Cea mai frumoasă noapte | Expoziție MARARA
7 decembrie 2022-7 ianuarie 2023
În perioada 7 decembrie-7 ianuarie 2023, Elite Art Gallery vă invită la expoziția intitulată „Cea mai frumoasă noapte‟, semnată de Marara. Deschiderea oficială a evenimentului se va ține Miercuri, 7 decembrie, ora 18.00.
„Pe măsură ce noaptea se apropie şi contururile realității se topesc, când mă simt pe jumătate amorțită de evenimentele de peste zi, gândurile încep să alerge cu propriile forțe, lăsând cât mai departe gălăgia fără rost din spatele lor. Aproape de marginea Nopții, mă simt din ce în ce mai ușoară, mă împing confortabil în perne și las gândurile să-și aleagă drumurile. [...]
Apoi mă transport pe aici, mai aproape, şi mă strecor printre păsări, copaci, prieteni, necunoscuți, le aud cele mai ascunse gânduri. [...] Dimineața, sunt o libelulă greoaie care zboară printre cafenele și caută aroma trezirii, apoi sunt un trompetist exaltat de toate câte sunt în jurul meu, de ceea ce am de făcut și spus, apoi mi se pare că sunt un melc care visează la viteză și niciodată nu se oprește din croșetat imagini, că sunt un scenarist într-o piesă absurd-frumoasă sau o doamnă de pension cu mustață care stă într-un salon luminat cu candelabre imense şi combină povești, personaje și locuri care nu mai există.
Noi, oamenii, suntem interpreții vieții noastre, într-una dintre cele mai frumoase nopți!‟
MARARA este numele atelierului care le reunește pe Mara Patriche și pe Marilena Burcea. Cele două artiste folosesc materiale naturale, din care creează figurine și alte obiecte decorative, din ceramică (Mara) și lemn (Marilena).
Mara și Marilena au absolvit Universitatea Națională de Artă din București, Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură.
Înainte de MARARA, Mara a lucrat în managementul unei galerii de artă, proiecte de artă publică și curatoriat, în vreme ce Marilena s-a dedicat picturii, profesoratului și designului de interior. Amândouă au început să experimenteze în propriul atelier lucrul cu lemnul, respectiv cu lutul.
Marilena: Personajele mele sunt create printr-un proces arheologic de recuperare și reconstrucție, sunt ființe povestitoare care poartă urmele locurilor și obiectelor găsite.
Povestea lucrărilor este o călătorie în spațiu, se conturează cu mult timp înainte de a intra în atelier. Ea începe în casele oamenilor care își construiesc un cămin, își amenajează casa, spiritul, ființa, dorindu-și liniștea. Când aceste obiecte își pierd sensul sau utilitatea și devin indezirabile, eu le recuperez, le recompun, le dau un nou sens sub o altă formă, devin un A.D.N. pentru o nouă creație, o sursă pentru un nou început, ca o eternă poveste de noapte bună închipuită pe loc.
