București, 3 decembrie, 2020

sepoARTĂ | NewWay

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 8 decembrie 2020- 5 ianuarie, 2021, Elite Art Gallery propune publicului o nouă expoziție intitulată sepoARTĂ| NewWay. Sub această titulatură, Elite Art Gallery continuă seria expozițiilor #sepoARTĂ, inițiate în iarna anului 2018, cu o expoziție de grup, aducându-i alături pe următorii artiști: Maria Bălan, Daniela Donțu, Adelina Gavrilă, Teodora Gavrilă, Claudia Ion, Nadejda Lungu, Carla Schoppel, Simion Eduard- Andrei. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 8 decembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Aflat la a doua ediție, evenimentul se adaptează prezentului marcat de pandemie dar, dintr-o perspectivă revelatoare. Contextul actual nu afectează actul artistic ci, dimpotrivă, devine izvor de inspirație, motivează, stârnește, suscită un simț artistic „lipsit de măștiˮ. În temeiul acestor argumente, se poartă artă indiferent de vremuri, iar expoziția va prezenta dovezi menite să încurajeze consumul de artă și să susțină tinerele talente.
Lipsiți de limite devenim conștienți că pandemia este un prilej de redescoperire, Elite Art Gallery dând oportunitatea artiștilor să expună lucrările realizate în aceasta perioadă, precum un gest eliberator. În gesturi figurative sau doar sugestive, lucrările descriu provocările și avantajele din această perioadă, cu subiecte transpuse pe diferite suporturi, în diferite formate, privitorul având la dispoziție astfel, lucrări realizate în tehnici grafice clasice sau experimentale, tehnici mixte, tehnici picturale sau tridimensionale. Intervalul expoziției cuprinde Sărbătorile de Iarnă, perioadă efervescentă a anului, plină de generozitate și bucurie, iar anul acesta nu va face excepție, Elite Art Gallery dorind să ofere publicului un prilej de respiro, de bucurie pur vizuală prin diversitate tehnică și accesibilitate.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte..

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 5 noiembrie 2020

Niciodată nu va fi ultima dată/ Gabriela Culic

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 10 noiembrie- 4 decembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Gabriela Culic, intitulată „Niciodată nu va fi ultima dată”. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 10 noiembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Concentrată pe căutări și reflecții tatonate în decursul anilor pe tema lupului, seria lucrărilor de pictură din acest demers prezintă publicului perspective elaborate pe seama subiectului cu încărcătură simbolică. Alături de tema „Lupilor” în expoziție sunt alăturate și lucrări din seria „Breath”, subiect predilect în ceea ce o privește pe autoare.

Titlul expoziției are straturi multiple. Gândul te poate duce și la timpuri vechi, la tărâmuri cu oameni curajoși, care spuneau că Zalmoxis nu le dă o singură viață, ci mai multe vieţi de trăit, pentru cunoaştere. Omul ştia că în el e cuprins Totul. Dar ca să îl poată parcurge şi înţelege trebuia să treacă dintr-un loc în altul, dintr-un timp în altul. În lupte, locuitorii ţinutului erau neînfricaţi, priveau moartea cu zâmbetul în ochi, având credinţa că sfârşitul nu-i aici. Stindardul care ii însufleţea era lupul, ei se scăldau în spiritul lui.

Gabriela Culic


Realizate pe suprafețe ample, dominate de negruri colorate și contrastul închis-deschis, lucrările Gabrielei Culic, compun zone împăstate, obținute prin suprapuneri energice și spontane, în alternanță cu zone plate, aerisite. Într-un exercițiu permanent de compunere a spațiului, texturile fie depășesc bidimensionalul, fie se rezumă la semne grafice și intervenții pe stratul de culoare. Forma decupată a lupilor devine centru de interes și se repetă în ritmuri bine poziționate pe spații ce fac referire la peisaj. Nu este un peisaj recognoscibil și descriptiv care respectă rigorile genului, ci un peisaj interiorizat, care descrie în modalități plastice, subtile, stările, angoasele și frământările artistei.

