Expozitii Elite Art Gallery 2020

București, 3 decembrie, 2020

sepoARTĂ | NewWay

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 8 decembrie 2020- 5 ianuarie, 2021, Elite Art Gallery propune publicului o nouă expoziție intitulată sepoARTĂ| NewWay. Sub această titulatură, Elite Art Gallery continuă seria expozițiilor #sepoARTĂ, inițiate în iarna anului 2018, cu o expoziție de grup, aducându-i alături pe următorii artiști: Maria Bălan, Daniela Donțu, Adelina Gavrilă, Teodora Gavrilă, Claudia Ion, Nadejda Lungu, Carla Schoppel, Simion Eduard- Andrei. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 8 decembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Aflat la a doua ediție, evenimentul se adaptează prezentului marcat de pandemie dar, dintr-o perspectivă revelatoare. Contextul actual nu afectează actul artistic ci, dimpotrivă, devine izvor de inspirație, motivează, stârnește, suscită un simț artistic „lipsit de măștiˮ. În temeiul acestor argumente, se poartă artă indiferent de vremuri, iar expoziția va prezenta dovezi menite să încurajeze consumul de artă și să susțină tinerele talente.
Lipsiți de limite devenim conștienți că pandemia este un prilej de redescoperire, Elite Art Gallery dând oportunitatea artiștilor să expună lucrările realizate în aceasta perioadă, precum un gest eliberator. În gesturi figurative sau doar sugestive, lucrările descriu provocările și avantajele din această perioadă, cu subiecte transpuse pe diferite suporturi, în diferite formate, privitorul având la dispoziție astfel, lucrări realizate în tehnici grafice clasice sau experimentale, tehnici mixte, tehnici picturale sau tridimensionale. Intervalul expoziției cuprinde Sărbătorile de Iarnă, perioadă efervescentă a anului, plină de generozitate și bucurie, iar anul acesta nu va face excepție, Elite Art Gallery dorind să ofere publicului un prilej de respiro, de bucurie pur vizuală prin diversitate tehnică și accesibilitate.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte..

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

Expozitii Elite Art Gallery 2020
Expozitii Elite Art Gallery 2020

București, 5 noiembrie 2020

Niciodată nu va fi ultima dată/ Gabriela Culic

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 10 noiembrie- 4 decembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Gabriela Culic, intitulată „Niciodată nu va fi ultima dată”. Expoziția va fi deschisă publicului începând de marți, 10 noiembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Concentrată pe căutări și reflecții tatonate în decursul anilor pe tema lupului, seria lucrărilor de pictură din acest demers prezintă publicului perspective elaborate pe seama subiectului cu încărcătură simbolică. Alături de tema „Lupilor” în expoziție sunt alăturate și lucrări din seria „Breath”, subiect predilect în ceea ce o privește pe autoare.

Titlul expoziției are straturi multiple. Gândul te poate duce și la timpuri vechi, la tărâmuri cu oameni curajoși, care spuneau că Zalmoxis nu le dă o singură viață, ci mai multe vieţi de trăit, pentru cunoaştere. Omul ştia că în el e cuprins Totul. Dar ca să îl poată parcurge şi înţelege trebuia să treacă dintr-un loc în altul, dintr-un timp în altul. În lupte, locuitorii ţinutului erau neînfricaţi, priveau moartea cu zâmbetul în ochi, având credinţa că sfârşitul nu-i aici. Stindardul care ii însufleţea era lupul, ei se scăldau în spiritul lui.

Gabriela Culic


Realizate pe suprafețe ample, dominate de negruri colorate și contrastul închis-deschis, lucrările Gabrielei Culic, compun zone împăstate, obținute prin suprapuneri energice și spontane, în alternanță cu zone plate, aerisite. Într-un exercițiu permanent de compunere a spațiului, texturile fie depășesc bidimensionalul, fie se rezumă la semne grafice și intervenții pe stratul de culoare. Forma decupată a lupilor devine centru de interes și se repetă în ritmuri bine poziționate pe spații ce fac referire la peisaj. Nu este un peisaj recognoscibil și descriptiv care respectă rigorile genului, ci un peisaj interiorizat, care descrie în modalități plastice, subtile, stările, angoasele și frământările artistei.

