate în ultimii ani de Corneliu Brudașcu, Gheorghe Anghel, Silvia Radu, Sorin Ilfoveanu, Ioan Iacob, Viorel Mărginean, Ovidiu Paștina, Florin Ciubotaru, Gheorghe Ilea, Radu Șerban, Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Nicolae Mirodoni, Olga Morărescu Mărginean, Arina Ailincăi sau lucrările optzeciștilor Florica Prevenda, Cosmin Paulescu (Cozo),Vasile Tolan și ale mai tinerilor Cristian Dițoiu, Ion Anghel, Marian Dobre, Alexandru Rădvan, George Mircea.

În licitație se regăsesc și lucrări ale sculptorilor Alexandru Păsat, Victoria Zidaru, Mircea Roman, Virgil Scripcaru.

Lucrările din licitație pot fi văzute în expoziție și consultate în catalogul care va fi accesibil la Elite Art Gallery în zilele de vizitare a expoziției.

Licitația va avea loc în data de 11 Mai 2018 ora 19:00 la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite nr. 3-5)

Pentru mai multe informaţii, contactaţi-ne la:

+40 31 103 17 03

+4 0748 100 280 /270

eliteartgalerie@eliteart.org

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

Maurice Novac: pictorul care sublimează banalul cadrelor brute

Introspectiv și subtil, Maurice Novac descoperă fascinația realității banale.

În perioada 23 Aprilie – 4 Mai 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală Ikariotika, artist Maurice Mircea Novac. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 24 Aprilie 2018, ora 18:30.

Cariera artistică a lui Maurice Mircea Novac s-a remarcat prin etape emblematice în ceea ce privește diversitatea abordării plastice. Exilul politic de la începutul anilor ‘90 l-a expus unor tehnici artistice variate, fiind prilej de ancorare în universul artistic occidental. Maurice Mircea Novac este așadar unul dintre artiștii români care şi-au desfăşurat o bună parte a activităţii în afara ţării. Acest lucru a determinat îmbogățirea experienței sale, ajungând mai târziu, cel puțin pe plan internațional, ca stilul și tehnicile de lucru ale lui Maurice Mircea Novac să amintească de maeștrii Bruegel, Vermeer sau Van Dyck. Însă artistul a experimentat constant, nu s-a supus unei singure abordări, urmând la un moment dat să depășească inclusiv hiperrealismul care îi marcase o etapă importantă a carierei. Neoexpresionismul descrie cel mai bine ultimele serii, cu lucrări asupra cărora artistul intervine cu tehnici și procedee ca Trompe l'œil sau clarobscur.

Lucrările din seria Ikariotika fac parte din perioada post fotografică a artistului. Acesta preia clișeele fotografice cotidiene și le trece în cheie picturală. Ele sunt un jurnal personal în care imaginile prelucrate domină suprafața pânzei și ochiul prin jocul de lumină și umbră specific picturii. Obiectele și corpul uman sunt parțial abstractizate, violente și emoționale în tușă, iar fundalul-peisaj este abstractizat prin dispunerea tușelor, prin cromatica vie și contrastele atent controlate. Pe de o parte, în lucrările lui MMN regăsim figurativul clar, apropiat realității, cu oglindirea contururilor și a formelor recognoscibile pe pânză. Pe de altă parte, fundalul este vălurit, șters, cu un evident expresionism al liniei și al culorii. Planul secund se contopește de fiecare dată cu personajul central figurat, acestea completându-se și evidențiindu-se reciproc.

Motivele naturale, componente peisagistice precum apa, piatra, vegetalul, aduc lucrărilor o doză de reverie, imageria naturală și contemplarea reușind să întoarcă la cel dintâi moment fotografic, trăit deplin și monumentalizat, acum, în pictură. Cuțitul de paletă, scurgerile de culoare și adaosurile sprijină gestualismul și emoția care ghidează expresia plastică în aceste crâmpeie de timp.

Novac captează cu camera foto motive deplin trăite. Apoi, cu o disciplină de lucru imperturbabilă, le distilează și le îmbogățește pictural în spațiul său de meditație cromatică, în fapt un minuscul atelier proustian. Constrângerile ajută erupția. Pentru MMN, pânza de pe șevalet devine întru totul, și la propriu, focar energetic, fereastra de lumină și oxigen a salvării prin starea de pictură.

Aurelia Mocanu



Maurice Mircea Novac a absolvit în 1978 Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, iar din anul 1986 este membru UAP. În anii ‘90, din cauza contextului politic din România, Maurice Mircea Novac s-a stabilit în Olanda, Maastricht. Cu acest prilej a descoperit scena artistică occidentală, aderând la noi abordări plastice în propria artă. Cunoscut pe plan național și internațional deopotrivă, artistul a participat la numeroase expoziții (Belgia, SUA, Argentina, Venezuela, Olanda etc), iar Sandrino Gavriloaia a surprins viața și opera pictorului într-un documentar.

Program de vizitare: Luni – Vineri 12:00 - 19.00 | Sâmbătă 11:00 – 15:00

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

Christian Paraschiv în exil: expresii ale memoriei și uitării

Expoziția „The offense report” portretizează moștenirea traumatizantă a Comunismului.

În perioada 5 Martie - 12 Aprilie 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală „The offense report” semnată de Christian Paraschiv. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 6 Martie 2018 la ora 18:30.

Christian Paraschiv este un reprezentant marcant al generației ’80, fiind prezent în arta românească, dar și în cea franceză, începând cu anul 1986. Cu prilejul acestei expoziții, artistul revine în țară, susținând totodată prezentul demers artistic care vizează rememorarea și marcarea plecării sale definitive din România. Reprezentarea plastică a exilului său și al familiei aduce în discuție ruptura produsă în momentul plecării și include un ultim gest al autorităților comuniste pe Aeroportul Otopeni, acela de a-i confisca lucrări și obiecte cu o profundă semnificație pentru intimitatea familială și legăturile emoționale cu aceste obiecte. În cadrul expoziției regăsim două procese verbale de confiscare a acestora, printre care se numără lingurița de botez a fiicei sale, bijuterii etc.

