Expoziţia „INTERFERENŢE PLASTICE”
Artişti: Iulia Cândea Daradici, Constantin Daradici, Gabriela Dobre, Irina Florescu, Corneliu Ionescu, Rareş Kerekes, Alexandru Papuc
”Expozanţii noştri nu sunt un grup constituit programatic şi emfatic, dar nenumărate sunt firele care îi leagă şi trăsăturile care îi face să edifice împreună o simeză şi un afiş. Comun este înaltul profesionalism al fiecăruia dintre cei şapte slujitori ai picturii tot aşa cum tot ce este original şi personal le aparţine. De fapt, de aici vine şi liantul pe care l-am putea invoca de vom căuta mecanisme în minuni: mai tineri sau mai experimentaţi, fiecare cu o poveste de viaţă şi întâmplări, cei şapte taie direct în pastă, peisaje şi emoţii, modelează forme din culoare, propun citiri originale ale realităţii, practică aproape ritualic închinăciunea în faţa frumuseţii. Pe simeza lor te simţi în faţa unor opere de forţă şi sensibilitate şi-ţi zici că aşa ar trebui să fie pictura.” Marius Tiţa, critic de artă
Expoziţia „IARNĂ ÎN BUCUREŞTIUL VECHI”
Artist: Gabriela Drăghici
Artist complex, Gabriela Drăghici a obişnuit publicul cu mai multe genuri de exprimări plastice, pe cât de diverse, pe atât de fermecătoare. De la artă decorativă – broderie manuală, tapiserie, pictură monumentală – la restaurare şi, nu în cele din urmă, grafică sau pictură, Gabriela Drăghici trece de la o tehnică la alta cu aceeaşi plăcere şi seriozitate, demonstrându-şi harul.
Seria de acuarele cuprinsă în cadrul expoziţiei a oferit, spre contemplaţie, imagini din Bucureştiul vechi surprinse iarna. Alburile colorate, rafinamentul paletei cromatice, sensibilitatea şi atmosfera Bucureştiului au avut menirea de a încălzi sufletele într-un anotimp rece.
Expoziţia „TRIANGLE”
Artişti: Mirela Iordache, Eugen Vasile Iovan, Florentina Rizea
Expoziţia Triangle s-a constituit într-o mostră de nonconformism printr-o desfăşurare amplă de semne, de forme, de culoare. Mirela Iordache, absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Bucureşti, secţia Arte Plastice, Patrimoniu Cultural, secţia Restaurare şi a unui Masterat pe tema Strategii de creaţie în pictură, în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, a expus în acest context lucrări în tehnica gravurii şi colaj cu intervenţie. Registrul tematic a fost unul cu sugestii figurative în care portretul fragmentat sau nu, a apărut în contrast cromatic, detaşându-se de restul formelor. Eugen Vasile Iovan, absolvent al Facultăţii de Arte Decorative din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Artă Murală, membru al U.A.P. din 2000, este un artist ce a obişnuit publicul în expoziţiile sale personale şi de grup, cu lucrări ample, monumentale de pictură, în care portretul şi autoportretul supradimenionat sunt surprinse în diferite ipostaze. În expoziția TRIANGLE, Eugen Iovan a prezentat în faţa publicului colaje. Florentina Rizea este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia Pictură, clasa prof. Vladimir Zamfirescu. În cadrul expoziţiei, Florentina Rizea a expus o serie de lucrări intitulată TRANZIȚIE. Cele aproximativ nouă lucrări de dimensiuni medii şi mari au fost realizate în tehnici mixte, picturale, în care formele se desfăşoară amplu descriind trasee ce te trimit cu gândul la materia organică.
Expoziţia „COLOANE DE LUMINĂ. Pelerinaj ortodox: Bucovina, Athos, Ierusalim”
Artist: Mihail Gavril
14 aprilie-2 mai
Expoziţia de pictură cu titlul COLOANE DE LUMINĂ. Pelerinaj ortodox: Bucovina, Athos, Ierusalim, semnată MIHAIL GAVRIL a devenit o expoziţie cu tradiţie în preajma Sărbătorilor Pascale, de aproape 11 ani.
