Expozitii Elite Art Gallery 2018

București, 22 August 2018

Pictori de azi la Balcic 2018

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Pictori de azi la Balcic 2018 reinterpretează elementele definitorii ale Orașului Alb.

În perioada 27 August – 28 Septembrie 2018, EliteArt Galerie deschide o nouă expoziție dedicată taberei „Pictori de azi la Balcic”, proiect care se desfășoară sub egida Elite încă din 2003.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 28 August 2018, ora 18.30, cu un moment muzical oferit de Bălașa Percussion.

Expoziția este curatoriată de Carla Schoppel și reunește lucrările artiștilor Gabriel Bălașa, Irlo, Liviu Coman și Otilia Cadar.

Tabăra din acest an a fost organizată din dorința de a crea o punte între abordarea plastică a artiștilor tineri și reprezentările moștenite de la pictorii interbelici. Considerăm că Balcicul are atât elemente de tradiție bine conservate, cât și un teren fertil care permite introducerea a noi tehnici și concepte în arta inspirată de reședința Reginei Maria. Drept urmare, „Pictori de azi la Balcic” a presupus explorarea legăturii dintre tradiție și inovație, o trecere de la figurativul clasic la abstractizarea și conceptualizarea peisajelor. Rezultatul taberei dovedește că ceea ce a ghidat artiștii a fost necesitatea de a urma valorile și tendințele contemporaneității. Organizând o tabără restrânsă, exclusiv cu participarea unor artiști tineri, dar foarte activi pe piața de artă, am reușit să oferim o nouă perspectivă asupra acestui ținut cu istorie.»

Carla Schoppel

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 27 August - 28 Septembrie 2018, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Mulțumim PictorShop, ambasadorul taberei de pictură.

EliteArt Galerie are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoa-re ale artei moderne, precum și valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în dome-niul artelor vizuale și al muzicii, dar și proiecte educaționale.

 

București, 19 Iulie 2018

Simeză estivală -
Art Sales

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 19 Iulie - 22 August 2018, Elite Art Gallery oferă publicului o expoziție estivală cu reduceri. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 24 Iulie 2018, ora 18.30. Simeză estivală reunește peste 80 de lucrări de pictură, gravură, acuarelă și pastel care reprezintă un cadou estival dedicat iubitorilor de artă.

Un număr semnificativ de lucrări provine din proiectul Pictori de azi la Balcic, acestei selecții alăturându-se gravuri și creații grafice din patrimoniul galeriei. Prin această expoziție, Elite Art Gallery își propune o retrospectivă a proiectelor implementate, precum și facilitarea accesului la obiectele de artă. Simeză estivală urmărește generarea interesului pentru artă și se întemeiază pe dorința de a ne răsplăti publicul și de a transmite bucuria achiziției artistice.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 19 Iulie - 22 August 2018, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
 

București, 6 Iunie 2018

Expoziție experimentală #FRESH: Smaranda Isar/Lost.Optics

Smaranda Isar și Lost.Optics transformă arta lor în instrument de creare a noi modele vizuale.

În perioada 11 Iunie – 6 Iulie 2018, Elite Art Gallery organizează cea de a doua expoziție #FRESH. Expoziția este rezultatul primei ediții a concursului de artă vizuală #FRESH și reunește lucrările artiștilor Smaranda Isar și Lost.Optics, doi dintre câștigătorii #FRESH. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 12 Iunie 2018, ora 18.30, cu un discurs susținut de Zuzu Caratănase, membru al juriului #FRESH din care au făcut parte și Marius Barb și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Smaranda Isar s-a născut în 1994 în București și a absolvit Universitatea Națională de Arte Plastice București, secția Design Textil. Lucrările sale au participat la expoziții naționale și internaționale, atât personale, cât și de grup. Artista experimentează în mai multe medii și tehnici artistice, apelând la gravură, sculptură, ceramică și instalație pentru a exprima cu măiestrie plastică expresia stărilor sale. Ceea ce îi ghidează creațiile presupune întâi de toate cercetarea și interpretarea temei pe care o transformă în mesaj. Apoi, urmează zona experimantală unde artista descoperă tehnici precum fotografia, costumul, gravura, ceramica, desenul, țesătura, instalația etc. Cea de a treia zonă îi este cea mai apropiată pentru că i-a marcat începutul drumului artistic și se referă la desenul liber și scris.

