Expozitii Elite Art Gallery 2020

bunavestire2

București, 25 Martie 2020

Bunavestire

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În situație de criză, Elite Art Gallery vă transmite crâmpeie de bucurie, lumină și seninătate pe cale virtuală din cadrul expoziției personale a pictorului Horea Paștina, intitulată „Bunavestire”. Pentru a compensa evenimentul expozițional în continuare amânat, vă invităm să vizualizați lucrările prin intermediul unui material video sau pe pagina de Facebook a galeriei: https://www.facebook.com/EliteArtGallery/ Lucrările semnate de pictorul Horea Paștina sunt un omagiu adus eternității și valorilor creștine nepângărite de haosul prezentului. Prin crini ce-și arată puritatea și inocența, expoziția îmbracă sărbătoarea Bunavestirii în repere de citire a timpului și a timpurilor, în semne de măsurare a adevărului văzut și palpabil al naturii și în rețete unice de ascultare.

Miracolul răzbate în creația pictorului prin semnificația unei primăveri nesfârșite, fixând într-un ciclu al naturii emoția renașterii și nerăbdarea începutului. Albul pânzei își dezvăluie secretele, adăugând certitudinea unui văzut ireproșabil. Curățenia și claritatea mesajului cinstesc tradiția picturii, păstrând natura ca izvor primar de inspirație și delectare. Nimic din ce ni se arată nu este o închipuire și nici fantasm căci petele de culoare, ce îmbracă desene riguroase dictate de structuri geometrice, reprezintă adevăruri profunde. Citim pictura cu luare de seamă într-o realitate în care este periculos să te oprești, în momente de cumpănă în care ezităm să punem prea multe întrebări sau să acceptăm liniștea ca instrument de cultivare a simțurilor. Când prezentul ne dictează să adoptăm atitudini complicate și să ne complăcem cu dezordinea, expoziția lui Horea Paștina ne oferă o alternativă. Contemplând lucrările realizate cu migală, rugăciune și împăcare deducem o simplitate aproape nepământească. În acest context, Bunavestirea vine ca o mângâiere pe creștet, ca un surâs de copil ce-și manifestă inocența în brațele ocrotitoare ale mamei sau ca o bucurie nebănuită ce transcende viziunea contemporană.

Ana Traci-Neagoe, curator

Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog în calitate de co-fondator alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, Horea Paștina se remarcă de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în cadrul expozițiilor de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul este premiat în repetate rânduri iar în anul 2004 este decorat cu Ordinul Meritul Culturii (în grad de ofițer) și în anul 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, Februarie 2020

Revelatii

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery te invită în perioada 17 februarie – 21 martie 2020 să vizionezi expoziţia de grup cu titlul „Revelații”. Evenimentul reuneşte lucrările artiştilor Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu, jurații concursului de arte vizuale #Fresh 2020. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 19 februarie, ora 18.30.
Sub semnul unui dialog vizual, lucrările descriu o latură spirituală ce-și arată conținutul prin simboluri ce transcend hotarele cunoașterii și ale văzutului. Perspective diferite de exprimare converg într-un tot întreg, stabilind un cadru comun de interes plastic. Citite în cheia unei revelații, lucrări de pictură, sculptură și instalație suscită meditația, încurajând tot odată o analiză teoretică aprofundată.
În continuarea evenimentului expozițional #Fresh, dedicat tinerilor artiști, expoziția celor trei jurați ieșeni reprezintă o confirmare a valorilor românești în afirmare. Urmând cursul unui schimb de repere plastice între generații, expoziția stabilește o imagine definitorie mediului artistic românesc.

Felix Aftene este absolvent al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură murală la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În anul 2016 a obținut doctoratul în domeniul Artelor Vizuale cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. Implementarea cu succes a proiectelor de artă murală, precum și reușitele înregistrate cu pictura de șevalet îi aduc în anul 2016 Premiul Național pentru Pictură al U.A.P. din România. Lucrările artistului Felix Aftene se găsesc în muzee și colecții private din țară și străinătate ( S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, Israel etc.).