Christian Paraschiv îmbină tehnicile tradiționale cu cele inovatoare, lucru care subliniază caracterul experimental al artei sale. Expoziția aduce în atenția publicului o serie de lucrări realizate în tehnică mixtă (acrilic pe pânză, transfer pe pânză, colaj textil și acetat, acetat și foiță de aur) în care artistul încearcă să reprezinte ștergerea memoriei. El arată că familia, prietenii, chiar și scenele de zi cu zi ajung să se dizolve și să fie risipite, la un moment dat, prin uitare. Uitarea și exilul sunt teme recurente în lucrările lui, iar în jurul acestora gravitează o constelație de alte simboluri marcante.

O ștergere a memoriei presupune și o ștergere a identității, iar în lucrările lui Cristian Paraschiv acestea reflectă dinamismul căutării și al recuperării sinelui. Pe de o parte, lucrările fac apel la memorie ca la o componentă care conservă și e vitală cunoașterii. Aici, artistul pare să resimtă un soi de datorie de a-și aminti, poate chiar nevoia de a face apel la memoria colectivă pentru a găsi adevărul istoriei personale și colective. În același timp, el este preocupat de uitare, de ștergerea acelor părți din memoria autobiografică, ca și cum încearcă o reconstruire și o valorificare a viitorului prin aducerea a ceea ce e intim în social și invers.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

5 Februarie – 3 Martie 2018

De la întâia privire

Expoziția de pictură și grafică a artistei Doina Mihăilescu

În perioada 5 Februarie – 3 Martie 2018, Elite Art Gallery vă invită la expoziția de pictură și grafică a artistei Doina Mihăilescu, sub curatoriatul istoricului de artă Oliv Mircea. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 5 Februarie 2018 ora 18:30.

Expoziția de pictură și grafică De la întâia privire marchează căutările artistei în dimensiunea mito-archeo-utopică, fiind puternic influențată de simbolismul liturgic al Creștinismului. Elementele regăsite în arta Doinei Mihăilescu au de fiecare dată un caracter sacru, ele aduc laolaltă iconografia religioasă, inspirația heraldică sau totemică, precum și influența antichității europene care glorifica umanitatea. Lucrările uzează de cromatică și figurativul estompat pentru a evidenția și glorifica numitorul comun al umanității. Prezența arhetipului și sensibilitatea realității aduc în desenul și pictura artistei Doina Mihăilescu istoria, memoria și expresia locului, fie el un topos, fie o stare.

De la întâia privire reprezintă o selecție de 22 de lucrări care ilustrează activitatea prolifică a artistei.

De la întâia privire poate să dezvăluie pe patru nivele o iconosferă care conține locuri creative. Acestea sunt organizate ierahic, din perspectiva unor hipostasuri care devin martori angajați ai drumului de la arhetip către prototip: un loc psihologic recognoscibil în Desenele cu ochii închiși; locul estetic în care Bizanțul este înțeles ca o formă agonală a spiritului grec și a celui roman (regăsite în desen, care reprezintă valoarea de limbaj plastic în care excelează Doina Mihăilescu); locul teologic care originează în icoana înțeleasă ca expresie a crucificării sensibilității, în măsura în care intelectul este pus în Sfântul Mormânt. Cu sprijinul limbajelor simbolice, locul poetic redesenează contururile unei memorii creștine care propune o restaurație paradisiacă și instituie un timp al așteptării.” curator Oliv Mircea

Doina Mihăilescu trăiește și lucrează în Timișoara.

Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest – Facultatea da Artă; restaurator și autor de studii despre artele vizuale.

Este protagonista a peste treizeci de expoziții personale în România și în Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria, Iugoslavia etc.

Este laureată, din 2016, a premiului pentru artă religiasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 5 Februarie - 3 Martie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Program de vizitare: Luni – Vineri 12:00 - 19.00 |

Sâmbătă 11:00 – 15:00

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 8 ianuaire-1 februarie 2018

#FRESH

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 8 Ianuarie – 1 Februarie 2018, Elite Art Gallery deschide calendarul expozițional cu #FRESH. Expoziția este curatoriată de Gabriela Velea și reunește lucrările artiștilor Claudia Ion și Ioana Mîrlogeanu, doi dintre câștigătorii primei ediții a concursului de artă vizuală #FRESH. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră.

Claudia Ion s-a născut în 1989 în București. A absolvit studii de licență și masterat la secția Pictură din cadrul UNARTE, avându-i profesori pe Ștefan Câlția, Alexandru Rădvan și Cezar Atodiresei. Artista declară că tratează diferențiat suprafața pânzei, din încercarea de a atrage privirea către interiorul lucrării. Folosește tehnica impasto, în care se regăsește sensul tușelor aplicate în straturi groase, iar lumina creează volumele vopselei și senzația că aceasta iese din planul pânzei. Natura și omul este o serie ulterioară portretelor realizate de artistă, iar prin această expoziție își propune să armonizeze omul și natura, teme care o preocupă în căutările artistice din prezent.

Ioana Mîrlogeanu s-a născut în 1994 în București. A absolvit UNATC secția Scenografie, în prezent fiind masterandă în cadrul UNARTE cu specializarea Strategii de Creație în Pictură. Proiectul de pictură Ipostaze vizează propriul eu, fiind observate metamorfozele din timpul creației sau din viața de zi cu zi. În acest fel, artista reflectă în autoportrete trăirile și transformările sale, precum și raportul cu evenimentele exterioare care se oglindesc în universul lăuntric.

Juriul #FRESH a fost compus din Zuzu Caratănase, Marius Barb și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 11 Ianuarie 2018, ora 18.30, cu un discurs susținut de Zuzu Caratănase.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 Ianuarie – 1 Februarie 2018, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 22 noiembrie 2017 - 5 ianuarie 2018

#ROȘUMĂIESTRIT

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 22 Noiembrie 2017 - 5 Ianuarie 2018, EliteArtGallery organizează #ROȘUMĂIESTRIT, un eveniment care promovează numeroși creatori de artă din România. #ROȘUMĂIESTRIT este o continuare a proiectului Suvenir de București, care s-a desfășurat începând cu anul 2010. În acest an, reunim variate forme de exprimare artistică: pictură, gravură, ceramică, bijuterie, dar și selecții de costume și schițe de decor desprinse din mediul teatral.