Gabriela Culic (absolventă a Universității Naționale de Arte București, secția Pictură) este prezentă pe simeze în expoziții personale și de grup atât pe plan național cât și internațional, enumerând aici doar câteva exemple recente ale expozițiilor personale: 2020, Arcub, expoziție multimedia Lucrurile se întâmplă în altă parte, curator Mălina Ionescu; 2019, Galeria 1001 Arte, expoziție de pictură/video, Lupii mă-nvață să mă îmbrac singură, curator Cristian Cojanu; 2019, ICR București, expoziție multimedia, Așa este, dacă vi se pare, curator Mălina Ionescu; 2018, Kunst Klinger Contemporary Gallery Viena, curator Fabio Gianesi; 2018, Galeria 1001 Arte, Leave The Light On, curator Cristian Cojanu; 2018, Palatul Culturii din Iași, curator Maria Bilasevschi; 2017, Noaptea Alba a Galeriilor/ Galeria de Artă Dana, Iași, Umbrele vântului; 2017, Centrul Brâncuși, ICR Chișinău; 2016, ICR Viena, expoziție multimedia, Reverie, curator Ana-Maria Altmann; 2016, ICR Berlin, expoziție multimedia, Revin în 8 minute; 2015, European Art Gallery, Breath, curator Radu Boroianu.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.

București, 1 octombrie 2020

Eikon / Christian Paraschiv

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 5 octombrie-6 noiembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Christian Paraschiv, intitulată „Eikon”. Lucrările se citesc prin termeni de interpretare vizuală a conceptului de eikon (imagine), în procesul de tranziție de la cultura greacă păgână la cultura creștină. O serie inedită de pictură, menită să descifreze simboluri, va îmbrăca spațiul galeriei timp de o lună prin semne ce dispută frumosul la granița dintre vizibil și invizibil.
Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 5 octombrie, ora 14.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
„De ce existau două concepții ale imaginii și două semnificații ale cuvântului eikon atât de diferite? Și în ce măsură și în ce mod sunt diferite aceste două concepții? Pentru a înțelege, trebuie să restabilim principalele poziții teoretice pe care cultura greacă, păgână, și apoi creștină, le-a dezvoltat prin noțiunea de eikon.
Într-adevăr, nici cunoașterea și nici măcar frumusețea, nu au fost obiectivele principale ale activității figurative creștine, care, mai degrabă decât să realizeze cunoașterea veridică sau un obiect frumos pentru ochi, a avut funcția de a transfigura, a ascunde, chiar în anumite cazuri a „cripta”, ceea ce a dus la reprezentare. Până la punctul în care ar trebui să vorbim despre imaginea creștină timpurie, nu despre o operă de recompunere, ci mai degrabă despre o reală operă de descompunere a vizibilului, capabil, mai ales în primele secole de producție, trebuie să admitem evoluția termenului, nu pentru a face invizibilul „vizibil”, ca grecii, ci dimpotrivă, pentru a face vizibil „invizibil” într-o anumită măsură, dezintegrând astfel o formă de viziune și o tradiție iconografică seculară. Logici de reprezentare total opuse și, în cele din urmă, două semnificații distincte ale cuvântului eikonˮ. Christian Paraschiv

Christian Paraschiv (n. 1953, București) este un reprezentant de seamă al generației ‘80. Artist multimedia, pictor, sculptor, fotograf, creator de proiecte multimedia și instalații, Christian Paraschiv transformă radical arta experimentală românească în spiritul estetic al postmodernismului european. Artistul creează lucrări radicale și inovatoare prin utilizarea propriului corp și al propriului ADN în instalații, picturi, sculpturi, proiecte multimedia și albume de artist. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu anul 1978 și membru La Maison des Artistes din Paris începând cu anul 1986, artistul se face remarcat cu o activitate prolifică la nivel național și internațional prin numeroase expoziții personale și de grup, performance-uri și proiecte multimedia. Pe teritoriul țării, artistul își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog alături de Horea Paștina, Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Printre cele mai recente premii obținute de artist se numără: Premiul Constantin Brâncoveanu acordat de Fundația Alexandrion din România (2019) și Premiul pentru Diaspora acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2017).

