București, 3 decembrie, 2020
sepoARTĂ | NewWay
la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București
În perioada 8 decembrie 2020- 5 ianuarie, 2021, Elite Art Gallery propune publicului o nouă expoziție intitulată sepoARTĂ| NewWay. Sub această titulatură, Elite Art Gallery continuă seria expozițiilor #sepoARTĂ, inițiate în iarna anului 2018, cu o expoziție de grup, aducându-i alături pe următorii artiști: Maria Bălan, Daniela Donțu, Adelina Gavrilă, Teodora Gavrilă, Claudia Ion, Nadejda Lungu, Carla Schoppel, Simion Eduard- Andrei. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 8 decembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Aflat la a doua ediție, evenimentul se adaptează prezentului marcat de pandemie dar, dintr-o perspectivă revelatoare. Contextul actual nu afectează actul artistic ci, dimpotrivă, devine izvor de inspirație, motivează, stârnește, suscită un simț artistic „lipsit de măștiˮ. În temeiul acestor argumente, se poartă artă indiferent de vremuri, iar expoziția va prezenta dovezi menite să încurajeze consumul de artă și să susțină tinerele talente.
Lipsiți de limite devenim conștienți că pandemia este un prilej de redescoperire, Elite Art Gallery dând oportunitatea artiștilor să expună lucrările realizate în aceasta perioadă, precum un gest eliberator. În gesturi figurative sau doar sugestive, lucrările descriu provocările și avantajele din această perioadă, cu subiecte transpuse pe diferite suporturi, în diferite formate, privitorul având la dispoziție astfel, lucrări realizate în tehnici grafice clasice sau experimentale, tehnici mixte, tehnici picturale sau tridimensionale.
Intervalul expoziției cuprinde Sărbătorile de Iarnă, perioadă efervescentă a anului, plină de generozitate și bucurie, iar anul acesta nu va face excepție, Elite Art Gallery dorind să ofere publicului un prilej de respiro, de bucurie pur vizuală prin diversitate tehnică și accesibilitate.
Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte..
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.
București, 5 noiembrie 2020
Niciodată nu va fi ultima dată/ Gabriela Culic
la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București
În perioada 10 noiembrie- 4 decembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Gabriela Culic, intitulată „Niciodată nu va fi ultima dată”. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 10 noiembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Concentrată pe căutări și reflecții tatonate în decursul anilor pe tema lupului, seria lucrărilor de pictură din acest demers prezintă publicului perspective elaborate pe seama subiectului cu încărcătură simbolică. Alături de tema „Lupilor” în expoziție sunt alăturate și lucrări din seria „Breath”, subiect predilect în ceea ce o privește pe autoare.
Titlul expoziției are straturi multiple. Gândul te poate duce și la timpuri vechi, la tărâmuri cu oameni curajoși, care spuneau că Zalmoxis nu le dă o singură viață, ci mai multe vieţi de trăit, pentru cunoaştere. Omul ştia că în el e cuprins Totul. Dar ca să îl poată parcurge şi înţelege trebuia să treacă dintr-un loc în altul, dintr-un timp în altul. În lupte, locuitorii ţinutului erau neînfricaţi, priveau moartea cu zâmbetul în ochi, având credinţa că sfârşitul nu-i aici. Stindardul care ii însufleţea era lupul, ei se scăldau în spiritul lui.
Realizate pe suprafețe ample, dominate de negruri colorate și contrastul închis-deschis, lucrările Gabrielei Culic, compun zone împăstate, obținute prin suprapuneri energice și spontane, în alternanță cu zone plate, aerisite. Într-un exercițiu permanent de compunere a spațiului, texturile fie depășesc bidimensionalul, fie se rezumă la semne grafice și intervenții pe stratul de culoare. Forma decupată a lupilor devine centru de interes și se repetă în ritmuri bine poziționate pe spații ce fac referire la peisaj. Nu este un peisaj recognoscibil și descriptiv care respectă rigorile genului, ci un peisaj interiorizat, care descrie în modalități plastice, subtile, stările, angoasele și frământările artistei.
Gabriela Culic (absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția Pictură) este prezentă pe simeze în expoziții personale și de grup atât pe plan național cât și internațional, enumerând aici doar câteva exemple recente ale expozițiilor personale: 2020, Arcub, expoziție multimedia Lucrurile se întâmplă în altă parte, curator Mălina Ionescu; 2019, Galeria 1001 Arte, expoziție de pictură/video, Lupii mă-nvață să mă îmbrac singură, curator Cristian Cojanu; 2019, ICR București, expoziție multimedia, Așa este, dacă vi se pare, curator Mălina Ionescu; 2018, Kunst Klinger Contemporary Gallery Viena, curator Fabio Gianesi; 2018, Galeria 1001 Arte, Leave The Light On, curator Cristian Cojanu; 2018, Palatul Culturii din Iași, curator Maria Bilasevschi; 2017, Noaptea Alba a Galeriilor/ Galeria de Artă Dana, Iași, Umbrele vântului; 2017, Centrul Brâncuși, ICR Chișinău; 2016, ICR Viena, expoziție multimedia, Reverie, curator Ana-Maria Altmann; 2016, ICR Berlin, expoziție multimedia, Revin în 8 minute; 2015, European Art Gallery, Breath, curator Radu Boroianu.
Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.