Mara: Mă inspiră orice situație sau eveniment din viața simplă, de zi cu zi. Îmi place să spun că personajele sau obiectele mele sunt inocente, decojite de orice atingere sau complicație urbană și sunt aduse aproape de o înfățișare poetică, naivă. Imaginez o lume de lut populată de făpturi, fragmente naturale sau arhitecturale. Este o lume de demult, a formelor curate în care figurativul este simplificat până la descoperirea trăsăturilor primitive, neatinse de viciul modernității. Visez o lume idealizată, irațională, pură, departe de orice conflict, unde iubirea și viața sunt împietrite în forma lor inocentă și emotivă.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Aripi și stele | Hrisoave și pergamente (Documente ale existenței) | George Tzipoia |
8 noiembrie – 3 decembrie 2022 | Elite Art Gallery
Elite Art Gallery găzduiește începând cu data de 8 noiembrie expoziția intitulată Aripi și stele | Hrisoave și pergamente (Documente ale existenței) a artistului George Tzipoia. Expoziția reprezintă un omagiu adus tatălui său, pictorul Alexandru Țipoia (1914 – 1993), și va putea fi vizitată până la data de 3 decembrie. Expoziția este deschisă publicului, în intervalul orar 11.00 - 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Galeria va găzdui o serie de obiecte – reliefuri, create într-o geometrie abstractizată, cu o greutate semiotică care surprinde cu o ușurință copleșitoare punctul de coeziune dintre sacralitate și materialitate, temele recurente fiind reprezentate de Cruce, Sarcofag și Aripi. Printre cele mai reprezentative artefacte prezente se numără lucrarea intitulată “Îngerul Alb”, realizată în anul 1988, pe cartonul utilizat de tatăl său, Alexandru Țipoia pentru a conține lucrarea Germinație (1983) trimisă prin poștă nepoatei sale din Geneva. Obiectul, devine astfel, o lucrare realizată în co-auctorialitate, care transcende atât granița generațiilor cât și cea a spiritului. Picturile în ulei, pe pânză sau pergament, se supun aceluiași tip de simbolistică sacră, care reflectă joncțiunea dintre terestru și ceresc, și revelă conversația artistului cu divinitatea transpunând-o astfel în lumea vizibilă, intersecțiile unghiurilor geometrice reprezentând centrele în care se formează sensul.
Născut în anul 1945 în București, fiu al pictorului Alexandru Țipoia (1914- 1993), artistul George Tzipoia, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din București, iar în prezent este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost refugiat politic la Geneva, țara strămoșilor săi pe linia bunicii. În prezent este membru al Societé Suisse des Beoux-Arts (SSBA), Geneva. A deschis publicului Casa Memoriala - Muzeu pictor Alexandru Țipoia, în casa artistului din București, din str. Lt. Aviator. Ch Caranda 79, sector 6. Expoziția de la Elite Art Gallery a fost precedată de expoziția aniversară Aripi & Stele. La porțile sacrului dedicată memoriei tatălui său.
Vernisajul va avea loc Marți, 8 noiembrie, ora 18:00 la Elite Art Gallery. Deschiderea expoziției va fi precedată de un recital de muzică sacră.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery, Piata Natiunilor Unite, Nr.3-5, Bl. B2, Parter, Sector 4, Bucuresti
E L E G I I | 04 Octombrie - 03 Noiembrie | Elite Art Gallery
Expoziția de pictură, grafică și sculptură ” E L E G I I “, reunește lucrările artiștilor DOINA MIHĂILESCU (pictură), RADU FELDIOREAN (sculptură), și va avea loc în incinta Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite nr.3-5 bl. 2 parter, în perioada 4 octombrie – 3 noiembrie 2022. Curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea.
Pentru cei doi autori este actuală în cea mai mare măsură observația lui C. G. Jung care spune: “...nu omul care trăiește în prezent este omul modern – ci doar cel care este în cea mai mare măsură conștient de timpul prezent”, acela, deci, care posedă o conștiință a prezentului și lumile cu treptele ei de conștiință devin „anistorice” în cel mai profund înțeles al cuvîntului. Fac atît de firesc lucrul acesta încît nu frizează banalitatea. Ei își găsesc libertatea de a aborda actul artistic și temele care le stîrnesc interesul fie mitologic, fie canonic și metaforic - fie prin influențele pe care le exercită asupra lor realitatea istoriilor lor umane personale. Atît pictorul cît și sculptorul practică „forme care te duc cu gîndul” la– și aici discursul lor plastic se arată a fi convergent – sensuri adînci atinse de simțul paradoxului creștin, al divinului, al sacrului care umplu cu duhul lor o inimi care se golesc de sine, pentru a lăsa loc lumii divinului. În cazul studiilor, exercițiilor și picturii Doinei Mihăilescu devine evident faptul că „ritmurile” create pe de o parte și „ridicarea construcției la rang de mijloc de expresie” pe model Paul Klee pe de altă parte, fac din ce în ce mai evident drumul metafizic al creației. Ritmurile geometrice consemnează și dezvăluie muzica unei trăiri autentice despre care credem că „întrupează” fascinația imaginilor serialiste care evocă tărîmuri poetice, transpunînd privitorul în stări de meditație despre timp sau mișcare și nu în ultimul rînd despre „angelitate”, despre iluzia prezenței în proximitatea unei plenitudini care și-a dobîndit puterea unei rapide și pline de inventivitate metamorfozări.