Picturile lui Mihail Gavril au prezentat elemente precum: arcade şi clopote, fragmente de frescă, potire, coloane şi capiteluri, ansambluri bisericeşti, flori, strane şi ziduri clădite pe verticale, înălţate spre cer sau închise în măsuri perfecte ca pătratele, alături de simbolistica proprie, precum o taină sfântă, în Săptămana Mare înaintea Paştelui. Pictura lui Mihail Gavril vorbeşte spiritului, în diverse mijloace şi rezolvări tehnice.
Expoziţia: „GÂNDUL │ CLIPA”
Artişti: Elena Surdu, Ruxandra Papa
Despre creaţiile Elenei Surdu Stănescu, criticul de artă Corneliu Ostahie a precizat: „ceea ce vrea să spună în ultimă instanţă Elena Surdu Stănescu, atât prin portretele să le zicem obişnuite cât şi prin cele compoziţionale, nu este nimic altceva decât faptul că arta sa îşi trage întreaga vitalitate din înţelegerea rostului fiinţei umane ca scop al evoluţiei universului şi prin urmare, din efortul continuu de a-i descoperi urmele şi de a-i glorifica existenţa în fiecare segment şi în fiecare manifestare a acestuia. Este o viziune tangentă cu panteismul, dar fără conotaţiile doctrinare ale acestuia, graţie căreia artista reuşeşte să ilustreze convingător de-a lungul mai multor cicluri de lucrări, un concept pe cât de dificil de tradus în imagini, pe atât de elocvent şi de tonic – plenitudinea.” Despre pictura Ruxandrei Papa criticul de artă Dan Hăulică a afirmat: „Pictura Ruxandrei Papa, sub aparenţa ei dacă vreți, muzeală, care ne aduce spre o tradiţie de muzeu european (…) ascunde această libertate a imaginarului, această libertate de a concepe în peisaj implicaţii foarte variate. Arhitecturile niciodată nu vor să câştige o mare densitate; ele sunt nişte semne, ca nişte apariţii spectrale, tabernacule care pot fi greu raportate la o anume tradiţie”.
Expoziţia: „ANAMORFOZE TRANSFERATE”
Artişti: Ştefan Daniel Lăzărescu, Florin Menzopol, Gabriel Mihalache, Răzvan Mihalcea
Ştefan Daniel Lăzărescu a prezentat, în cadrul expoziţiei, obiecte figurative, în diverse materiale, realizate într-un proces de reconfigurare fantezistă a unor caractere şi situaţii idiosincrasice pline de ironie, candoare şi umor.
Florin Menzopol, unul din veteranii filialei Buzău a U.A.P. România, a expus compoziţii în ulei, o figuraţie în care amintirea şi subconştientul construiesc riguros suprafaţa şi deschid spre meditaţie şi detaşare.
Gabriel Mihalache a prezentat o serie de portrete elaborate liric, psihologic pătrunzătoare, dar sobru angajate în dialog cu audienţa; emanând control de sine şi concentrare către profunzimi.
Răzvan Mihalcea a expus tehnici mixte pe pânză şi alte materiale în care suprafaţa a fost abordată fără conotaţii literare, expresia plastică fiind rezultatul unui proces de ascundere şi reafirmare într-un joc al eliminării şi resuscitării.