Cu prilejul anotimpului rece, marcat de sărbători, propunem vizitatorilor un alt mod de petrecere a timpului liber, în mijlocul lucrărilor de artă selectate cu această ocazie. Alături de partenerii #byquadra, vom aduce atmosfera intimă de acasă în spațiul expozițional, pentru ca cei care ne vizitează să se bucure în tihnă de un ceai cald sau o cafea, în timp ce aleg cadourile făurite special pentru cei dragi.

De-a lungul anilor, EliteArtGallery a reușit să aducă laolaltă peste 300 de creatori și iubitori de artă datorită acestui proiect, susținând colaborarea pe termen lung între artiști și public.

Vă așteptăm în perioada 29 Noiembrie 2017 – 5 Ianuarie 2018 la EliteArtGallery (Piața Națiunile Unite nr. 3-5).

L-V: 12:00-19:00

S: 11:00-15:00

Pentru mai multe informații:

eliteartgalerie@eliteart.org

https://www.facebook.com/events/1967194800165840/

https://www.weshopart.ro/

București, 10 octombrie, 2017

URME

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 10 octombrie-14 noiembrie, Elite Art Gallery în parteneriat cu Galeriile Karo din Bacău vă aşteaptă la expoziţia aniversară a artistului Ilie Boca, intitulată „Urme”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 19 octombrie, ora 18.30. Evenimentului i se alătură chitaristul Mircea Oaneș cu un moment muzical de excepție. Conceptul curatorial este semnat de Constantin Țînteanu și propune un registru pictural marcat de nevoia de exploarare a văzutului, de analiza conștientă a trecutului și de meditație asupra condiției de artist. Într-o formulă retrospectivă, expoziția reunește lucrări încărcate de adevăr, purtătoare de memorie și posibil. „Îmi număr zilele cu pensula". Urme șterse, poate pierdute, prezente doar în memoria locului, la vedere sau ascunse în adâncul sufletului.

"Depinde de noi, în mare măsură, ca să facem ceva și să ne acoperim timpul care ni s-a dat cu lucruri în care credem și în care ne putem dezvălui, așa ne plătim felul nostru de a fi și de a ne arăta lumii" mărturisește Ilie Boca. Domnia sa crede în posibil, pășind pe urmele sale, noi de asemenea. Expozitia aniversară "Urme", rod al colaborării dintre EliteArt Gallery și Galeriile Karo nu își propune doar să omagieze un mare artist, dorește în primul rând să demonstreze că urmele lăsate de acesta sunt adânci și durabile”. Constantin Țînteanu, Curator

Ilie Boca s-a născut în județul Suceava (com. Botoșana), la 21 februarie 1937. Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, la clasa maestrului Alexandru Ciucurencu, artistul se remarcă de-a lungul carierei printr-o activitate prolifică. Stabilit la Bacău, pictorul punctează un parcurs artistic fructuos, marcat de o inepuizabilă forță creatoare. Ilie Boca este unul dintre acei artiști români care au reușit să marcheze semnificativ traseul picturii contemporane românești. Oscilând, de-a lungul vieții, între pictura figurativă și cea abstractă, Ilie Boca s-a dovedit a fi un reprezentant de seamă al peisajului dar și un fin interpret al lucrurilor nevăzute, imperceptibile, paralele realității imediate, lucruri pe care a încercat, mereu, să le aducă pe pânză. Ilie Boca, artist care în lunga lui carieră a deschis aproape o sută de expoziții personale (dintre care aproape o cincime în afara granițelor României), artist care a participat la câteva zeci de expoziții colective și a câștigat nenumărate premii și burse, este, și în prezent, neobosit în demersul lui plastic și inepuizabil în morfologia și sintaxa vizuală pe care le cercetează.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 octombrie-19 noiembrie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 12 septembrie

INTERFERENȚE

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 18 septembrie – 7 octombrie, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor László Botár, Csaba Fazakas și Dan Ștefan Minea, intitulată „Interferențe”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 18 septembrie, ora 19.00. Evenimentului i se alătură cu un moment muzical de excepție Doris Iorga, bursiera a Fundației Principesa Margareta a României. Expoziția reprezintă prin esență un discurs marcat de o alăturare plastică dată de abordarea gestuală comună dar și interferențe profesionale care i-a adus în repetate rânduri pe simeze.

„Formula de expunere dovedește crearea unui grup integru care reușește să transmită un mesaj unitar printr-un registru de semne/gesturi specific. Desprins de figurativ și parcă de realitate, discursul curatorial se conturează pe un traseu ce valorifică emoția. Croită în spatele unui simulacru, pictura dezvăluie stări a căror sursă este fructificată diferit. Personalitate fiecărui artist ascunde subiecte de cercetare plastică materializate prin căi de expresie ce oscilează de la unicitatea fiecărei clipe trăite, încărcătura actului pictural și experimentul artistic de factură grafică. Căutarea de adevăr își găsește pârghii în teza lui Jean Baudrillard cu titlul ,,Simulacre și simulare” care dezbate diferența dintre ,,adevăr” și „fals” sau dintre „real” și „imaginar”. Dacă „trecerea de la un spațiu a cărui curbură nu mai este cea a realului, nici a adevărului, era simulării se deschide” prin sisteme de semne ce urmăresc să transmită privitorului sensul unor trăiri. În cheia acestor stări, sensul se definește prin plasticitatea gestului pictural, originalitatea căutărilor artistice și coerența mesajului. Astfel, expoziția aduce pe simeze căutări plastice închegate în jurul unor interferențe menite să reflecte interioritatea și nevoia de adevăr în pictură”. Ana Neagoe, curator

László Botár s-a născut în 1959 la Miercurea Ciuc. În 1978 a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Mureş. Între 1980-1984 a urmat studiile la Secţia design a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (din 1990), face parte din Breasla „Barabás Miklós” (din 1994), Asociaţia Mondială a Artiştilor Plastici Maghiari din Stockholm (din 1995). Este membru fondator al grupării artistice „Studio 9”, organizator a mai multor tabere de creaţie. Operele sale sunt prezente la numeroase expoziţii din ţară şi peste hotare precum Budapesta, Stockholm, Chişinău, Berlin, Los Angeles, Torun, Roma, Dubai, Viena. Lucrările sale monumentale pot fi întâlnite la Miercurea Ciuc, Sâncrăieni, Ciceu şi Salina Praid. În prezent este coordonator de arte vizuale la Centrul Cultural Judeţean Harghita.