Valentina Druțu este și ea absolventă a Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură la clasa Prof. univ. Liviu Suhar. Cu un parcurs profesional fructuos, artista se remarcă prin numeroase expoziții personale organizate în țară și în străinătate, precum și prin activitatea prolifică arătată în cadrul expozițiilor de grup. În prezent aflată la conducerea Muzeului de Artă din Iași, Valentinei Druțu îi sunt recunoscute meritele pentru organizarea exemplară de expoziții retrospective și evenimente culturale de amploare.

Cristian Ungureanu își încheie studiile la Academia de Arte „George Enescu” din Iași în anul 1996. După absolvire alege să se stabilească în Italia unde realizează mai multe expoziții la Bologna, Veneția și Verona. În anul 2003 se întoarce în România și devine profesor în cadrul Universității de Artă iar în 2010 susține la UNArte București teza de doctorat cu titlul „Dialog dintre sferă și cub. [Geometria secretă a picturii europene]”. Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole despre teoria artei și a participat în peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federatia Rusă, Turcia și România.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 17 februarie – 21 martie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

revelatii
 

București, 27 ian 2020

Oglinzile Tăcerii

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 27 ianuarie-14 februarie, Elite Art Gallery vă invită la expoziţia personală a artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată „Oglinzile Tăcerii”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 29 ianuarie, ora 18.30. Conceptul expozițional propune un exercițiu de introspecție prin intermediul istoriei ca instrument de analiză a trecutului marcat de suferință, pierderi umane și sacrificii.

„Ca o scânteie care a adus prima suflare a libertății și care se dorește a fi păstrată vie printre veacuri, prin proiectul expozițional Oglinzile Tăcerii, Manuell Mănăstireanu ne oferă un punct maiestuos de observare a istoriei și a chinurilor condiției umane. Prin picturi ce vizează amprenta lasată de ororile războiului, fără a intra în detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adoptă o abordare simbolică. Portretele sale psihologice și atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale în mod oficial sau simple recipiente pasive de înregistrări veridice ale istoriei, ci ne invită spre o introspecție asupra suferinței, pierderii și mai ales a sacrificiului uman. Traversând limitele temporale, picturile devin documente veridice de mărturie ce vin față în față cu propria noastră existență, căpătând o voce împotriva tăcerii și invizibilității. Picturile artistului transpun reverberațiile spectatorilor ca martori tăcuți ai istoriei, prezentându-se ca item de aducere la cunoștință a unor evenimente netrăite, întrucât nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice.
Fără a ne confrunta cu rănile fizice sau distrugerile propriu-zise ale unui patos vizual al suferinței, suntem lăsați în fața unor priviri profunde, cu o implicare direct afectivă, priviri psihologice ce ne introduc într-o investigație asupra propriei persoane, lăsându-ne în același timp într-un soi de sunet tăcut. Privirea devine o cameră unde pătrundem și descoperim o durere ce nu poate fi văzută, nu poate fi explicată în cuvinte, ci doar simțită. Sunt lucrări ce se vor a fi purtătoare a unității în credință și a suferinței, a unor semne pentru a nu uita istoria, uneori greu de păstrat vie în câmpul de luptă al bătăliei mereu fără învingător.
Într-o lume axată pe propriile nevoi și interese, în care perspectiva istorică nu mai provoacă nici cea mai mică tresărire tinerilor generații, pictorul se prezintă într-o trăire intensă cu rememorarea trecutului, Oglinzile Tăcerii dovedindu-se vocea simbolică a unionismului celor uitați și dreptul la memoria eroilor știuți și neștiuți. Reprezentând frânturi de istorie, picturile acestuia reflectă în același timp realitatea zilelor noastre. În fața durerii umane omul nu mai are nici statut și nici identitate, Manuell Mănăstireanu dovedindu-se artistul ce deține vocea celor uitați, o voce simbolică esențială în experiența umanăˮ.