Expoziţia: „THE MORNING COFFEE – Car paintings, fueled with coffee”
Artist: Adrian Mitu
Cum toate lucrurile interesante sunt descoperite spontan, ”Morning Coffee” a fost de asemenea rezultatul unui moment de inspiraţie. Astfel, într-o dimineaţă, în timp ce îşi bea obişnuita ”cafea de dimineaţă” în faţa calculatorului, a simţit nevoia de culoare pe o schiţă în creion, rătăcită pe birou. Aşa că, a înmuiat repede pensula în restul de cafea şi a dat volum schiţei. Fotografia a ajuns pe reţelele de socializare, feedback-ul a fost unul pozitiv, iar de atunci a decis ca fiecare dimineață să înceapă în acest mod: dând culoarea cafelei unei maşini emblematice. Astfel s-a născut „The Morning Coffee”, un tabiet zilnic şi o colecţie de maşini ”alese” care parcurge întreaga istorie auto prin peste 300 de picturi însufleţite de aroma cafelei de dimineaţă. Câteva din modelele reprezentative au fost vedetele anilor ˈ60 de la Porsche 911, la Alfa Romeo Giulieta, Jaguar E type, Fiat 500, BMW E9, Mercedes-230 ”Pagoda” şi nostalgii româneşti precum Dacia 1300, Dacia 1100 sau vestitul IMS dar şi multe alte minuni pe roţi, care au putut fi admirate în cadrul acestei expoziţii.
Expoziţia: „ALINA DEICĂ”
Artist: Alina Deică
„Tablourile semnate de Alina Deică sunt parcă întâmplări ce susţin delicat unica formă de inegalitate permisă de Dumnezeu. Aceea dintre starea de increat şi cea de fiinţă. Spune un bătrân scriitor francez: „Les hommes naissent égaux, mais, dès le lendemain, ils ne le sont plus”. Exact de a doua zi, de când a simţit că este deflorată de fiorul creaţiei, Alina Deică şi-a pecetluit destinul. A ales să se plaseze în zona rarefiată a oamenilor condamnaţi la a nu mai fi egali cu ceilalţi. Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Artistul poartă asupra lui vina iniţială. Vina tragică. Dar şi sacră, în acelaşi timp. El nu este altceva decât năzărirea solemnă a increatului în domeniul de definiţie al activului. Al făcutului. Sau, cum spune Ion Barbu: „Că vinovat e tot făcutul / Şi sfânt, doar nunta, începutul…”. Aici, în nuntirea ab initio, în această îngemănare originară – cu palpituri şi înlesniri cvasi-erotice – dintre pasiune şi îndrăzneală, dintre vocaţie şi cutezanţă, dintre har şi văpaie, aici cred eu că se află germenii artei ei. Pictura Alinei Deică are toate ingredientele unei fabuloase experienţe de iubire năprasnică. Efectuată la ora de graţie.” Florin Toma, cronicar de artă
Expoziţia: „LOCOGRAFII ediţia a II-a via Santorini”
Artişti: Dumitru Bostan, Ovidiu Buzec, Mihail Gavril, Niculai Moroşan, Mihail Voicu
Santorini este tărâmul de unde pornește mitul Atlantidei și de unde pornește călătoria inițiatică a celor 5 artiști: Dumitru Bostan, Ovidiu Buzec, Mihail Gavril, Niculai Moroşan, Mihail Voicu. În trecut, minunata lagună a Portului Santorini era centrul insulei, spațiu scufundat de puternicele erupții vulcanice ce au schimbat topografia locului, aducându-i în schimb particularitatea, specificul. Motivați de acestea, un grup de artiști români contemporani au călcat pentru prima dată pe nisipurile negre și roșii, pe falezele naturale înalte, pe străduțele mici și înguste cu privire la mare pentru a-și căuta fiecare motivele, sursele și resursele creatoare. Apoi, în demersul lor creativ s-au oprit asupra caselor de un alb orbitor, cu acoperișuri rotunjite, ce par chilii săpate în lava pietrificată, compunându-le pe diferite suporturi. Mergând mai departe, au recompus spațiile în compoziții aproape abstracte, în care sunt doar sugerate elemente figurative precum clopote, pești, acoperișuri.