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

eikon
retrospectiva

București, 7 Septembrie 2020

Retrospectivă - Pictori de azi la Balcic

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 10 septembrie-2 octombrie 2020, Elite Art Gallery vă invită să vizitați expoziția retrospectivă „Pictori de azi la Balcicˮ. Lucrările expuse reprezintă rezultatul taberei de creație cu același titlu desfășurate neîntrerupt timp de cincisprezece ani (2004-2019). Proiectul, născut din dorința de a păstra vie tradiția coloniei formate la Balcic în primele decade ale secolului XX, a oferit publicului de-a lungul anilor o perspectivă contemporană a locului marcat de istorie, consacrat datorită peisajului unic și binecuvântat cu o lumină și o forță de inspirație remarcabilă. Moștenirea culturală construită cu sprijinul Reginei Maria a sedimentat repere pe care artiștii contemporani din toate generațiile au reușit să le fructifice. Rodul acestor căutări va îmbrăca spațiul generos al galeriei prin lucrări semnate de exponenți ai grupului Prolog, pictori consacrați, precum și artiști tineri cu o activitate profesională prolifică. Evenimentul expozițional reunește o selecție de lucrări din diferite ediții ale proiectului, precum și pictură din patrimoniul galeriei.
Expoziția va fi deschisă publicului începând de Joi, 10 septembrie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.
Elite Art Gallery debutează în anul 2004 sub egida Asociației Elite Art Club UNESCO cu proiectul de pionierat intitulat „Pictori de azi la Balcicˮ, devenit concept curatorial cu notorietate datorită consecvenței și calității dovedite de-a lungul anilor. Tabăra a reunit artiști din diferite generații și a motivat deschiderea unui spațiu dedicat expozițiilor de artă contemporană. În aceste condiții, proiectul „Pictori de azi la Balcicˮ a devenit elementul catalizator în mecanismul de funcționare al galeriei concentrat pe promovarea artei și a valorilor specifice culturii românești prin sprijinirea tinerilor artiști și prin acțiuni de recuperare a patrimoniului.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 septembrie-2 octombrie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, 17 august 2020

Fresh 2020/ Mara Gudină și Ioana Tocoaie

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 20 august-8 septembrie 2020, Elite Art Gallery vă invită să vizitați expoziția #FRESH. Evenimentul reunește lucrările artistelor Mara Gudină și Ioana Tocoaie, două dintre câștigătoarele concursului de artă vizuală #FRESH. Aflat la cea de-a treia ediție, concursul se adresează pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră. Juriul #FRESH 2020 a fost compus din artiștii: Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu.

Expoziția va fi deschisă publicului începând de Joi, 20 august, ora 12.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.

Mara Gudină este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secţia grafică la clasa profesorului coordonator conf. univ. dr. Eugen Alexandru Gustea (2018). Artista se remarcă prin participarea activă în cadrul mai multor expoziții de grup iar în rândul celor mai recente se numără: „Identităţi Cluj-Napoca”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (2019); „KamerArt Experience”, Plant Village (București, 2019); „Identităţi”, Elite Art Gallery (2019); „Gala Tinere Talente”, Teatrul Naţional Bucureşti (2018); Depths of Exploration: Erasmus exhibition, Combinatul Fondului Plastic (București 2018); „Zilele Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti”, Muzeul Satului (Bucureşti, 2018); „Identităţi”, Elite Art Gallery (2019). Cu rezultate remarcabile în domeniul artistic, Mara Gudină a beneficiat pentru trei ani consecutivi de bursa programului „Tinere talente” susținut de Fundația Regală Margareta a României dar și de o bursă Erasmus în Cehia (Praga) la clasa profesorului Dalibor Smutný (2017-2018).