Sculptura lui Radu Feldiorean vrea și ea să sublinieze că arta te poate conduce spre semne esențializatoare ale experienței și ale intuițiilor inimii care te ajută să te orientezi. Sculptorul devine eroul unei schematizări abstractizante. Lucrarea dobîndește expresivitatea desenului simplu care pune în valoare „sunetul interior” al lucrurilor vieții. Caracterul conceptual al lucrărilor care exprimă ceea ce „știe” și nu „ceea ce vede” sculptorul lăsîndu-ne și pe noi să înțelegem în felul nostru libertatea dirijată a creației și sa asistăm la spectacolul pe care îl fac și îl dezvoltă forțele creatoare originare. Lucrările, sculpturi din corten de dimensiuni medii, - “Compas”, “Arca”, “Aripă în zbor”,”Epitrahil-Izvorul”, “Arca” - dezvoltă o poetică a obiectului care e convergentă cu ordinea pe care o regăsim în pictura din expoziție și care se originează în aceeași ordine a invenției poetice. Ambii autori pornesc compoziția de la raporturi pur plastice, între elemente pur plastice – linie, valoare, culoare, spațiu plastic - pe baza raporturilor observate în natură și tocmai de aceea, credem noi, suntem în fața unor lucrări de artă abstractă.
Doina Mihăilescu trăiește și lucrează la Timișoara. Radu Feldiorean trăiește și muncește în atelierul său de la Bistrița.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Balchik Art Residency | 30 august – 28 septembrie | Elite Art Gallery
ALEXANDRU MANEA
RAMONA URSACHE
ANA-MARIA ȘTEFAN
GIZELLA POPESCU
ALICE MEDA
DIANA OANĂ
TEODOR ȘTEFAN
EVA CHAPKIN
Vernisaj: 30 august, ora 17.00, Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.
În perioada 30 august – 28 septembrie, Elite Art Gallery vă invită la evenimentul expozițional intitulat Balchik Art Residency, care succede tabăra de creație cu același titlu.
,,Pictori de azi la Balcic” primește astfel o nouă denumire, Balchik Art Residency, și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate și promovate de Elite Art Gallery, sub egida Elite Art Club UNESCO. Cu o tradiție bogată, ediția din 2022 oferă iubitorilor de artă atmosfera culturală prolifică a Coastei de Argint tradusă prin intermediul picturii contemporane, în cheia a nouă viziuni artistice diferite.
Expoziția de anul acesta reunește lucrările artiștilor Alexandru Manea, Ramona Ursache, Ana-Maria Ștefan, Grizella Popescu, Alice Meda, Diana Oană, Teodor Ștefan, Eva Chapkin. Lucrările surprind subtilitățile fermecătoare ale Balcicului, expoziția reunind omogen multiple tehnici si stiluri. Artiștii invită publicul sa li se alăture în continua explorare de noi medii vizuale, care experimentează stilistic diverse perspective ale spațiului sud Dobrogean.
Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 30 August – 28 Septembrie, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București. Deschiderea oficială se va ține pe data de 30 august, ora 17.00.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Proiect dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB.
FRESH – STRUCTURE/FIGURE |
Teodor Ștefan
Ștefan Doru Moscu
În perioada 27 iulie - 26 august, 2022, Elite Art Gallery găzduiește expoziția intitulată Structure/Figure, a celor doi artiști, Teodor Ștefan și Ștefan Doru Moscu, parte a proiectului FRESH, care ajunge cu această ocazile la cea de a 5-a ediție.