Am avut de când eram mică un jurnal scris și ilustrat pe care îl continui. Aici este locul și momentul în care eu mă ascult pe mine și las să se vadă ce este în interiorul meu, fără ca vreun filtru mental să prelucreze și să dicteze ceea ce desenez. Este o oglindire. Ilustrațiile pe care le expun sunt din jurnalul meu și am ales să le prezint deoarece consider că ele îmi sunt obișnuințele sau bagajele pe care aleg să le las. Ilustrațiile mici sunt realizate în ultimii ani, iar cele mari reprezintă un rezumat a ceea ce a însemnat pentru mine acest ciclu care s-a încheiat odată cu maturizarea mea și pe care este necesar să îl destăinui pentru a-mi continua drumul.

Smaranda Isar

Lost.Optics s-a născut în 1986 în București și s-a remarcat prin fondarea grupurilor Sweet Damage Crew și Optics. Lucrările sale au făcut parte din expoziții și festivaluri din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Germania, Portugalia, Cehia). Lucrările din expoziția prezentă fac parte din seria Gestaltism și pornesc de la elemente folosite în murale pe care artistul le redă în contextul noilor media. Ceea ce caracterizează arta lui Lost.Optics este reflectarea relației dintre formele geometrice, într-un stil futurist, post graffiti, puternic marcat de mediul digital. Atracția artistului pentru spații industriale abandonate în care și-a creat structurile labirintice a determinat ulterior trecerea la alte suprafețe și texturi. Lucrările din seria Gestaltism sunt printuri experimentale de diverse dimensiuni realizate de artist pe hârtie de 250 gr, glossy, printr-o tehnică proprie specială de print. Vopseaua spray și cerneala pe mucava sau acrilic pe pânză sunt alte tehnici folosite de Lost.Optics în arta sa. Gestaltism sau psihologia formei aduce în aceste lucrări simetria, stabilitatea și unitatea.

Lucrările propuse au la bază principiul teoriei gestaltismului și explorează relația artistului cu geometria, punând accentul pe pătrat și cerc. Ca formă singulară și repetitivă, pătratul este cea mai bună expresie a unei idei spațiale complete în sine. Fascinat de gândirea geometrică, cercul joacă un rol important în compoziție, formă prezentă peste tot în natură ce este în esență instabilă și dinamică. Deși fiecare artwork va avea aceeași bază geometrică (pătratul), detaliile și cromatica din fiecare canvas vor crea o varietate de ritmuri și compoziții.

Lost.Optics

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 11 Iunie – 6 Iulie 2018, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
 

București, 19 mai

̶n̶o̶n̶HUMAN states

la Pavilionul de Artă București -Art Safari, Piaţa George Enescu, București

Pe data de 19 mai, Elite Art Gallery, partener al Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, revine la Pavilionul de Artă București -Art Safari 2018 cu evenimentul “nonHUMAN states”. În cheia unui discurs ce reflectă umanitatea dezbrăcată de stări, supusă unui experiment de abordare plastică și tradusă prin prisma contemporaneității, expoziția de grup reunește lucrările artiștilor Daniela Donțu-Hașcevoi, Victor Fota, Nadejda Lungu și Andrei Simion. În temeiul aceluiași reper tematic Elite Art Gallery va oferi publicului două evenimente. În intervalul orar 12.00-13.00 se va ține un workshop cu titlul “Mecanismul unei galerii de artă contemporană”, dedicat tinerilor artiști, iar în intervalul orar 16.00-18.00, protagoniștii evenimentului expozițional și curatorul vor ține o prezentare a proiectului “nonHUMAN states”. Conceptul curatorial este semnat de Ana Traci-Neagoe.