Ioana Tocoaie este absolventă a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secția pictură. Cu un parcurs artistic fructuos, Ioana Tocoaie expune în cadrul a numeroase expoziții de grup precum „Vizualiaˮ din Cluj-Napoca (2019), în cadrul festivalului DIPLOMA (2019), la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2019) și în cadrul expozițiilor semestriale organizate de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în perioada anilor 2017-2019. Tot în anul 2019 artistei îi este încredințată realizarea concepției grafice pentru coperta cărții „Lumină în întunericˮ. Rezultatele îi sunt răsplătite cu o bursă din partea Fundaţiei pentru comunitate MOL (2016) și o bursa în cadrul Şcolii de Valori, Dan Voiculescu. Printre premii se numără: Premiul I la “Olimpiada de Arte vizuale, Arhitectură şi Istoria artelor” Baia-Mare, secţia pictură de Şevalet (2016) și Premiul II la concursul Hand Hermann din Sibiu.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 20 august-8 septembrie 2020, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

fresh-aug2020-site
bunavestire

București, Iulie 2020

Bunavestire cea de toate zilele

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 20 iulie-19 august 2020, Elite Art Gallery vă invită la expoziția personală a pictorului Horea Paștina, intitulată „Bunavestire cea de toate zilele”. Demersul expozițional reprezintă o revenire la evenimentul amânat în luna martie, cu titlul „Bunavestire”. Acesta urma să-și deschidă porțile pe data de 25 martie spre omagiul sărbătorii religioase. În acord cu încărcătura simbolică a evenimentului, selecția lucrărilor urmărește să ilustreze perpetuarea valorilor creștine prin semne de învățătură și ascultare așternute pe pânză cu bucurie, dăruire și evlavie. Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 20 iulie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.


Spiritul Bunei-Vestiri dăinuiește veșnic prin rugăciunea „cea de toate zileleˮ. Crâmpeie ale eternității modelate pictural prin lumină își arată unicitatea prin puritatea florilor de crin. Fragilitatea naturii cu însușiri simbolice distincte copleșește albul pânzei cu sinceritatea unui văzut lipsit de secrete. Câmpiile scăldate în soare depășesc limitele închipuite și te poartă pe tărâmuri neprihănite unde natura adoptă un chip divin. Grădinile surprind o intimitate nebănuită, tăinuite de tot și de toate răspund nevoii de liniște și tihnă. O urmă de așteptare se zărește în împrejurimi paradisiace unde prezența umană este înlocuită de o prezență divină sugerată de porumbelul alb aflat în centrul privirii. Când atenția se îndreaptă spre spații închise, răzbate intimitatea atelierului unde suntem tentați să ascultăm sunetul pianinei sau al viorii și să privim obiecte cu însușiri aproape metafizice. Astfel, în fiecare lucrare semnată de pictorul Horea Paștina registrul de interpretare își extinde orizonturile spre căi întipărite de credință și dezlegate prin smerenie.

Ana Traci-Neagoe, curator


Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog în calitate de co-fondator alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, Horea Paștina se remarcă de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în cadrul expozițiilor de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul este premiat în repetate rânduri iar în anul 2004 este decorat cu Ordinul Meritul Culturii (în grad de ofițer) și în anul 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.
Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 20 iulie-19 august 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București. Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

24 iunie, București 2020

What matters?

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 29 iunie – 17 iulie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Nadejda Lungu cu titlul „What matters?”. Evenimentul expozițional este curatoriat de Ana Traci-Neagoe și ilustrează o nouă perspectivă de sinteză a situațiilor de criză. Apetitul pentru complexitatea conjuncturilor sociale de data asta își cântărește prioritățile creând un pandant între abundență și instinctele de supraviețuire. Legătura dintre hrană, cu accentul pe carne, și confortul râvnit al sațietății conturează figuri împovărate de o luptă nevăzută cu vremurile. Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 29 iunie, ora 12.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.