Expoziţia: „CONTRASTE DOBROGENE”
Artişti: Bogdan Ene, Laurenţiu Midvichi
Dincolo de peisajele mirifice ale Deltei, Dobrogea nu e un pământ al făgăduinței, ci un mister care se dezvăluie numai celor care au răbdarea de a aștepta ca lumina să scrie povești din întruchipări aparent nesemnificative… Expoziția Contraste Dobrogene a încearcat să articuleze variatele ipostaze ale Dobrogei într-un discurs plastic coerent, cu personaje şi peisaje realizate de Bogdan Ene sau cu ciulinii lui Laurenţiu Midvichi – o temă constantă care stabilizează şi integrează mesajul plastic oferind demersului expoziţional cheia melodică a înţelegerii diverselor şi fascinantelor ipostaze dobrogene. Laurenţiu Midvichi (n. 1979), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti, Secţia Artă Murală, clasa Profesor Viorel Grimalschi (2002) a realizat până în prezent 13 expoziţii personale de pictură şi grafică, în ţară şi străinătate, cu participare la numeroase expoziţii de grup. Bogdan Ene (n. 1979), absolvent al Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti, Secţia Grafică, clasa Profesor Mircia Dumitrescu (2004) a deschis 9 expoziţii personale de pictură şi grafică, în ţară şi străinătate, participând la numeroase expoziţii de grup..
Expoziţia: sculptură (papier mâché, grafică) „CORA POSTELNICU”
Artist: Cora Postelnicu
„Când spui sculptură, te gândeşti la bronz, lemn sau piatră, însă hârtia, cu fragilitatea ei aparentă, poate fi mai rezistentă decât lemnul, pentru că are armătură, iar straturile sunt îmbibate cu cleiuri care îi dau rezistenţă. Hârtia e un material foarte cuminte, poți să-l modelezi prin adăugare, poți tăia din el – când s-a uscat, până ajungi la forma pe care o vrei“. Cora Postelnicu Obiectele Corei Postelnicu (tridimensionale şi bidimensionale, figurative, realizate în tehnica papier mâché) au fost însoţite de schiţe şi desene, ce au detaliat universul dinamic, colorat şi particularizat al personajelor tridimensionale. Născută în 1970 în Bucureşti, Cora Giodîc-Postelnicu este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, la clasa profesorului Mihai Buculei şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Expoziţia: „PICTORI DE AZI LA BALCIC 2014”
Artişti: Gabriela Drăghici, Ion Drăghici, Cristina Iliaş, Marilena Murariu, Virgil Parghel, Viorica Petrovici, Lucia Puşcaşu, Irina Florescu, Alexandru Papuc
Tabăra de creaţie la Balcic şi expoziţia rezultată – “Pictori de azi la Balcic” – au devenit, prin rigori specifice şi implicare, programe de mecenat, element distictiv al ELITE ART GALLERY. Astfel, peste 250 de artişti plastici au participat la taberele organizate în cadrul proiectului, 20.000 de cataloage au fost tipărite, peste 50.000 de vizitatori şi o impresionantă colecţie de “Balcicuri”..
Expoziţia: „SUVENIR DE BUCUREŞTI, ediţia de MĂRŢIŞOR”
Artişti: Cătălin C. Botezatu, Vera Dan, Gabriela Drăghici, Mirela Hagiu
Cătălin C. Botezatu – născut la Baia Mare, stabilit în Constanţa din 1954, absolvent al Secţiei de Arhitectură a Facultăţii de Construcţii din Universitatea „Gh. Asachi”- Iaşi, i-a avut profesori pe arhitectul Nicolae Porumbescu, pictorul Liviu Suhar, sculptorul Dan Covătaru. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Sucursala Constanţa, Cătălin C.Botezatu fost, în cadrul acestei expoziţii, pentru prima dată pe simezele ELITE ART Gallery, prezentând peisaje din zona peninsulară a Constanţei, peisaje marine, naturi statice, compoziţii cu structuri naturale sau peisaje.
Vera Dan – născută la Cluj-Napoca, în 1956, absolventă a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, este pictor, membru U.A.P. – Filiala Cluj. Prezentă pe simezele naţionale cu expoziţii personale şi de grup, achiziţionată de către colecţionari de pe mai multe continente, Vera Dan a expus în acest context, panouri picturale şi decorative, constituite din lucrări de mici dimensiuni, într-un concept curatorial şi tehnici mixte originale, dar cu aceeaşi încărcătură picturală caracteristică lucrărilor ei.