Csaba Fazakas s-a născut în 1959 la Miercurea Ciuc. În prezent trăiește și activează la Viena. A început studiile la Târgu Mureș în calitate de elev de liceu studiind pictura, grafica și ceramica. Și-a continuat studiile la Universitatea de Științe din Pécs, Facultatea Artă apoi la Universitatea de Științe, Budapesta, Facultatea Științe sociale și Universitatea Ungarei de Vest, Facultatea de Pedagogie. Mai târziu și-a perfecționat cunoștințele, învățând în particular de la maeștrii Mircia Dumitrescu (la sfârșitul anilor 1970 în București), Arnulf Rainer și Adolf Frohner ( între 1990-1992 la Viena). Publicul a putut vedea picturile sale în cadrul numeroaselor expoziții personale și de grup de la București până la Budapesta, de la Viena până la Tokyo.

Dan Ștefan Minea (n. 1951, Podul Iloaiei, Iasi), artist vizual cu specializarea pictură. In 1977 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, sectia pictură. Din 1980 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, filiala București și din 2005 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, filiala Brașov. Din 1977 înregistrează numeroase participări la expoziții de artă din țară și străinătate. În perioada 1977 - 1980 a fost muzeograf al Muzeului Judetean de Etnografie Slobozia, Direcția de Patrimoniu. Lucrări semnate de Dan Ștefan Minea se găsesc în colecţii publice și private din: Romania, Grecia, Franța, Germania, Italia, Israel, SUA, Liban, Ungaria.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 18 septembrie – 7 octombrie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Balcic/Vila Suita/2017

Pictori de azi la Balcic

În perioada 21 august-16 septembrie Elite Art Gallery în parteneriat cu Centrul Cultural ,,The Palace” din Bulgaria vă invită la expoziția ,,Balcic/Vila Suita/2017”. Evenimentul expozițional rezultă taberei de creație cu titlul ,,Pictori de azi la Balcic” desfășurate în perioada 22 – 29 mai în Bulgaria. Expoziția reunește lucrările artiștilor Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, George Mircea, Radu Șerban, Adina Mocanu, Horea Paștina, Emilia Pop și Biro Kalman Eniko. Grupul este reprezentat și coordonat de către Oliv Mircea, curator și critic de artă.

Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 22 august, ora 18.00. În cadrul evenimentului va concerta pianista Cristiana Achim, bursieră a Fundației Principesa Margareta a României.

Noua ediție a proiectului reunește artiști consacrați a căror contribuție artistică menține vie tradiția școlii de pictură de la Balcic și fructifică atmosfera Coastei de Argint prin pictură încărcată de emoție.

„Stăpânind un mecanism temporal direcționat retrospectiv, artistul contemporan reușește să dezvăluie totuși locuirea autentică și mai ales relația creatoare a omului de astăzi cu locul a cărui poveste s-a scris în trecut și care astăzi nu mai stârnește acea „pierdere de sine” pe care o năștea în trecut. Artistul de astăzi plecat în căutarea acelui „mântuit azur” de care vorbește trecutul locului se detașează de opacul simțului comun făcând un exercițiu de familiarizare și defamiliarizare rapid, vede autenticul locului cu toată încărcătura lui simbolică de dinainte de dezrădăcinare. „Scriitura” lui este cea a modernității care resimte „ruptura” cu trecutul. El simte totuși naturalul locului împreună cu măreția și condiția de răscruce a umanului cu locul împărăției. Balcicul este pentru cei opt artiști un spațiu ordonat de repere subiective care se lasă măsurat de simțurile lor concrete și integrat într-un sistem de cunoaștere empirică, o cunoaștere izvorâtă din trăire. Artistul simte/resimte aici și transfigurează în pictură ceea ce în peisaj este excesul de prezență al locului. Aici artistul surprinde o ordine preexistentă a naturii și un echilibru armonic a frumuseții locului. O taină miraculoasă a locuirii”. Oliv Mircea, curator

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 21 august-16 septembrie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Centrul Cultural ,,The Palace” este un institut cultural de stat, înființat printr-un act al Consiliului de Miniștri, la recomandarea Ministerului Culturii din Bulgaria. Instituția are drept scop protecția, conservarea și valorificarea monumentelor istorice de pe teritoriul complexului și dezvoltarea potențialului lor cultural. De asemenea, Centrul Vultural „The Palace” sprijină activitatea artiștilor plastici contemporani, cinstind astfel memoria locului.

SUVENIR DE VARĂ

În perioada 30 iunie-12 august, Elite Art Gallery oferă publicului o expoziție cu gust de vară și prețuri ce intră la apă. Cu numele de ,,Suvenir de Vară” evenimentul expozițional va reuni peste 60 de lucrări de pictură, gravură, acuarelă și pastel din patrimoniul galeriei a căror prețuri vor fi reduse considerabil. Expoziția reprezintă un cadou oferit clienților fideli dar și tuturor iubitorilor de artă. Grăbește-te să ajungi până pe data de 8 iulie și beneficiezi de o reducere suplimentară la al doilea obiect achiziționat!

Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 4 iulie, ora 18.00. Evenimentului de deschidere se alătură bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României cu un moment muzical. În cadrul evenimentului va concerta pianistul Andrei Preda.

Selecția de lucrări reunește pictură de Balcic dar și un număr semnificativ de gravuri și creații grafice dovedind activitatea efervescentă a galeriei începând din anul 2004 și până în prezent. Colecția de lucrări cu subiectul Balcicului provine din proiectul emblematic Asociației Elite Art Club Unesco cu titlul ,,Pictori de azi la Balcic”ce a reunit de-a lungul anilor peste 250 de artiști români contemporani care au redefinit emoția Coastei de Argint printr-un suflu nou, contemporan și inedit. Lucrările expuse în cadrul evenimentului ,,Suvenir de Vară” reprezintă etapele de evoluție ale proiectului și diversitatea de abordare plastică. Printr-o selecție ce exemplifică numeroasele ediții, demersul artistic își propune o evaluarea retrospectivă a proiectelor implementate de Elite Art Gallery dar și facilitarea accesului la obiecte de artă . De asemenea, expoziția își propune să împărtășească cu publicul emoția Balcicului, bucuria de a călători în timp și a aduce împreună trecutul și prezentul.