Rafturile goale și starea de panică resimțită de societate în prag de pandemie leagă pe un singur fir temeri sugerate frecvent în lucrările Nadejdei Lungu. Nevoia de carne dezvăluie instincte primare de supraviețuire pe care piața, din seriile mai vechi, le evoca prin forfotă și un spirit de târg care își negocia existența pe tarabe. Siguranța garantată de hrană astfel stabilește o conexiune între nevoia pronunțată de consum și confortul emoțional. Prin prisma acestor realități, portretele Nadejdei îmbracă formele unor anxietăți conștiente pe care psihicul uman nu le poate controla, anula sau eluda în situații de criză.

Ana Traci-Neagoe, curator


Nadejda Lungu s-a născut în Anenii Noi, Republica Moldova. După absolvirea Liceului de Arte Plastice „Igor Vieruˮ din Chișinău artista se mută la București iar în anul 2014 devine absolventă a Universității Naționale de Arte, secția Pictură, la clasa profesorului univ. Dr. Marcel Bunea. Începând cu anul 2010, artista se remarcă prin participarea activă în cadrul a numeroase proiecte culturale, rezidențe artistice și expoziții de grup în țară și străinătate, precum și prin unicitatea expozițiilor personale.
Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 29 iunie-17 iulie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București. Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

nadia-expo
afis1

București, 2020

Reacții [in]comode

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery se aliniază instituțiilor muzeale și revine la calendarul expozițional cu un eveniment menit să ne scoată din rutină și să stimuleze sectorul artistic! Te invităm în perioada 25 mai-23 iunie 2020 să vizionezi expoziția de grup cu titlul „Reacții [in]comodeˮ. Evenimentul expozițional este curatoriat de Ana Traci-Neagoe și reunește lucrările artiștilor Anca Constantinescu, Teodora Gavrilă și Theodor Grigoraș. Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 25 mai, ora 12.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă conform ordinului cu numărul 2.855/830/2020. Evenimentul nu va fi însoțit de o deschidere oficială convențională, aspect care va fi compensat cu apariții online.
Animată de un spirit viu și de prospețimea începuturilor optimiste și pozitive, expoziția își propune să redefinească rolul artei în momente de criză.


Impulsul care stimulează actul artistic implică introspecție, cercetare și liniște. Astfel, toate resursele de expresie, afirmare sau supraviețuire își trag rădăcinile din interior. Oglinzile care traduc realitatea în arii tematice de abordare plastică reprezintă instrumente de sinteză care fructifică prezentul cu toate neajunsurile, defectele și avantajele. Când haosul mișcă limitele normalității, demersurile culturale sunt văduvite de resurse materiale însă nu sunt lipsite de libertatea de exprimare. Arta nu are nevoie de birouri și nici de proceduri, nu urmează mersul unor trenduri și nici nu depinde de reacții externe motiv pentru care incertitudinile sociale nu impun schimbări majore în atmosfera prolifică a atelierului. În ciuda oricăror provocări, crizele suscită inspirația și stârnesc transformări surprinzătoare. Printr-o împletire remarcabilă dintre abstract și figurativ, lucrările expuse transmit reacții asumate pe fondul unor evenimente ce jonglează comod cu tratative incomode.

Ana Traci-Neagoe, curator


Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 25 mai-23 iunie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București. Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

bunavestire2

București, 25 Martie 2020

Bunavestire

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În situație de criză, Elite Art Gallery vă transmite crâmpeie de bucurie, lumină și seninătate pe cale virtuală din cadrul expoziției personale a pictorului Horea Paștina, intitulată „Bunavestire”. Pentru a compensa evenimentul expozițional în continuare amânat, vă invităm să vizualizați lucrările prin intermediul unui material video sau pe pagina de Facebook a galeriei: https://www.facebook.com/EliteArtGallery/ Lucrările semnate de pictorul Horea Paștina sunt un omagiu adus eternității și valorilor creștine nepângărite de haosul prezentului. Prin crini ce-și arată puritatea și inocența, expoziția îmbracă sărbătoarea Bunavestirii în repere de citire a timpului și a timpurilor, în semne de măsurare a adevărului văzut și palpabil al naturii și în rețete unice de ascultare.