Gabriela Culic (absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția Pictură) este prezentă pe simeze în expoziții personale și de grup atât pe plan național cât și internațional, enumerând aici doar câteva exemple recente ale expozițiilor personale: 2020, Arcub, expoziție multimedia Lucrurile se întâmplă în altă parte, curator Mălina Ionescu; 2019, Galeria 1001 Arte, expoziție de pictură/video, Lupii mă-nvață să mă îmbrac singură, curator Cristian Cojanu; 2019, ICR București, expoziție multimedia, Așa este, dacă vi se pare, curator Mălina Ionescu; 2018, Kunst Klinger Contemporary Gallery Viena, curator Fabio Gianesi; 2018, Galeria 1001 Arte, Leave The Light On, curator Cristian Cojanu; 2018, Palatul Culturii din Iași, curator Maria Bilasevschi; 2017, Noaptea Alba a Galeriilor/ Galeria de Artă Dana, Iași, Umbrele vântului; 2017, Centrul Brâncuși, ICR Chișinău; 2016, ICR Viena, expoziție multimedia, Reverie, curator Ana-Maria Altmann; 2016, ICR Berlin, expoziție multimedia, Revin în 8 minute; 2015, European Art Gallery, Breath, curator Radu Boroianu.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 1 octombrie 2020

Eikon / Christian Paraschiv

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 5 octombrie-6 noiembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Christian Paraschiv, intitulată „Eikon”. Lucrările se citesc prin termeni de interpretare vizuală a conceptului de eikon (imagine), în procesul de tranziție de la cultura greacă păgână la cultura creștină. O serie inedită de pictură, menită să descifreze simboluri, va îmbrăca spațiul galeriei timp de o lună prin semne ce dispută frumosul la granița dintre vizibil și invizibil.
Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 5 octombrie, ora 14.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
„De ce existau două concepții ale imaginii și două semnificații ale cuvântului eikon atât de diferite? Și în ce măsură și în ce mod sunt diferite aceste două concepții? Pentru a înțelege, trebuie să restabilim principalele poziții teoretice pe care cultura greacă, păgână, și apoi creștină, le-a dezvoltat prin noțiunea de eikon.
Într-adevăr, nici cunoașterea și nici măcar frumusețea, nu au fost obiectivele principale ale activității figurative creștine, care, mai degrabă decât să realizeze cunoașterea veridică sau un obiect frumos pentru ochi, a avut funcția de a transfigura, a ascunde, chiar în anumite cazuri a „cripta”, ceea ce a dus la reprezentare. Până la punctul în care ar trebui să vorbim despre imaginea creștină timpurie, nu despre o operă de recompunere, ci mai degrabă despre o reală operă de descompunere a vizibilului, capabil, mai ales în primele secole de producție, trebuie să admitem evoluția termenului, nu pentru a face invizibilul „vizibil”, ca grecii, ci dimpotrivă, pentru a face vizibil „invizibil” într-o anumită măsură, dezintegrând astfel o formă de viziune și o tradiție iconografică seculară. Logici de reprezentare total opuse și, în cele din urmă, două semnificații distincte ale cuvântului eikonˮ. Christian Paraschiv

Christian Paraschiv (n. 1953, București) este un reprezentant de seamă al generației ‘80. Artist multimedia, pictor, sculptor, fotograf, creator de proiecte multimedia și instalații, Christian Paraschiv transformă radical arta experimentală românească în spiritul estetic al postmodernismului european. Artistul creează lucrări radicale și inovatoare prin utilizarea propriului corp și al propriului ADN în instalații, picturi, sculpturi, proiecte multimedia și albume de artist. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu anul 1978 și membru La Maison des Artistes din Paris începând cu anul 1986, artistul se face remarcat cu o activitate prolifică la nivel național și internațional prin numeroase expoziții personale și de grup, performance-uri și proiecte multimedia. Pe teritoriul țării, artistul își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog alături de Horea Paștina, Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Printre cele mai recente premii obținute de artist se numără: Premiul Constantin Brâncoveanu acordat de Fundația Alexandrion din România (2019) și Premiul pentru Diaspora acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2017).