În spiritul însorit al verii lucrările selectate așteaptă să-și găsească stăpân și o casă primitoare care să le pună în valoare. Reducerile promoționale aplicate în premieră lucrărilor din patrimoniul galeriei se întemeiază pe dorința de a ne răsplăti publicul, de a transmite bucuria achiziției artistice și de a cultiva necesitatea integrării artei în ambientul locuinței.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 30 iunie-14 august 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

„De Bine”

În perioada 1–14 iunie, Elite Art Gallery vă aşteaptă la expoziţia personală a artistului David Croitor, intitulată „De Bine”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 6 iunie, ora 18.00. Evenimentului de deschidere se alătură bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României cu un moment muzical. În cadrul recitalului va concerta Elias Jula la trompeta, acompaniat de Bianca Diaconescu.

Inaugurată la începutul verii, expoziția se definește prin spiritul pozitiv și vivacitatea plastică. Încărcătura cromatică a lucrărilor și subiectele abordate reflectă bucuria de a trăi și poezia sublimă din spatele peisajelor rurale, cu grădini ce abundă în floare, case țărănești ce-și deapănă povestea prin ferestre sau drumuri șerpuitoare ce duc spre câmpii fermecate de timp. Astfel, picturile stârnesc bucuria de a descoperi natura și emoția pozitivă a binelui.

David Croitor s-a născut în Suceava, la 27 martie 1958. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1988. Artistul a urmat cursuri libere de pictură și desen cu Dimitrie Loghin la Suceava în 1978 și cu Aurel Aniței la București în 1981.

David Croitor se face remarcat la numeroase expoziții de grup și tabere de creație în țară și în străinătate. Artistul debutează în 1986 cu o expoziție de pictură în cadrul Facultății de Geologie București unde mai expune și în 1987 și 1988. Urmează două expoziții la Horezu, Vâlcea, în 1992 și 1993. La Suceava expune prima dată în 1999, împreună cu Fundația Culturală a Bucovinei, succedate de expoziții în orașul său natal în perioada 2008- 2011. În Vatra Dornei organizează anual expoziții personale la “Salonul Alb” în perioada 2004-2010 și 2013. Printre alte expoziții se înscriu și cele de la Galeriile Casa Cărții din Iași (2006 și 2009), la Ibănești (Mureș – 2008), la ArtGaleria (Bistrița Năsăud – 2009) și la Galeriile UAPR Oradea (Galeria de Arte Vizuale, 2013). Pe plan internațional artistul se remarcă cu expoziții la Liza’s Gallery (2012), Stege, insula Møn, Danemarca și în 2013 în Luxembourg, în cadrul manifestațiilor artistice organizate sub genericul “L’Automne roumain”

Lucrările artistului fac parte din colecții particulare din țară, cele mai multe în București, dar și în străinătate: Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxembourg, Scoția.

David Croitor a fost laureat în 2008 cu Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor și în același an cu Premiul pentru pictură al Fundației Culturale a Bucovinei. În 2012 Consiliul Județean Suceava i-a recunoscut meritele prin Premiul “Pictorul Anului”.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 1-14 iunie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

“Masters Breath”

În perioada 19 mai-18 iunie Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU) participă în cadrul expoziției Art Safari, având ca partener Elite Art Gallery, singura galerie de artă a unui club UNESCO.

Programul expozițional va oferi publicului două evenimente. Primul se va desfășura în perioada 19 mai-4 iunie, va purta titlul “Masters Breath” și va reuni lucrările artiștilor Ilie Boca, Simion Crăciun, Constantin Flondor, George Mircea, Horea Paștină și Mihai Sârbulescu. Al doilea eveniment expozițional se va ține în perioada 5-18 iunie, va purta titlul ,,In the name of present” și va reuni lucrările artiștilor Dan Cioca, Gabriela Culic, Daniela Donțu-Hașcevoi, Nadejda Lungu și Corneliu Vasilescu. Expoziției ,,In the name of present” se alătură designerul Carmen Emanuela Popa cu lucrări din colecția ,,56 Route”. Prezența artistei Carmen Emanuela Popa la Art Safari anunță desfășurarea unui proiect pilot internațional al Comisiei României pentru UNESCO la sfârșitul lunii august cu titlul ,,Academia UNESCO dedicată tinerilor femei – lupta împotriva xenofobiei, extremismului şi agresiunilor”.

Discursul curatorial pune pe simeze trecutul și prezentul prin lucrări semnate de artiști consacrați și artiști tineri. Cele două expoziții punctează un traseu de evoluție al artei românești, marcată de activitatea fructuoasă a două generații diferite care reușesc să se completeze.

Alăturat celor două expoziții, FEACU va susține următoarele evenimente:

  • Festivalul ,,Crizantema de Aur” din Târgoviște care în anul 2017 organizează ediția a 50-a. Prezentarea festivalului va fi realizată de Centrul pentru UNESCO Cetatea Romanței;
  • Aducerea în prim plan a proiectului UNESCO’S ACADEMY OF YOUNG WOMEN organizat de CNR UNESCO – The fight against xenophobia, extremism and aggression;
  • Prezentarea Asociației franceze Orphelins de Roumanie însoțită de un film documentar.

În concordanță cu planul expozițional și specificul conferințelor, spațiul se va distinge prin proiecții video și activități ce încurajează dialogul artistic.

În acest context, pe tot parcursul evenimentului expozițional, Elite Art Gallery va oferi publicului un discurs curatorial complex ce punctează retrospectiv drumul de la tradiție la contemporaneitate, de la emoția văzută la o abordarea abstractă și de la peisaj la concept cu un puternic substrat social. Programul expozițional se definește prin niște repere vizuale care leagă trecutul de viitor și prezentul de cadrul social printr-o interfață a realității marcate de neputință, corupție și ură.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU), este o organizaţie internaţională, înfiinţată în anul 2001, care se ghidează după idealurile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă și Cultură(UNESCO) Totodată, ea reprezintă unul dintre organismele regionale care alcătuiesc Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, organism ce însumează aproximativ 4.000 de entităţi ale societăţii civile UNESCO de pe întregul mapamond. Pana la finele anului 2020, Romania deține Președinția acestui organism internațional.