Miracolul răzbate în creația pictorului prin semnificația unei primăveri nesfârșite, fixând într-un ciclu al naturii emoția renașterii și nerăbdarea începutului. Albul pânzei își dezvăluie secretele, adăugând certitudinea unui văzut ireproșabil. Curățenia și claritatea mesajului cinstesc tradiția picturii, păstrând natura ca izvor primar de inspirație și delectare. Nimic din ce ni se arată nu este o închipuire și nici fantasm căci petele de culoare, ce îmbracă desene riguroase dictate de structuri geometrice, reprezintă adevăruri profunde. Citim pictura cu luare de seamă într-o realitate în care este periculos să te oprești, în momente de cumpănă în care ezităm să punem prea multe întrebări sau să acceptăm liniștea ca instrument de cultivare a simțurilor. Când prezentul ne dictează să adoptăm atitudini complicate și să ne complăcem cu dezordinea, expoziția lui Horea Paștina ne oferă o alternativă. Contemplând lucrările realizate cu migală, rugăciune și împăcare deducem o simplitate aproape nepământească. În acest context, Bunavestirea vine ca o mângâiere pe creștet, ca un surâs de copil ce-și manifestă inocența în brațele ocrotitoare ale mamei sau ca o bucurie nebănuită ce transcende viziunea contemporană.

Ana Traci-Neagoe, curator

Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog în calitate de co-fondator alături de Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, Horea Paștina se remarcă de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în cadrul expozițiilor de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul este premiat în repetate rânduri iar în anul 2004 este decorat cu Ordinul Meritul Culturii (în grad de ofițer) și în anul 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

București, Februarie 2020

Revelatii

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery te invită în perioada 17 februarie – 21 martie 2020 să vizionezi expoziţia de grup cu titlul „Revelații”. Evenimentul reuneşte lucrările artiştilor Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu, jurații concursului de arte vizuale #Fresh 2020. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 19 februarie, ora 18.30.
Sub semnul unui dialog vizual, lucrările descriu o latură spirituală ce-și arată conținutul prin simboluri ce transcend hotarele cunoașterii și ale văzutului. Perspective diferite de exprimare converg într-un tot întreg, stabilind un cadru comun de interes plastic. Citite în cheia unei revelații, lucrări de pictură, sculptură și instalație suscită meditația, încurajând tot odată o analiză teoretică aprofundată.
În continuarea evenimentului expozițional #Fresh, dedicat tinerilor artiști, expoziția celor trei jurați ieșeni reprezintă o confirmare a valorilor românești în afirmare. Urmând cursul unui schimb de repere plastice între generații, expoziția stabilește o imagine definitorie mediului artistic românesc.

Felix Aftene este absolvent al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură murală la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În anul 2016 a obținut doctoratul în domeniul Artelor Vizuale cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. Implementarea cu succes a proiectelor de artă murală, precum și reușitele înregistrate cu pictura de șevalet îi aduc în anul 2016 Premiul Național pentru Pictură al U.A.P. din România. Lucrările artistului Felix Aftene se găsesc în muzee și colecții private din țară și străinătate ( S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, Israel etc.).

Valentina Druțu este și ea absolventă a Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia pictură la clasa Prof. univ. Liviu Suhar. Cu un parcurs profesional fructuos, artista se remarcă prin numeroase expoziții personale organizate în țară și în străinătate, precum și prin activitatea prolifică arătată în cadrul expozițiilor de grup. În prezent aflată la conducerea Muzeului de Artă din Iași, Valentinei Druțu îi sunt recunoscute meritele pentru organizarea exemplară de expoziții retrospective și evenimente culturale de amploare.