Structure/Figure expune două perspective artistice diferite, printr-o selecție de lucrări care evidențiază un dualism caracterizat odată prin figurativul artistului Ștefan Doru Moscu și non-figurativul din compozițiile lui Teodor Ștefan. Prin dispunerea lucrărilor este redată tranziția de la figura la structură, accentuată de o cromatică variată. Traseul expozițional pune accentul pe figura care va fi treptat distorsionată în structuri geometrice și colaje.
Ștefan Doru Moscu își propune ca prin artă să deconstruiască realitatea, basmele, poveștile, fotografiile vechi care înfățișează atât copilăria cât și viața adultă, într-un discurs care contestă paradigmele politice, economice și sociale existente. De asemenea, el îmbină figurativul uman cu elemente ale naturii sau ale materialității degradate, evidențiind diverse stări de spirit sau emoții ale personajelor sale. […] Artistul Teodor Ștefan folosește o tehnică de mixed media, experimentând continuu și încercând mereu să găsească noi modalități de a comunica prin imagine, structură și obiect. Cele trei tablouri ale sale fac parte din seria Transient și se regăsesc sub tema efemerității, înțeleasă din trei puncte de vedere: efemeritatea vieții de om, a clipei și a factorului uman deopotrivă. Lucrările își propun să revitalizeze un loc comun, printr-un proces singular de prelucrare a fotografiei instantanee. […]
(Rafaela Teodora Bârlădeanu, Olivia Dobrea, curatori)
Cei doi artiști fac parte dintre cei patru câștigători ai acestei ediții a Call-ului de proiecte inițiat de Elite Art Gallery - FRESH. Anul acesta aplicanții au fost jurizați de masteranzii Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, specializarea Teoria și practica imaginii, patru dintre care formează echipa curatorială a acestei expoziții, sub coordonarea Lect. dr. Ana Negoiță.
Echipa curatorială:
RAFAELA BÂRLĂDEANU
COSTIN BRATU
OLIVIA DOBREA
ANCA TATOMIR
Coordonator: Ana Negoiță
Expoziția este deschisă publicului, începând de miercuri, 27 iulie, în intervalul orar 11.00 - 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit. Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Rhythms of Being | IULIAN COPĂCEL
24 mai – 20 iunie, 2022
În perioada 22 iunie - 19 iulie, 2022, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Iulian Copăcel, intitulată Rhythms of Being.
Prezent pentru prima dată pe simezele Elite Art Gallery, Iulian Copăcel propune spre vizualizare și înțelegere plastică o serie de lucrări bidimensionale realizate în tehnici ce difuzează din spectrul grafic spre cel pictural. În compozițiile sale realizate fără centre de interes delimitate, autorul exprimă în manieră gestuală dinamica în sincron a gesturilor pe care personajele o afișează.
Redarea ritmului intrinsec siluetelor antropomorfe sau zoomorfe stă la baza întregului concept, demers în jurul căruia sunt construite și împărtășite lucrările publicului. Prin ritmicitatea folosită pentru a descrie gesturile personajelor sau mai bine zis, înfățișărilor sale, autorul reușește să redea armonia întregului, sugerând sonorități, învestindu-l cu muzicalitate.
Elementul principal de expresie pe care Iulian Copăcel îl utilizează cu lejeritate și abilitate este linia. În multiplele sale ipostaze modulate, linia conturează, accentuează sau chiar anulează repere.
Dominantele cromatice alese de autor tind a se înscrie într-un spectru monocrom, cu multiple ipostaze ale griurilor colorate, ale brunurilor stinse, vibrate prin prezența punctuală, controlată a pulsațiilor de culoare pură.