Pornind de la un discurs ce dezbate umanitatea și caută să reflecte prin fiecare gest stări a căror sursă o reprezintă realitatea, conceptul expozițional anulează unitatea de percepție. Cu abordări stilistice diferite, lucrările împrumută din pluralitatea de analiză a umanității tratând fiecare aspect în mod exhaustiv. Laboratorul de stări, experimentul de diluarea a trărilor simțite în mai multe variante de interpretare aduce rezultatul la limita dintre uman și non-uman, asemenea unui simulacru care separă realitatea între impresie și expresie a văzutului. Într-o epocă marcată de noile media, într-o lume transformătă de superficialitate și negare, expoziția punctează etape prin care ființa umană adoptă alte însușiri și trasmite alte mesaje. Cu accent pe figurativ, lucrările surpind portrete care nu ezită să-și ascundă identitatea. Oameni a căror lume le este devoalată se conectează vizual de privitor, împărtășind emoție
Curator, Ana Traci-Neagoe
Expoziția este deschisă publicului pe data de 19 mai 2018, la Pavilionul de Artă București -Art Safari, Piaţa George Enescu, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU), este o organizaţie internaţională, înfiinţată în anul 2001, care se ghidează după idealurile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă și Cultură. Totodată, ea reprezintă unul dintre organismele regionale care alcătuiesc Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, organism ce însumează aproximativ 4.000 de entităţi ale societăţii civile UNESCO de pe întregul mapamond.
 

HOMOLUDENS

În perioada 15 Mai – 9 Iunie 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Nadejda Lungu cu titlul „HomoLudens”. Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 15 Mai 2018, ora 18.30. Evenimentul expozițional este curatoriat de istoricul de artă Ana Traci-Neagoe.

În cheia spiritului ludic, expoziția reflectă umanitatea dezbrăcată de secrete. O serie de nuduri lucrate după model împărtășesc bucuria jocului și transmit prin fiecare gest goliciunea unei realități supuse transformării. Trupuri ce servesc unui experiment artistic anulează văzutul și oferă privitorului provocarea să caute în spatele abordării figurative emoții clădite pe povești de viață.

În temeiul cărții Homo Ludens scrise de Johan Huizinga, jocul se desprinde din natură, invocă competiția, definește înțelepciunea, reflectă natura creației poetice, stimulează imaginația, hrănește discursul filosofic și nu în ultimul rând, încheagă prin conținut actul artistic. «Pornirea fiecărui om de a arăta că este cel dintâi se manifestă în tot atâtea forme câte posibilități oferă societatea», iar acest aspect, prin prisma picturii realizate de artista Nadejda Lungu, se traduce printr-un figurativ marcat de un pregnant spirit ludic. Cu o trecere de la particularitățile naturalului și forma vizibilă a realității, pictura dezvăluie repere ale unei societăți aflate în conflict cu aparențele. Legătura dintre interior și exterior se diluează în siluete care anulează înfățișarea erotică în favoarea senzualității corpului uman. Trupuri de femei și bărbați adoptă poziții incomode și pătrund într-un dans al emoției în care fiecare gest descrie un limbaj de comunicare propriu. Astfel, fiecare lucrare conturează trăsăturile unui caracter și fiecare personaj este angrenat într-un joc teatral supus judecății și meditației. La limita dintre spectacol și realitate, figurativul omniprezent își devoalează personalitatea prin contraste puternice de culoare și armonia dintre umbre și lumini. Abordarea realistă a lucrărilor se înscrie într-un registru al formelor vizibile ce permit interpretarea siluetelor prin prisma stărilor și a mesajelor transmiseˮ
Curator, Ana Traci-Neagoe

Nadejda Lungu s-a născut pe data de 28 noiembrie 1988 în Anenii Noi, Republica Moldova. În anul 2014 devine absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură la clasa profesorului univ. Dr. Marcel Bunea. Începând cu anul 2010, artista se remarcă prin participarea activă la mai multe expoziții de grup în țară și străinătate, dar și prin expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 15 Mai - 9 Iunie 2018 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Pe această cale mulțumim magazinului Pictor Shop pentru disponibilitatea de a susține tinerii artiști oferind materiale de specialitate care să încurajeze actul artistic.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

 
Elite_Art_Gallery_Homoludens_IV_Nadejda_Lungu_arta_contemporana
Pictura Homoludens IV
Autor: NADEJDA LUNGU
Elite_Art_Gallery_Homoludens_III_Nadejda_Lungu_arta_contemporana
Pictura Homoludens III
Autor: NADEJDA LUNGU
Elite_Art_Gallery_Homoludens_I_Nadejda_Lungu_arta_contemporana1
Pictura Homoludens I
Autor: NADEJDA LUNGU
Afis licitatie

ÎMPREUNĂ: LICITAȚIE DE SOLIDARITATE

Elite Art Gallery vă propune în perioada 7 - 12 Mai 2018 expoziția ÎMPREUNĂ ADUNAȚI care reunește într-un gest de solidaritate umană și profesională un număr de peste treizeci de artiști contemporani.