Cristian Ungureanu își încheie studiile la Academia de Arte „George Enescu” din Iași în anul 1996. După absolvire alege să se stabilească în Italia unde realizează mai multe expoziții la Bologna, Veneția și Verona. În anul 2003 se întoarce în România și devine profesor în cadrul Universității de Artă iar în 2010 susține la UNArte București teza de doctorat cu titlul „Dialog dintre sferă și cub. [Geometria secretă a picturii europene]”. Cristian Ungureanu a publicat mai multe cărți și articole despre teoria artei și a participat în peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, Franța, Federatia Rusă, Turcia și România.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 17 februarie – 21 martie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

revelatii
 

București, 27 ian 2020

Oglinzile Tăcerii

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 27 ianuarie-14 februarie, Elite Art Gallery vă invită la expoziţia personală a artistului Manuell Mănăstireanu, intitulată „Oglinzile Tăcerii”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 29 ianuarie, ora 18.30. Conceptul expozițional propune un exercițiu de introspecție prin intermediul istoriei ca instrument de analiză a trecutului marcat de suferință, pierderi umane și sacrificii.

„Ca o scânteie care a adus prima suflare a libertății și care se dorește a fi păstrată vie printre veacuri, prin proiectul expozițional Oglinzile Tăcerii, Manuell Mănăstireanu ne oferă un punct maiestuos de observare a istoriei și a chinurilor condiției umane. Prin picturi ce vizează amprenta lasată de ororile războiului, fără a intra în detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adoptă o abordare simbolică. Portretele sale psihologice și atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale în mod oficial sau simple recipiente pasive de înregistrări veridice ale istoriei, ci ne invită spre o introspecție asupra suferinței, pierderii și mai ales a sacrificiului uman. Traversând limitele temporale, picturile devin documente veridice de mărturie ce vin față în față cu propria noastră existență, căpătând o voce împotriva tăcerii și invizibilității. Picturile artistului transpun reverberațiile spectatorilor ca martori tăcuți ai istoriei, prezentându-se ca item de aducere la cunoștință a unor evenimente netrăite, întrucât nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice.
Fără a ne confrunta cu rănile fizice sau distrugerile propriu-zise ale unui patos vizual al suferinței, suntem lăsați în fața unor priviri profunde, cu o implicare direct afectivă, priviri psihologice ce ne introduc într-o investigație asupra propriei persoane, lăsându-ne în același timp într-un soi de sunet tăcut. Privirea devine o cameră unde pătrundem și descoperim o durere ce nu poate fi văzută, nu poate fi explicată în cuvinte, ci doar simțită. Sunt lucrări ce se vor a fi purtătoare a unității în credință și a suferinței, a unor semne pentru a nu uita istoria, uneori greu de păstrat vie în câmpul de luptă al bătăliei mereu fără învingător.
Într-o lume axată pe propriile nevoi și interese, în care perspectiva istorică nu mai provoacă nici cea mai mică tresărire tinerilor generații, pictorul se prezintă într-o trăire intensă cu rememorarea trecutului, Oglinzile Tăcerii dovedindu-se vocea simbolică a unionismului celor uitați și dreptul la memoria eroilor știuți și neștiuți. Reprezentând frânturi de istorie, picturile acestuia reflectă în același timp realitatea zilelor noastre. În fața durerii umane omul nu mai are nici statut și nici identitate, Manuell Mănăstireanu dovedindu-se artistul ce deține vocea celor uitați, o voce simbolică esențială în experiența umanăˮ.

Felicia Acsinte, coordonator proiectExpoziția va fi deschisă publicului în intervalul 27 ianuarie-14 februarie 2020, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

 