Expoziția este deschisă publicului, începând de miercuri, 22 iunie, 2022 în intervalul orar 11.00 - 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei contemporane, precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery
Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
0748100280 / 0748100270
eliteartgalerie@eliteart.org
Configurații vizuale | Emil Cassian Dumitraș, Eugen Alupopanu, Marin Mihai Horea, Lucian Muntean, Luminița Radu
Curator: Constantin Țînteanu
24 mai – 20 iunie, 2022
Expoziția Configurații vizuale prezintă publicului iubitor de artă o expoziție inedită ce reunește lucrările a cinci artiști plastici.
În perioada 24 mai - 20 iunie 2022, Elite Art Gallery găzduiește expoziția Configurații vizuale care reunește lucrările artiștilor Eugen Alupopanu, Emil Cassian Dumitraș, Marin Mihai Horea, Lucian Muntean și Luminița Radu. Deschiderea oficială va avea loc pe data de 24 mai, între orele 17:00-19:00.
Cei cinci artiști vizuali expuși pe simezele galeriei, au puține lucruri in comun. Tehnicile folosite, zonele de interes, problematicile abordate sunt foarte diferite, s-ar putea spune că-i unește tot ceea ce îi desparte. Dacă Lucian Muntean, rafinat acuarelist, ne aduce în atenție entomologia, cu delicate elitre de cărăbuși exotici și culori sidefate, înmuiate parcă în razele soarelui, Luminița Radu se concentrează asupra figurii umane pe care o supune unor subtile anamorfoze, transformări inevitabile, rezultat al căutărilor neobosite, pornite din necesitatea fixării eluzivului echilibru pe suprafețele pictate.
Emil Cassian Dumitraș este un ceramist care confruntă fluiditatea pastei cu rigiditatea formelor sculpturale, îmblânzește solidul, atât cât trebuie, în asocieri cromatice arse la temperaturi înalte. Pe de altă parte, Marin Mihai Horea, colorist înnăscut, compune ritmuri alerte, curgeri melodioase în compoziții abstracte de o mare sensibilitate și prețiozitate.
Texturi, juxtapuneri, suprapuneri de pastă, efecte nebănuite, punere în scenă, impetuozitate, toate acestea și multe altele individualizează pictura lui Eugen Alupopanu, artist care experimentează de altfel și în zona de obiect și artă contemporană unde folosește materiale recuperate pe care le reinterpretează dându-le semnificații noi.
Expoziția „Configurații vizuale” de la Elite Art Gallery aduce astfel împreună lucrări de acuarelă, pictură, ceramică, colaj, tehnică mixtă, figurativul împletindu-se armonios cu abstractul, iar abordările clasice creând un tot unitar cu cele neconvenționale.
Ana Pantea, pictor expresionist prin excelență, colorist fervent, abordează titulatura Persona din unghiuri stilistice personale deja recognoscibile. Desfășurate pe suprafețe ample, compozițiile sale realizate în ulei pe pânză tind spre monumentalitate, prin posturile frontale ale personajelor, prin atitudinile iconografice, prin încărcătura straturilor de culoare ce lasă vederii etapele temporale ale așezării lor. Verva cu care sunt accentuate sau deopotrivă anulate detalii figurative este una controlată, fiecare mișcare articulat-gestuală a pensulației este gestionată în sensul unei armonii a întregului.