Gabriela Drăghici este absolventă a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu, Bucureşti, secţia tapiserie. Artist complex, Gabriela Drăghici a obişnuit publicul cu mai multe genuri de exprimări plastice, pe cât de diverse, pe atât de fermecătoare. De la artă decorativă – broderie manuală, tapiserie, pictură monumentală – la restaurare şi, nu în cele din urmă, grafică sau pictură, Gabriela Draghici trece de la o tehnică la alta cu aceeaşi plăcere şi seriozitate, demonstrându-şi harul. Cu această ocazie, a expus acuarelă, cu subiecte florale.
Mirela Hagiu, născută în Bucureştiul pe care, adeseori îl vedem descris în pastelurile şi acuarelele sale, a absolvit Liceul „Nicolae Tonitza” (1978-81) şi Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1981-85) şi este Membru U.A.P Romania din 1990. Prezentă cu lucrări în colecţii publice şi particulare din ţară şi din străinătate, expusă în concepte personale şi de grup, Mirela Hagiu este constantă în alegerea subiectelor.
Expoziţia: „SUVENIR DE SIBIU”
Artişti: Mirela Hagiu, Veronica Iftodi, Eliza Popa, Dumitru Macovei, Vera Dan, Mariana Vesa, Mihail Gavril, Carmen Paraschivescu
Pe perioada festivalului „Classics for Pleasure – Everybody’s music” creat de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO şi organizat în perioada 11-16 august în Sibiu, într-un cadru inedit, un camion plasat în Piaţa Mare din Sibiu, a avut loc o expoziţie de pictură care a adunat opere ale mai multor pictori români şi a surprins oraşul Sibiul în cele mai frumoase ipostaze reprezentative.
Expoziţia: „SUVENIR DE BUCUREŞTI – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan”
Artişti: Mihai Alexandru Ariciu, Cătălin C. Botezatu, Vasile Corlaţan, Vera Dan, Ana Ponta
Începând din 2010, ELITE ART GALLERY a dezvoltat Proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI în diverse maniere: concurs de creație, implicând studenți ai Universității de Arte București și tineri artiști, expoziții bianuale tematice denumite Suvenir de București, expoziții intinerante în București și Sibiu, organizând până în prezent 14 evenimente, ce au în comun același țel- promovarea valorilor cultural- estetice ale Bucureștiului.
Sub egida aceleiași titulaturi devenită Marcă Înregistrată, în 2014 ELITE ART GALLERY duce mai departe proiectul SUVENIR DE BUCUREȘTI cu extensia – De la nostalgii interbelice la obiect contemporan, implicând cinci artiști profesioniști într-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul şi atmosfera Bucureștiului, pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, în tehnici si viziuni diferite, cu calitate estetică si artistică, ce definesc și descriu cu originalitate și unicitate Bucureștiul. Căutând diverse moduri de a reprezenta Bucureștiul sub forma unui obiect artistic, cei cinci artiști au creat, fiecare în funcție de specializarea sa, câte trei suveniruri: Mihai Alexandru Ariciu – ceramist, Cătălin C. Botezatu – grafician, Vasile Corlațan – gravor, Vera Dan – pictor, Ana Ponta – artist textilist.
Expoziţia: „SUVENIR DE BUCUREŞTI – ediţia de iarnă. Expoziţie de pictură, grafică şi artă decorativă”
Artişti: Cătălin C. Botezatu, Vera Dan, Corneliu Drăgan Târgovişte, Mihail Gavril, Cristina Ilinca, Nicoleta Mitrache, Marilena Murariu, Costin Neamţu, Mircea Nechita, Veronica Oancea, Carmen Paraschivescu, Ana Ponta, Eliza Popa, Vasile Popa, Adriana Şeitănescu
Proiectul „Suvenir de Bucureşti” propune constant artiştilor o temă de introspecţie şi apoi de realizare a unor lucrări ce pot descrie în limbaj plastic personal Bucureştiul, reunind pe simeze an de an, mărturii, aspecte figurative sau abstracte, impresii despre ceea ce înseamnă Bucureştiul pentru un artist.