„From Transylvania with love, Again”

Elite Art Gallery găzduieşte în perioada 10 – 30 mai, expoziţia cu titlul „From Transylvania with love, Again”. Evenimentul reuneşte lucrările artistelor Lucia Lobonț și Monica Pădureț. Deschiderea oficială a expoziției se va ține pe data de 10 mai, ora 18.00. Evenimentului de deschidere se alătură Duo ViolinCello care vor susține un moment muzical. „From Transylvania with love, Again” reprezintă o nouă ediție a expoziției de ceramică din 2015. Conceptul este întemeiat pe o relație de prietenie dintre artiste ce generează emoție, stârnește amintirea unei împliniri și regretul unei pierderi.

În acest context, bazat pe echilibru dintre două viziuni artistice diferite și un fond emoțional pronunțat lucrările păstrează rafinamentul caracteristic materialului și o măiestrie de execuție remarcabilă.

„Fie ca este vorba de ștergare cu dantelă, ceainice, păduri cu vulpi și copii jucându-se, toate descriu un univers feminin, în care mă regăsesc și mă reîntalnesc, mereu și mereu cu universul feminin, cu tot dorul de pădure, libertate, joc și bucuria de-a fi”. Lucia Lobonț

Monica Pădureț ne mărturisește că „From Transylvania, with love, Again“ reprezintă o călătorie în memorie – fragmente ale unui doliu aflat într-o continuă transformare prin însăşi forma pe care a luat-o în lucrările din acestă expoziţie.

Lucia Lobonț s-a născut pe 26 august 1972 în Cluj-Napoca. A studiat până în 1991 la Liceul de Artă Plastică din Cluj Napoca și în 1997 a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative, Secția Ceramică. A continuat până în 1998 cu studii postuniversitare de Istoria Artei CEP – Art Contemporain et Institutions § Art Contemporain Metodologie d’analyse d’oeuvre și în 1998 a obținut un Masterat în Arte Vizuale. Din 1999 este membru stagiar U.A.P. Cluj. În 2000 a fondat grupul “PLUS MINUS UNU”. A participat în numeroase expoziții personale și colective, atât în țară cât și în străinătate. În afara țării a expus în Franța, Germania, Vietnam, China, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Ungaria, Italia. Pe lângă activitatea artistică independentă a lucrat și ca designer, colaborând cu firme românești și internaționale.

Mónika Pădureţ s-a născut la 1 iunie 1969 în Târgu Mureș. În 1987 a terminat Liceul de Arte Plastice Târgu-Mureş, secția arte textile iar în 1996 a absolvit Academia de Artă din București, secția ceramică, sub îndrumarea profesorului Costel Badea. Este activă atât pe simezele naționale cât și pe cele internaționale, având în palmares numeroase expoziții personale și colective. La nivel internațional a expus în Marea Britanie, Grecia, Israel, Franța, Ungaria și Germania. Lucrări ale artistei se află în colecții private în Marea Britanie, Germania, Belgia, Franța, Grecia, Japonia, Israel, SUA, Canada, Italia, Ungaria, România, Portugalia, Finlanda. Este colaborator al Muzeului Țăranului Român din 1990. Mónika Pădureţ a fost profesor invitat al Universității de Arte București în 2000 și din 2007 ține cursuri de ceramică pentru copii la Muzeul Țăranului Român.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 – 30 mai 2017, la Elite Art Gallery din Piaţa Naţiunilor Unite, Nr. 3-5, Bl. B2, Parter, Sector 4, Bucureşti.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea tinerilor artiști, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

,,Dunăvățul de jos – Delta Dunării”

Elite Art Gallery în parteneriat cu Fundația Ovio vă invită în perioada 3-12 aprilie la expoziția de grup ,,Dunăvățul de jos – Delta Dunării”. Deschiderea se va ține pe data de 3 aprilie, ora 18.00. În cadrul evenimentului de deschidere va fi lansat şi albumul ce poartă acelaşi titlu. Cu ocazia momentului de lansare şi vernisaj sunt invitați să prezinte scriitorul Tudor Octavian și artistul ZuZu Caratănase. În cadrul evenimentului de deschidere va fi lansat şi albumul ce poartă acelaşi titlu. Evenimentul reunește lucrările artiștilor ieșeni Felix Aftene, Cristian Alexii, Bogdan Bărleanu, Ramona Elena Biciușcă, Zamfira Bîrzu, Claudiu Ciobanu, Marinela Ciobanu, Adrian Crîșmaru, Rodica Crîșmaru, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Daniela Elena Grapă, Eugen Harasim, Dan Lică, Manuell Mănăstireanu, Sorin Otinjac și Constantin Tofan.

Lucrările reprezintă rezultatul taberei de creație desfășurate în Delta Dunării în perioada 2-11 septembrie 2016, eveniment organizat de către Fundația Ovio prin parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.

“Operele artistice rezultate din tabăra de creație ,,Dunăvățul de jos – Delta Dunării” oferă privitorului ocazia rară de a savura un alt tip de sensibilitate a culorii și a formei, captată în receptaculul pânzei, în mijlocul naturii. Suprafețele picturale rezonează, dezvăluie adesea imagini sublime printr-o dinamică viguroasă ori printr-o stare contemplativă. Pe alocuri marginea în sine transcende, fiind dizolvată un moment, ca mai apoi să reinventeze unitatea și substanța naturii, a copacilor și a apei, prin revărsări de lumină ce tind spre imaterialitate”. Maria Bilașeschi

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 3 -12 aprilie, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

“Identități”

Fundația Principesa Margareta a României în parteneriat cu Elite Art Gallery vă invită în perioada 27 martie-1 aprilie la expoziția cu titlul ,,Identități” ce reunește lucrările celei de-a zecea generație de artiști, selectați în cadrul programului Tinere Talente. Expoziția “Identități” este găzduită de Elite Art Gallery și reprezintă evenimentul de debut a tinerilor talentați în arte vizuale și muzică, care au fost recent selectați ca bursieri în cadrul programului, ediția 2017. Vernisajul expoziției are loc luni, 27 martie, la ora 18.30 și va debuta cu un recital de muzică clasică susținut de bursierii Tinere Talente.