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

București, 7 Septembrie 2020

Retrospectivă - Pictori de azi la Balcic

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 10 septembrie-2 octombrie 2020, Elite Art Gallery vă invită să vizitați expoziția retrospectivă „Pictori de azi la Balcicˮ. Lucrările expuse reprezintă rezultatul taberei de creație cu același titlu desfășurate neîntrerupt timp de cincisprezece ani (2004-2019). Proiectul, născut din dorința de a păstra vie tradiția coloniei formate la Balcic în primele decade ale secolului XX, a oferit publicului de-a lungul anilor o perspectivă contemporană a locului marcat de istorie, consacrat datorită peisajului unic și binecuvântat cu o lumină și o forță de inspirație remarcabilă. Moștenirea culturală construită cu sprijinul Reginei Maria a sedimentat repere pe care artiștii contemporani din toate generațiile au reușit să le fructifice. Rodul acestor căutări va îmbrăca spațiul generos al galeriei prin lucrări semnate de exponenți ai grupului Prolog, pictori consacrați, precum și artiști tineri cu o activitate profesională prolifică. Evenimentul expozițional reunește o selecție de lucrări din diferite ediții ale proiectului, precum și pictură din patrimoniul galeriei.
Expoziția va fi deschisă publicului începând de Joi, 10 septembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.
Elite Art Gallery debutează în anul 2004 sub egida Asociației Elite Art Club UNESCO cu proiectul de pionierat intitulat „Pictori de azi la Balcicˮ, devenit concept curatorial cu notorietate datorită consecvenței și calității dovedite de-a lungul anilor. Tabăra a reunit artiști din diferite generații și a motivat deschiderea unui spațiu dedicat expozițiilor de artă contemporană. În aceste condiții, proiectul „Pictori de azi la Balcicˮ a devenit elementul catalizator în mecanismul de funcționare al galeriei concentrat pe promovarea artei și a valorilor specifice culturii românești prin sprijinirea tinerilor artiști și prin acțiuni de recuperare a patrimoniului.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 septembrie-2 octombrie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 17 august 2020

Fresh 2020/ Mara Gudină și Ioana Tocoaie

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 20 august-8 septembrie 2020, Elite Art Gallery vă invită să vizitați expoziția #FRESH. Evenimentul reunește lucrările artistelor Mara Gudină și Ioana Tocoaie, două dintre câștigătoarele concursului de artă vizuală #FRESH. Aflat la cea de-a treia ediție, concursul se adresează pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră. Juriul #FRESH 2020 a fost compus din artiștii: Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu.

Expoziția va fi deschisă publicului începând de Joi, 20 august, ora 12.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.

Mara Gudină este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secţia grafică la clasa profesorului coordonator conf. univ. dr. Eugen Alexandru Gustea (2018). Artista se remarcă prin participarea activă în cadrul mai multor expoziții de grup iar în rândul celor mai recente se numără: „Identităţi Cluj-Napoca”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (2019); „KamerArt Experience”, Plant Village (București, 2019); „Identităţi”, Elite Art Gallery (2019); „Gala Tinere Talente”, Teatrul Naţional Bucureşti (2018); Depths of Exploration: Erasmus exhibition, Combinatul Fondului Plastic (București 2018); „Zilele Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti”, Muzeul Satului (Bucureşti, 2018); „Identităţi”, Elite Art Gallery (2019). Cu rezultate remarcabile în domeniul artistic, Mara Gudină a beneficiat pentru trei ani consecutivi de bursa programului „Tinere talente” susținut de Fundația Regală Margareta a României dar și de o bursă Erasmus în Cehia (Praga) la clasa profesorului Dalibor Smutný (2017-2018).

Ioana Tocoaie este absolventă a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secția pictură. Cu un parcurs artistic fructuos, Ioana Tocoaie expune în cadrul a numeroase expoziții de grup precum „Vizualiaˮ din Cluj-Napoca (2019), în cadrul festivalului DIPLOMA (2019), la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2019) și în cadrul expozițiilor semestriale organizate de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în perioada anilor 2017-2019. Tot în anul 2019 artistei îi este încredințată realizarea concepției grafice pentru coperta cărții „Lumină în întunericˮ. Rezultatele îi sunt răsplătite cu o bursă din partea Fundaţiei pentru comunitate MOL (2016) și o bursa în cadrul Şcolii de Valori, Dan Voiculescu. Printre premii se numără: Premiul I la “Olimpiada de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artelor” Baia-Mare, secţia pictură de Şevalet (2016) și Premiul II la concursul Hand Hermann din Sibiu.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 20 august-8 septembrie 2020, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.