EXPOZIȚIE: 7 – 12 Mai 2018

LICITAȚIE: 11 Mai 2018, ora 19:00

Avem plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția și să participați la prima licitație organizată de galeria noastră cu scopul de a ajuta un artist aflat în dificultate.

Acoperind o paletă largă a artei contemporane, licitația prezintă lucrări care provin din atelierele artiștilor, respectiv lucrări ale câtorva artiști recent dispăruți.

Licitația Elite Art Gallery reunește un număr de aproximativ optzeci de lucrări cu prețuri de pornire cuprinse între 150 și 2000 de euro.

Veţi întâlni în expoziție lucrări de Horea Paştina, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor și Paul Gherasim. De asemenea, veţi avea bucuria de a vă întâlni cu lucrări ale lui Ervant Nicogosian, Constantin Blendea, Miron Duca, Nistor Coita, Ion Lazăr, Vasile Varga, Aureliu Răzvan Ionescu, precum şi de a descoperi lucrări inedite realizate în ultimii ani de Corneliu Brudașcu, Gheorghe Anghel, Silvia Radu, Sorin Ilfoveanu, Ioan Iacob, Viorel Mărginean, Ovidiu Paștina, Florin Ciubotaru, Gheorghe Ilea, Radu Șerban, Alexandru Antonescu, Ilie Boca, Nicolae Mirodoni, Olga Morărescu Mărginean, Arina Ailincăi sau lucrările optzeciștilor Florica Prevenda, Cosmin Paulescu (Cozo),Vasile Tolan și ale mai tinerilor Cristian Dițoiu, Ion Anghel, Marian Dobre, Alexandru Rădvan, George Mircea.

În licitație se regăsesc și lucrări ale sculptorilor Alexandru Păsat, Victoria Zidaru, Mircea Roman, Virgil Scripcaru.

Lucrările din licitație pot fi văzute în expoziție și consultate în catalogul care va fi accesibil la Elite Art Gallery în zilele de vizitare a expoziției.

Licitația va avea loc în data de 11 Mai 2018 ora 19:00 la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite nr. 3-5)

Pentru mai multe informaţii, contactaţi-ne la:

+40 31 103 17 03

+4 0748 100 280 /270

eliteartgalerie@eliteart.org

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

Maurice Novac: pictorul care sublimează banalul cadrelor brute

Introspectiv și subtil, Maurice Novac descoperă fascinația realității banale.

În perioada 23 Aprilie – 4 Mai 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală Ikariotika, artist Maurice Mircea Novac. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 24 Aprilie 2018, ora 18:30.

Cariera artistică a lui Maurice Mircea Novac s-a remarcat prin etape emblematice în ceea ce privește diversitatea abordării plastice. Exilul politic de la începutul anilor ‘90 l-a expus unor tehnici artistice variate, fiind prilej de ancorare în universul artistic occidental. Maurice Mircea Novac este așadar unul dintre artiștii români care şi-au desfăşurat o bună parte a activităţii în afara ţării. Acest lucru a determinat îmbogățirea experienței sale, ajungând mai târziu, cel puțin pe plan internațional, ca stilul și tehnicile de lucru ale lui Maurice Mircea Novac să amintească de maeștrii Bruegel, Vermeer sau Van Dyck. Însă artistul a experimentat constant, nu s-a supus unei singure abordări, urmând la un moment dat să depășească inclusiv hiperrealismul care îi marcase o etapă importantă a carierei. Neoexpresionismul descrie cel mai bine ultimele serii, cu lucrări asupra cărora artistul intervine cu tehnici și procedee ca Trompe l'œil sau clarobscur.

Lucrările din seria Ikariotika fac parte din perioada post fotografică a artistului. Acesta preia clișeele fotografice cotidiene și le trece în cheie picturală. Ele sunt un jurnal personal în care imaginile prelucrate domină suprafața pânzei și ochiul prin jocul de lumină și umbră specific picturii. Obiectele și corpul uman sunt parțial abstractizate, violente și emoționale în tușă, iar fundalul-peisaj este abstractizat prin dispunerea tușelor, prin cromatica vie și contrastele atent controlate. Pe de o parte, în lucrările lui MMN regăsim figurativul clar, apropiat realității, cu oglindirea contururilor și a formelor recognoscibile pe pânză. Pe de altă parte, fundalul este vălurit, șters, cu un evident expresionism al liniei și al culorii. Planul secund se contopește de fiecare dată cu personajul central figurat, acestea completându-se și evidențiindu-se reciproc.