“Identități” este un eveniment tradițional organizat de Fundația Principesa Margareta a României, acesta fiind cel de-al șaselea an în care bursierii își expun lucrări din domeniile pictură, grafică, sculptură sau design vestimentar în cadrul unei expoziții de debut, pentru a transmite publicului mesajul lor artistic. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 27 martie – 1 aprilie 2017, la Elite Art Gallery din Piaţa Naţiunilor Unite, Nr. 3-5, Bl. B2, Parter, Sector 4, Bucureşti. În luna ianuarie a acestui an, Fundația Principesa Margareta a României a organizat o selecție națională, implicând un onorant juriu de specialitate. În urma selecției 36 de tineri artiști au devenit bursieri ai programului Tinere Talente, ediția 2017. Aceștia vor primi burse individuale de până la 2.000 de euro pentru dezvoltare, pe perioada unui an calendaristic. În plus vor avea posibilitatea de a participa la concursuri naționale și internaționale, cursuri de maiestrie și ateliere, de a achiziționa instrumente și materiale de lucru. Totodată tinerii vor avea ocazia, ca pe tot parcursul anului, să se întâlnească cu mentori – artiști de renume și personalități recunoscute în domeniul artistic ales.

Programul Tinere Talente susține și promovează artiști din familii modeste, care nu își pot dezvolta potențialul din cauza lipsurilor materiale. Bursierii sunt tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani care studiază la liceele și universitățile de muzică și arte din toată țara.

Fundația Principesa Margareta a României mulțumește pentru implicare membrilor juriului care au dăruit din timpul lor pentru a îi selecta din 120 de candidați pe cei 36 de bursieri. De asemenea, mulțumește pentru generozitate partenerilor și sponsorilor care susțin financiar ediția Tinere Talente 2017. Parteneri Tinere Talente 2017: Fundația Vodafone România, BRD-Groupe Societe Generale, Kaufland România

Sponsori: Groupe Renault – Kultho – Deutek – Negro 2000 – Sofmedica – Axxess Capital- Damen Galați – Hotel Siqua – RR Media – Fundatia Policlinicilor Sociale Regina Maria – Residence Hotels – Dental Med – Star Storage

Partneri Media: TVR1, Radio România, Cariere, Revista Biz, Nine o Clock, Business Review

Instituții partenere: UNMB, Filarmonica George Enescu, Teatrul Național București, Elite Art Gallery

Despre Fundaţia Principesa Margareta a României

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin programele dezvoltate, Fundaţia urmăreşte să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică, specificul proiectelor Fundaţiei fiind dat de caracterul lor intergeneraţional.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery debutează sub egida Asociației ELITE ART Club UNESCO în 2003, cu “Pictori de azi la Balcic” și are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Pentru mai multe informaţii:

Alexandra Tătar – Specialist Fundraising & Comunicare Email: alexandra.tatar@principesa.ro – Tel: +40 (0)799 724 233

„Responsabilitate socială în artă”

În perioada lunilor februarie-iulie 2017 Casa de Avocatură Schoenherr și Asociații găzduiește proiectul „Responsabilitate socială în artă” prin intermediul a două expoziții de pictură cu titlul ,,Mărturiile timpului” și „Poezie urbană”. Prima expoziție reunește lucrări semnate de Vitalie Butescu, Cristina Ciobanu, Simion Crăciun, Doina Mihăilescu, George Mircea, Ana Petrovici și Veaceslav Tuhari.

Expoziția conține pictură ce rezultă din proiectul ,,Pictori de azi la Balcic” dar și alte proiecte care ilustrează formele de reprezentare ale naturii în temeiul diversității stilistice și tematice. Discursul curatorial sintetizează natura prin prisma timpului, astfel încât transformările capătă o aură paradisiacă ce oscilează între profan și spiritualitate. Încărcate de lumina de Balcic, vii prin tușele de culoare și vibrante prin abordarea tematică, lucrările transmit unicitatea naturii. Expunerea creațiilor într-un spațiu neconvențional completează designul ambiental al sălilor gazdă prin personalitate, emoție și farmec artistic.

Evenimentul expozițional cu titlul ,,Poezie urbană” va reuni lucrările artiștilor Sanda Buțiu, Cătălin C. Botezatu, Daniela Donțu, Mihail Gavril, Nadejda Lungu, Laurențiu Midvichi, Marilena Murariu și Vasile Pop-Negreșteanu. Expoziția descrie atmosfera urbană prin lucrări de pictură și reprezintă Bucureștiul din perspectiva moștenirii arhitecturale dar și a oamenilor. Astfel, peisajul urban se va împleti cu portrete încărcate de emoție și compoziții complexe ce descriu orașul în continuă mișcare, agitație și transformare.

„Responsabilitate socială în artă” este un proiect inițiat de Elite Art Gallery, sub egida Asociației Elite Art Club UNESCO și are drept scop promovarea valorilor culturii contemporane românești și susținerea tinerilor artiști prin oportunitatea oferită personalităților publice sau instituțiilor de a găzdui o lucrare sau o suită de lucrări ce fac parte din patrimoniul galeriei. Cu un parcurs ascensional remarcabil proiectul se definește prin expoziții itinerante complete și complexe care aduc în spații neconvenționale pictură semnată de artiștii consacrați din arta contemporană dar și artiști tineri ce stârnesc interesul publicului prin originalitate.

