În perioada 8 Ianuarie – 1 Februarie 2018, Elite Art Gallery a deschis calendarul expozițional al acestui an cu expoziția de pictură #FRESH. Vernisajul a avut loc pe data de 11 Ianuarie 2018 și a reunit lucrările artistelor Ioana Mîrlogeanu și Claudia Ion. Această expoziție reprezintă produsul primei ediții a concursului de artă vizuală #FRESH care s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România. În cadrul evenimentului de deschidere, Zuzu Caratănase a ținut un discurs în calitate de invitat și membru al juriului.
Claudia Ion s-a născut în 1989. A absolvit studii de licență și masterat la secția Pictură din cadrul UNARTE, avându-i profesori pe Ștefan Câlția, Alexandru Rădvan și Cezar Atodiresei. Compozițiile sale se remarcă prin tonusul cromatic și tehnica impasto care păstrează istoricul distribuirii vopselei pe suprafața de lucru. Pentru că încearcă să atragă privirea către interiorul pânzei, artista aplică tușele în straturi groase, reușind să creeze efectul de lumină și volum. În acest fel, elementele figurate dau senzația că ies din planul pânzei.
Lucrările din expoziția curentă fac parte din seria Natura și omul și continuă portretele cu care ne obișnuise artista. Ce aduce nou acest proiect este nevoia de armonizare a omului cu natura, atât prin reprezentare, cât și prin cromatică. Aproape fiecare peisaj ascunde un personaj care contemplează natura, amintind astfel de pictorii romantismului german, iar când personajele nu sunt mascate în formele de relief, ele sunt în prim plan și par să iasă din pânză.
La Claudia Ion, personajele sunt înghițite de formele de relief, însă nu își pierd trăsăturile, ci se contopesc cu natura și par să curgă odată cu expresiile ei. În aceste lucrări aparentele forme abstracte figurează întotdeauna ceva. O coloristă care face pânza tactilă, Claudia Ion știe cum să dea expresivitate picturii. Privitorul poate recunoaște emoția care a ghidat pensula, totul având un dramatism în tușa și paleta artistei.
Ioana Mîrlogeanu s-a născut în 1994. A absolvit UNATC secția Scenografie, în prezent fiind masterandă în cadrul UNARTE cu specializarea Strategii de Creație în Pictură. Proiectul de pictură Ipostaze vizează propriul eu, din dorința de a observa metamorfozele din timpul creației sau din viața de zi cu zi. În acest fel, artista reflectă în autoportrete trăirile și transformările sale, precum și raportul cu evenimentele exterioare care se oglindesc în universul lăuntric.
Lucrările amintesc de reperele stilistice ale picturii românești, mai exact de maeștrii Nicolae Tonitza și Ion Andreescu. Atât în autoportrete, cât și în naturile statice, culorile pe care le folosește artista sunt estompate, dar au o gravitate care oferă o distanță, un caracter obiectiv picturilor.
Asemenea unor sinteze de stări, aceste autoportrete sunt evidențiate de efectele luminoase distribuite atent. În ciuda paletei simplificate, lucrările Ioanei Mîrlogeanu au un timbru puternic, specific impresionismului. Artista redă trăsăturile esențiale ale figurii umane tocmai prin reducerea detaliilor, subliniind mai degrabă oglindirea stărilor pe chipul figurat. Contrastele sunt mascate de cromatica domolită, dar gravă. Jocul de lumină și umbră scot în evidență însăși esența personajului, stările umane care traversează de la angoasă și frică la o armonie care transpare în mod neașteptat. Mediul de lucru sau alte fragmente de interior pe care le regăsim în lucrări poartă ceva rece, tern, dar artista evidențiază în acestea simplitatea stărilor de zi cu zi și a activităților din viața artistului.
La concursul de artă vizuală FRESH s-au înscris 19 artiști: Alexandru Popa, Andreea Oneață, Bogdan Sassu, Ciprian Purcaru, Claudia Ion, Georgiana Cruceanu, Elena Șerbănică, Francisca Dragomirescu, Ioana Mîrlogeanu, Liviu Acasandrei, Mara Andrei, Mihai Constantin, Andrei Nuțu, Oana Unciuleanu, Ștefana Petre, Silvia Trăistariu, Smaranda Isar, Mădălina Stan, Dan Armand Stancu. Prin intermediul concursului, EliteArtGallery și-a continuat demersul de a susține artiștii tineri oferindu-le noi oportunități de dezvoltare în carieră și vizibilitate pe piața de artă.
Juriul a fost format din membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Zuzu Caratănase, Mihai Barb și Ovidiu Ionescu. Aceștia au desemnat 4 câștigători: Ioana Mîrlogeanu, Claudia Ion, Andrei Nuțu și Smaranda Isar, premiile constând în organizarea a două expoziții, fiecare reunind lucrările a doi câștigători. Expoziția curentă a adus pe simeze picturile Claudiei Ion și ale Ioanei Mîrlogeanu, urmând ca în vara acestui an să vizionăm lucrările artiștilor Andrei Nuțu și Smaranda Isar. Elite Art Gallery a oferit și două premii speciale artiștilor Dan Armand Stancu și Bogdan Sassu, mai exact promovarea lucrărilor pe canalele media și pe magazinul online al galeriei de artă.Carla-Francesca Schoppel