București, 6 ian 2020

Fresh 2020/ Bianca Boroș și Francesca Andreea Cichi

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

‚, În perioada 6-24 Ianuarie 2020, Elite Art Gallery deschide calendarul expozițional cu #FRESH. Expoziția reunește lucrările artistelor Bianca Boroș și Francesca Andreea Cichi, două dintre câștigătoarele concursului de artă vizuală #FRESH. Deschiderea oficială a expoziției se va ține Luni, 6 Ianuarie, ora 18.30. Concursul s-a adresat pictorilor și graficienilor tineri din România din dorința de a descoperi, promova și crește vizibilitatea acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în carieră. Juriul #FRESH 2020 a fost compus din artiștii: Felix Aftene, Valentina Druțu și Cristian Ungureanu.
Bianca Boroș este absolventă a Universității Naționale de Arte „George Enescu’’ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Arte Plastice, secția Pictură. În acest moment doctorandă în cadrul aceleiași instituții, artista se remarcă prin participarea activă în cadrul mai multor expoziții personale și de grup pe teritoriul țării dar și în străinătate. În rândul celor mai recente expoziții personale se numără evenimentul itinerant cu titlul „Confluențe”, găzduit de I.C.R. Tel Aviv, Israel (mai- iulie, 2019) și de Galeria Bella Rosenbaum, Herzliya, Israel (august- septembrie 2019). Tot în anul 2019, proiectul cu titlul „Apa: Timpul vieții” se materializează sub forma unei expoziții personale în Veneția la Galleria di IRCCU (17 aprilie-1 mai), eveniment precedat de expoziția „Apa: spiritul timpului, fragmente venețiene’’, Galeria U.A.P „Victoria’’, Iași (10-20 martie). Cu o activitate fructuoasă în domeniul artistic, Bianca Boroș participă la conferințe, colocvii și tabere de creație, de asemenea este premiată și nominalizată în numeroase concursuri.
Francesca Andreea Cichi este absolventă a programului de Master în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu’’ din Iași. Cu un parcurs artistic însemnat, Francesca Andreea Cichi expune la salonul anual de artă “ARTIS”, găzduit de galeria „Theodor Victoria” din Iași (octombrie 2019), în cadrul Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană din Iași unde este nominalizată (octombrie 2019), precum și la Atelier 35, Galeria „Theodor Pallady”, Iași (aprilie 2019). În anul 2018 artista expune la Palatul Culturii din Iași în cadrul expoziției taberei de grafică din Bistrița Năsăud, “NORBERTH THOMAE”(decembrie 2018), în cadrul UNITI MUNITI, pictură sculptură, grafică, Galeria Universitas-Casa Balș, Iași (noiembrie 2018), la Salonul de Desen, „Accademia di Romania” din Roma (noiembrie 2018) sau la Salonul anual de artă “ARTIS”, Galeria „Theodor Pallady”, Iași (octombrie 2018) unde obține premiul pentru tineret.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

 

București, 27 Noiembrie 2019

Citește-mă

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

‚,Citește-mă” colorat și inspirat în perioada 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 pe simezele galeriei Elite Art Gallery. Deschiderea oficială a evenimentului expozițional se va ține pe data de 5 decembrie începând cu ora 18.30.
În contextul unei lecturi vizuale, expoziția oferă vizitatorilor un eveniment marcat de o diversitate tematică și tehnică care îmbogățește perioada sărbătorilor de iarnă printr-un mesaj simbolic și de sinteză ce necesită interpretare, meditație și delectare..
Pandantul pictură-lectură reprezintă o invitație, un stimul și o provocare spre descifrarea și înlegerea artelor vizuale contemporane. Astfel, conceptul expozițional reunește lucrări semnate de artiști consacrați dar și artiști tineri –colaboratori activi ai galeriei care își devoalează secretele prin dăruire, emoție și o bucurie nemăsurată. În temeiul unui parteneriat fructuos, conceptului i se alătură studenți de la Master și Licență, Scenografie ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București care completează discusul simbolic prin lucrari grafice de interpretare plastică a legendelor populare românești. Lucrări realizate în acuarelă, peniță sau tehnici mixte reflectă simboluri desprinse din tradiție și din aura fantasmagorică a personajelor îndrăgite din poveștile românești care la rândul lor impun o lectură vizuală meticuloasă. Proiectul este coordonat de Prof.univ.dr. Ștefania Cenean..
„Citește-mă” este o carte deschisă cu lucrări de pictură, grafică și ceramică ce-și așteaptă cuminte cititorii de artă dispuși să răsfoiască simboluri și semne menite să cultive gustul pentru lectura vizuală de calitate, să stârnească curiozitate și un viu interes pentru arta contemporană românească.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 3 Decembrie 2019 - 5 Ianuarie 2020 la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunile Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.