Felicia Acsinte, coordonator proiectExpoziția va fi deschisă publicului în intervalul 27 ianuarie-14 februarie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

 

București, 6 ian 2020

Fresh 2020/ Bianca Boroș și Francesca Andreea Cichi

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

‚, În perioada 6-24 Ianuarie 2020, Elite Art Gallery deschide calendarul expozițional cu #FRESH. Expoziția reunește lucrările artistelor Bianca Boroș și Francesca Andreea Cichi, două dintre câștigătoarele concursului de artă vizuală #FRESH. Deschiderea oficială a expoziției se va ține Luni, 6 Ianuarie, ora 18.30. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră. Juriul #FRESH 2020 a fost compus din artiștii: Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu.
Bianca Boroș este absolventă a Universității Naționale de Arte „George Enescu’’ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Arte Plastice, secția Pictură. În acest moment doctorandă în cadrul aceleiași instituții, artista se remarcă prin participarea activă în cadrul mai multor expoziții personale și de grup pe teritoriul țării dar și în străinătate. În rândul celor mai recente expoziții personale se numără evenimentul itinerant cu titlul „Confluențe”, găzduit de I.C.R. Tel Aviv, Israel (mai- iulie, 2019) și de Galeria Bella Rosenbaum, Herzliya, Israel (august- septembrie 2019). Tot în anul 2019, proiectul cu titlul „Apa: Timpul vieții” se materializează sub forma unei expoziții personale în Veneția la Galleria di IRCCU (17 aprilie-1 mai), eveniment precedat de expoziția „Apa: spiritul timpului, fragmente venețiene’’, Galeria U.A.P „Victoria’’, Iași (10-20 martie). Cu o activitate fructuoasă în domeniul artistic, Bianca Boroș participă la conferințe, colocvii și tabere de creație, de asemenea este premiată și nominalizată în numeroase concursuri.
Francesca Andreea Cichi este absolventă a programului de Master în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu’’ din Iași. Cu un parcurs artistic însemnat, Francesca Andreea Cichi expune la salonul anual de artă “ARTIS”, găzduit de galeria „Theodor Victoria” din Iași (octombrie 2019), în cadrul Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană din Iași unde este nominalizată (octombrie 2019), precum și la Atelier 35, Galeria „Theodor Pallady”, Iași (aprilie 2019). În anul 2018 artista expune la Palatul Culturii din Iași în cadrul expoziției taberei de grafică din Bistrița Năsăud, “NORBERTH THOMAE”(decembrie 2018), în cadrul UNITI MUNITI, pictură sculptură, grafică, Galeria Universitas-Casa Balș, Iași (noiembrie 2018), la Salonul de Desen, „Accademia di Romania” din Roma (noiembrie 2018) sau la Salonul anual de artă “ARTIS”, Galeria „Theodor Pallady”, Iași (octombrie 2018) unde obține premiul pentru tineret.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

 

București, 27 Noiembrie 2019

Citește-mă

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

‚,Citește-mă” colorat și inspirat în perioada 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 pe simezele galeriei Elite Art Gallery. Deschiderea oficială a evenimentului expozițional se va ține pe data de 5 decembrie începând cu ora 18.30.
În contextul unei lecturi vizuale, expoziția oferă vizitatorilor un eveniment marcat de o diversitate tematică și tehnică care îmbogățește perioada sărbătorilor de iarnă printr-un mesaj simbolic și de sinteză ce necesită interpretare, meditație și delectare..
Pandantul pictură-lectură reprezintă o invitație, un stimul și o provocare spre descifrarea și înlegerea artelor vizuale contemporane. Astfel, conceptul expozițional reunește lucrări semnate de artiști consacrați dar și artiști tineri –colaboratori activi ai galeriei care își devoalează secretele prin dăruire, emoție și o bucurie nemăsurată. În temeiul unui parteneriat fructuos, conceptului i se alătură studenți de la Master și Licență, Scenografie ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București care completează discusul simbolic prin lucrari grafice de interpretare plastică a legendelor populare românești. Lucrări realizate în acuarelă, peniță sau tehnici mixte reflectă simboluri desprinse din tradiție și din aura fantasmagorică a personajelor îndrăgite din poveștile românești care la rândul lor impun o lectură vizuală meticuloasă. Proiectul este coordonat de Prof.univ.dr. Ștefania Cenean..
„Citește-mă” este o carte deschisă cu lucrări de pictură, grafică și ceramică ce-și așteaptă cuminte cititorii de artă dispuși să răsfoiască simboluri și semne menite să cultive gustul pentru lectura vizuală de calitate, să stârnească curiozitate și un viu interes pentru arta contemporană românească.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.