În această ediţie, de iarnă, pisicile au devenit subiectul lucrărilor semnate de Marilena Murariu, a uleiurilor şi a desenelor de o „picturalitate saturată” cum spunea Virgil Mocanu, iar obiectele uzuale au fost centru de interes în pastelurile lui Costin Neamţu. Acuarele realizate de Veronica Oancea au trimis cu gândul la un pitoresc rural, iar în aceeaşi tehnică, dar în cu totul altă abordare stilistică, lucrările semnate Cătălin C. Botezatu au descris iarna în tonuri reci, grizate pe fundalul unui peisaj citadin. În aceeaşi categorie de gen, dar în cu totul altă manieră, Corneliu Drăgan Târgovişte a expus o suită de acuarele ce au descris în stilul plastic, spontan şi recognoscibil Bucureştiul. Mihail Gavril a ales să transpună Bucureştiul în tehnici grafice, linia concurând cu pata de culoare, într-o armonie bine stăpanită de autor. Carmen Paraschivescu a compus suprafeţe prin suprapuneri consecutive ale diverselor materialităţi şi texturi în lucrări realizate în tehnici picturale mixte, iar, în gravuri, linia a descris suav Bucureştiul. Mircea Nechita şi Nicoleta Mitrache au expus lucrări grafice complexe, gravuri care au prezentat o lume de mit, un univers al tradiţiilor seculare. Eliza Popa şi Vasile Popa au expus peisaje rafinate din Bucureşti realizate în ulei pe pânză, Adriana Şeitănescu s-a alaturat grupului cu tehnici mixte şi ulei pe pânză cu Bucureştiul surprins iarna. Vera Dan a nuanţat specificul Bucureştiului prin compoziţii cu personaje interbelice, denumite narativ „covrigari”.
În altă dimensiune şi tehnică, lucrările din sticlă ale Cristinei Ilinca au fost create pentru a reflecta sau încastra lumină Bucureştiului în volumele lor, iar Ana Ponta a abordat tehnici textile, creând obiecte tridimensionale ludice.
Expoziţia: SPECTACOL, CULOARE, POVESTE
Expoziţie de pictură, grafică, sculptură (papier mache) şi artă decorativă
Artişti: Nicolae Blei, Cătălin C. Botezatu, Eugenia Leca Botezatu, Vitalie Butescu , Sergiu Câslaru, Gabriela Drăghici, Mihail Gavril, Ema Hagiu, Mirela Hagiu, Ileana Danci Horoba, Alexandra Ionaşcu, Eugen Iovan, Alexandra Marcu, Laurenţiu Midvichi, Nicoleta Mitrache , Mircea Nechita, Carmen Paraschivescu, Ana Ponta, Vasile Popa, Cora Postelnicu, Loredana Stancu, Corneliu Drăgan Târgovişte, Leontin Ţibacov, Mariana Vesa, Gheorghe Zvarici
Expoziţia intitulată ”Spectacol, culoare, poveste” a dorit să creeze prin exponatele sale o atmosferă de spectacol, de scenă, de public, în care culoarea, linia, forma au fost actori principali, într-un univers bidimensional şi tridimensional.
Realizate în tehnici picturale, grafice sau decorative, lucrările au descris personaje dinamice din lumea circului sau a spectacolului, instrumente muzicale sau structuri vegetale, naturi statice, peisaje citadine din Bucureşti. De asemenea, au fost expuse păpusi supradimensionate – îmbrăcate în costume fastuoase sau lucrări decorative în tehnici mixte, toate în dialoguri plastice desăvârşite.
Expoziţia a fost organizată într-o locaţie prestigioasă, la Ateneul Român, un spaţiu care iese din convenţiile obişnuite ale unui cadru expoziţional de artă, cu scopul de a promova arta vizuală în diverse forme şi locaţii.