Motivele naturale, componente peisagistice precum apa, piatra, vegetalul, aduc lucrărilor o doză de reverie, imageria naturală și contemplarea reușind să întoarcă la cel dintâi moment fotografic, trăit deplin și monumentalizat, acum, în pictură. Cuțitul de paletă, scurgerile de culoare și adaosurile sprijină gestualismul și emoția care ghidează expresia plastică în aceste crâmpeie de timp.

Novac captează cu camera foto motive deplin trăite. Apoi, cu o disciplină de lucru imperturbabilă, le distilează și le îmbogățește pictural în spațiul său de meditație cromatică, în fapt un minuscul atelier proustian. Constrângerile ajută erupția. Pentru MMN, pânza de pe șevalet devine întru totul, și la propriu, focar energetic, fereastra de lumină și oxigen a salvării prin starea de pictură.

Aurelia MocanuMaurice Mircea Novac a absolvit în 1978 Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, iar din anul 1986 este membru UAP. În anii ‘90, din cauza contextului politic din România, Maurice Mircea Novac s-a stabilit în Olanda, Maastricht. Cu acest prilej a descoperit scena artistică occidentală, aderând la noi abordări plastice în propria artă. Cunoscut pe plan național și internațional deopotrivă, artistul a participat la numeroase expoziții (Belgia, SUA, Argentina, Venezuela, Olanda etc), iar Sandrino Gavriloaia a surprins viața și opera pictorului într-un documentar.

Program de vizitare: Luni – Vineri 12:00 - 19.00 | Sâmbătă 11:00 – 15:00

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

IKARIOTICA

Christian Paraschiv în exil: expresii ale memoriei și uitării

Expoziția „The offense report” portretizează moștenirea traumatizantă a Comunismului.

În perioada 5 Martie - 12 Aprilie 2018, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală „The offense report” semnată de Christian Paraschiv. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 6 Martie 2018 la ora 18:30.

Christian Paraschiv este un reprezentant marcant al generației ’80, fiind prezent în arta românească, dar și în cea franceză, începând cu anul 1986. Cu prilejul acestei expoziții, artistul revine în țară, susținând totodată prezentul demers artistic care vizează rememorarea și marcarea plecării sale definitive din România. Reprezentarea plastică a exilului său și al familiei aduce în discuție ruptura produsă în momentul plecării și include un ultim gest al autorităților comuniste pe Aeroportul Otopeni, acela de a-i confisca lucrări și obiecte cu o profundă semnificație pentru intimitatea familială și legăturile emoționale cu aceste obiecte. În cadrul expoziției regăsim două procese verbale de confiscare a acestora, printre care se numără lingurița de botez a fiicei sale, bijuterii etc.

Christian Paraschiv îmbină tehnicile tradiționale cu cele inovatoare, lucru care subliniază caracterul experimental al artei sale. Expoziția aduce în atenția publicului o serie de lucrări realizate în tehnică mixtă (acrilic pe pânză, transfer pe pânză, colaj textil și acetat, acetat și foiță de aur) în care artistul încearcă să reprezinte ștergerea memoriei. El arată că familia, prietenii, chiar și scenele de zi cu zi ajung să se dizolve și să fie risipite, la un moment dat, prin uitare. Uitarea și exilul sunt teme recurente în lucrările lui, iar în jurul acestora gravitează o constelație de alte simboluri marcante.

O ștergere a memoriei presupune și o ștergere a identității, iar în lucrările lui Cristian Paraschiv acestea reflectă dinamismul căutării și al recuperării sinelui. Pe de o parte, lucrările fac apel la memorie ca la o componentă care conservă și e vitală cunoașterii. Aici, artistul pare să resimtă un soi de datorie de a-și aminti, poate chiar nevoia de a face apel la memoria colectivă pentru a găsi adevărul istoriei personale și colective. În același timp, el este preocupat de uitare, de ștergerea acelor părți din memoria autobiografică, ca și cum încearcă o reconstruire și o valorificare a viitorului prin aducerea a ceea ce e intim în social și invers.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

ofence

De la întâia privire

Expoziția de pictură și grafică a artistei Doina Mihăilescu

În perioada 5 Februarie – 3 Martie 2018, Elite Art Gallery vă invită la expoziția de pictură și grafică a artistei Doina Mihăilescu, sub curatoriatul istoricului de artă Oliv Mircea. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 5 Februarie 2018 ora 18:30.