Schoenherr și Asociații susține dezvoltarea tinerilor artiști din domeniul artelor vizuale, proiecte culturale ce contribuie la cultivarea gustului pentru artă dar și la încurajarea consumului cultural. În fiecare an, Schoenherr publică un volum de texte pe teme juridice, intitulat ”Roadmap”, în care tematica vizuală este concepută de câte un artist contemporan, cu accent pe avangardă.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

,,Pictori de azi la Balcic”

În perioada 21 februarie – 25 martie, Elite Art Gallery în parteneriat cu Centrul Cultural ,,The Palace” vă aşteaptă să vizitați expoziția de grup cu titlul ,,Pictori de azi la Balcic”, reprezentând rezultatele taberei din septembrie 2016 și cea mai nouă ediție a unuia dintre cele mai importante proiecte dezvoltate și promovate de Elite Art Gallery, sub egida Elite Art Club UNESCO. Tabăra din septembrie 2016 a fost găzduită de Centrul Cultural ,,The Palace” prin intermediul unui parteneriat fructuos care a asigurat artiștilor o vizită de lucru și creație pe parcursul a șapte zile (20-27 septembrie). Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 21 februarie, ora 18.00. Evenimentul expozițional reunește lucrările artiștilor Tamás Borbála, Florina Breazu, Gabriela Culic, Daniela Donțu, Eugen Iovan, Nadejda Lungu, Georgian Mazerschi și Andreea Medar. Noua ediție a proiectului se remarcă prin noutatea abordării plastice și valorificarea emoției de Balcic, tradusă prin amprenta istorică dată de Regina Maria, coloniile de artă născute la începutul secolului al XX-lea și atmosferă.

„Printr-un exercițiu de identificare cu misterele locului, istoria și emoția Coastei de Argint, grupul format din artiști tineri au transpus pe pânză stări. Tematic s-a încercat desprinderea de peisaj, chiar dacă sursa de inspirație o reprezintă natura luxuriantă. Astfel, lumina, farmecul caselor orientale și albul calcarului au fost sintetizate prin prisma unui Balcic imaginar, încărcat de mister. Marcată de un registru contemporan de interpretare și abordare, noua ediție a proiectului punctează capacitatea de percepție a peisajului prin noi tehnici de reprezentare. Experimentul și jocul compozițional devine o cale de exprimare iar văzutul recognoscibil devine un motiv de transformare plastică. Preponderent abstract, Balcicul din ultima ediție reprezintă o generație tânără de artiști contemporani români ce reușesc să vadă lumea din spatele peisajului, să traducă prin culoare emoție și să dezvolte prin noutate un subiect emblematic Școlii Românești de pictură. În temeiul unei tradiții bogate și fructuoase, expoziția reflectă un Balcic ce-și schimbă identitatea prin viziuni artistice diferite și se transformă prin noi modalități de abordare, contextualizare și mesaj”. Ana Neagoe, curator.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 21 februarie-25 martie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

„Out Line/
Semnul de pe față”

În perioada 31 ianuarie-18 februarie, Elite Art Gallery oferă publicului o expoziție de excepție semnată de sculptorul Darius Hulea. Expoziția este curatoriată de către criticul de artă Oliv Mircea. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 31 ianuarie, ora 18.00. Evenimentul ce poartă titlul „Out Line/Semnul de pe față” aduce în spațiul galeriei portrete sculpturale ce transmit prin împletirea firelor metalice conexiunea dintre interior și exterior. Studiul psihologiei umane se definește prin portrete surprinse într-o luptă continuă cu realitatea și paradigmele timpului.

„Sculptorul DARIUS HULEA (n. 1987), făcând deosebirea în PORTRETELE sale dintre omul exterior și omul interior, optează prin natura îndeletnicirii lui, în chip necesar, pentru cel dintâi; pentru cel de-al doilea chip al omului el îi dă libertate privitorului să își compună în suflet, poetic, o dimensiune atemporală. Constantele pe care le descoperă el în semnele de pe față ale portretelor pe care le întruchipează decurg din puterea acelor personaje de a birui și de a brava timpul istoric în care au trăit. O anumită și bine numită eleganță care rezidă din expresie și din stil este rezultatul forței de observare și al analizei artistice a sculptorului. Galeria de portrete nu explică și nu povestesc în nici un fel dimensiunea metafizică a existenței eroice a fiecăruia dintre persoanele portretizate, nu explică o ființă pentru că a explica o ființă înseamnă a o aboli, a o reduce la neant, ci le face veridice punând în ele ceva din superba fire a celui care le întruchipează. Schițele acestor personaje, spuneam, apar cu atât mai veridice cu cât putem ghici în ele felul în care omul interior se lasă confruntat și se luptă să scape de un rău mediocru și de un bine de aceeași teapă, de anecdotic și de caduc, de istoria impusă și trăită cât și de tenebrele care au populat și mai populează încă viața de zi cu zi a oamenilor . […] Portretul , eroic și auroral, este pentru sculptor o maximă, o„schemă vie”, o compoziție stilizată dar plină de sens căreia nu-i lipsește niciodată vigoarea și veracitatea. Nici unul dintre cei întruchipați nu sunt posesori ai unei „psihologii” care trebuie căutată în tenebre cu toate că pe niciunul dintre ei nimic nu-l stânjenește, nimic nu-i sperie. Portretele nu sunt înțepenite într-o solemnitate și într-o exactitate ideală. Nu e vorba nici de o apologie nici de preludiul unei execuții sângeroase. Este vorba în portretele lui Darius Hulea de inși aievea: contradictorii, complecși, ireductibili la o formulă încremenită și țeapănă. Nimic nu strivește vigoarea personajelor: nici grația, nici insolitul prăbușit în propriul său vid. […] „Personajele” lui Darius Hulea, purtătorii semnelor de pe față, nu arată a avea o pasiune pentru glorie și bunul nume, nici pentru vanitate și orgoliu. Pe ei nu-i locuiește invidia și gelozia, cruzimea și perfidia, răutatea și fățărnicia. Lor, ca și sculptorului însuși, nu le-a pierit nici naivitatea nici capacitatea cucernică de a admira. Prin aceste ” Portrete” Darius Hulea pare a fi obținut o cheie a ființelor cu ajutorul căreia reușește să pătrundă în miezul lor de foc fără a se pierde în vag și în incomprehensibil”. Oliv Mircea, curator și critic de artă

Darius Hulea s-a născut în anul 1987 la Alba Iulia. Artistul a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură iar în 2012 devine membrul Uniunii Artiştilor Plastici. Darius Hulea a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) şi a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziţii de grup în București, Cluj-Napoca, Timişoara, Dej şi Alba Iulia.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 31 ianuarie-18 februarie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.