Expoziția de pictură și grafică De la întâia privire marchează căutările artistei în dimensiunea mito-archeo-utopică, fiind puternic influențată de simbolismul liturgic al Creștinismului. Elementele regăsite în arta Doinei Mihăilescu au de fiecare dată un caracter sacru, ele aduc laolaltă iconografia religioasă, inspirația heraldică sau totemică, precum și influența antichității europene care glorifica umanitatea. Lucrările uzează de cromatică și figurativul estompat pentru a evidenția și glorifica numitorul comun al umanității. Prezența arhetipului și sensibilitatea realității aduc în desenul și pictura artistei Doina Mihăilescu istoria, memoria și expresia locului, fie el un topos, fie o stare.

De la întâia privire reprezintă o selecție de 22 de lucrări care ilustrează activitatea prolifică a artistei.

De la întâia privire poate să dezvăluie pe patru nivele o iconosferă care conține locuri creative. Acestea sunt organizate ierahic, din perspectiva unor hipostasuri care devin martori angajați ai drumului de la arhetip către prototip: un loc psihologic recognoscibil în Desenele cu ochii închiși; locul estetic în care Bizanțul este înțeles ca o formă agonală a spiritului grec și a celui roman (regăsite în desen, care reprezintă valoarea de limbaj plastic în care excelează Doina Mihăilescu); locul teologic care originează în icoana înțeleasă ca expresie a crucificării sensibilității, în măsura în care intelectul este pus în Sfântul Mormânt. Cu sprijinul limbajelor simbolice, locul poetic redesenează contururile unei memorii creștine care propune o restaurație paradisiacă și instituie un timp al așteptării.” curator Oliv Mircea

Doina Mihăilescu trăiește și lucrează în Timișoara.

Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest – Facultatea da Artă; restaurator și autor de studii despre artele vizuale.

Este protagonista a peste treizeci de expoziții personale în România și în Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria, Iugoslavia etc.

Este laureată, din 2016, a premiului pentru artă religiasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 5 Februarie - 3 Martie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Program de vizitare: Luni – Vineri 12:00 - 19.00 |

Sâmbătă 11:00 – 15:00

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

doina-mihaescu

#FRESH 2018

Juriul #FRESH a fost compus din Zuzu Caratănase, Marius Barb și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În perioada 8 Ianuarie – 1 Februarie 2018, Elite Art Gallery deschide calendarul expozițional cu #FRESH. Expoziția este curatoriată de Gabriela Velea și reunește lucrările artiștilor Claudia Ion și Ioana Mîrlogeanu, doi dintre câștigătorii primei ediții a concursului de artă vizuală #FRESH. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră.

Claudia Ion s-a născut în 1989 în București. A absolvit studii de licență și masterat la secția Pictură din cadrul UNARTE, avându-i profesori pe Ștefan Câlția, Alexandru Rădvan și Cezar Atodiresei. Artista declară că tratează diferențiat suprafața pânzei, din încercarea de a atrage privirea către interiorul lucrării. Folosește tehnica impasto, în care se regăsește sensul tușelor aplicate în straturi groase, iar lumina creează volumele vopselei și senzația că aceasta iese din planul pânzei. Natura și omul este o serie ulterioară portretelor realizate de artistă, iar prin această expoziție își propune să armonizeze omul și natura, teme care o preocupă în căutările artistice din prezent.

Ioana Mîrlogeanu s-a născut în 1994 în București. A absolvit UNATC secția Scenografie, în prezent fiind masterandă în cadrul UNARTE cu specializarea Strategii de Creație în Pictură. Proiectul de pictură Ipostaze vizează propriul eu, fiind observate metamorfozele din timpul creației sau din viața de zi cu zi. În acest fel, artista reflectă în autoportrete trăirile și transformările sale, precum și raportul cu evenimentele exterioare care se oglindesc în universul lăuntric.

Juriul #FRESH a fost compus din Zuzu Caratănase, Marius Barb și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc pe data de 11 Ianuarie 2018, ora 18.30, cu un discurs susținut de Zuzu Caratănase.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 Ianuarie – 1 Februarie 2018, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.