Expoziția este deschisă publicului, , începând de marți, 24 mai, în intervalul orar 11.00 - 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
.Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei contemporane, precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery
Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
0748100280 / 0748100270
eliteartgalerie@eliteart.org
Persona | Ana Maria Ariciu, Ana Pantea, Daniela Burnete
Expoziția Persona prezintă publicului lucrări bidimensionale și tridimensionale ce înfățișează portretul supus unor mecanisme de depersonalizare. Întocmai cum ne relevă titlul expoziției, cuvântul persona însemnând „mască” în limba latină veche, principala preocupare pe care o identificăm în cele trei variante distincte de exprimare vizuală este portretizarea măștilor sub care se ascund adevăratele identități. ”Această propunere expozițională, deși are caracteristicile unui experiment, este mai mult o transpunere a unei realități cotidiene imediate a modului în care trei artiști se pot reflecta, fiecare în felul său specific, în realitatea imediată a celuilalt, reflectând firesc un limbaj propriu, fără să-l determine sau să-l condiționeze pe celălalt. Această provocare pornește de la o experiență proprie și extrem de personală a fiecărei participante în raport cu sine însăși, cu celălalt, cu limbajul asumat și reflectat cu acuratețe în timpul imediat. Raportarea spontană nu are alte dorințe decât presupunerea firească de a se regăsi pe sine, dincolo de orice context social pe care, deși nu-l refuză și nu-l contestă, nici nu i se substituie, ci îl privește cu o necesară depărtare dinăuntrul siguranței unui limbaj propriu”, Ana Pantea.
Ana Maria Ariciu, artist ceramist, pasionată în egală măsură de culoare și formă, se manifestă în domeniul ceramicii de aproape două decenii, ”un domeniu în care strictețea meșteșugului te ajută să forțezi culoarea să devină formă” – așa cum însăși autoarea precizează: ”am creat obiecte-pretext pentru a povesti uneori cu melancolie, alteori cu umor, despre o lume unde visul și ludicul se împletesc, unde realitățile fuzionează. Într-un ev al seriei, al multiplicării și depersonalizării, am redescoperit gustul pentru meșteșug, pentru gestul-amprentă, pentru aplecarea cu migală, uneori caligrafică, asupra desenului, pentru relația cu obiectul, iar materialele alese, brute, vechi precum lemnul și lutul, au întărit această relație”. În acest context expozițional, Ana Maria Ariciu tratează portretul în manieră stilizată, epurată atât în lucrări ronde bosse supuse rigorilor decorative, cât și în plăci ceramice unde experimentează asumat picturalitatea.
Ana Pantea, pictor expresionist prin excelență, colorist fervent, abordează titulatura Persona din unghiuri stilistice personale deja recognoscibile. Desfășurate pe suprafețe ample, compozițiile sale realizate în ulei pe pânză tind spre monumentalitate, prin posturile frontale ale personajelor, prin atitudinile iconografice, prin încărcătura straturilor de culoare ce lasă vederii etapele temporale ale așezării lor. Verva cu care sunt accentuate sau deopotrivă anulate detalii figurative este una controlată, fiecare mișcare articulat-gestuală a pensulației este gestionată în sensul unei armonii a întregului.
Daniela Burnete, artist al pluralității picturale, descifrează titulatura Persona în modul cel mai evident, aproape peiorativ, prin ”seria de lucrări de pictură pe pânză, grupate sub genericul Bambole ce expune un univers eminamente feminin, dominat de stereotipuri de gen (femeia păpușă, femeia puternică, femeia imaculată etc.). Portretele de tip personaj sunt inserate într-un spațiu vegetal, în care apar simboluri cu caracter masculin”, Daniela Burnete. În cazul Danielei Burnete, Persona face referire la rolul pe care personajul feminin îl interpretează, mimând gesturi, purtând măști, lăsând să transpară doar anumite părți din ele însele. Personajele sunt abordate scenografic în posturi repetitive, ritmice, în aspect de friză.
Expoziția este deschisă publicului, începând de luni, 18 aprilie, în intervalul orar 11.00 - 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
.Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei contemporane, precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
Pictori de azi la Balcic
Tabăra de artă " Pictori de azi la Balcic" organizată de Asociația ELITE ART, reunește încă din anul 2003 creația artiștilor contemporani într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare artist participant abordând în stilul caracteristic diversitatea motivelor de analiză și reprezentare pe care Balcicul le oferă.
În perioada 21 martie -15 aprilie 2022, Elite Art Gallery organizează expoziția taberei de artă "Pictori de azi la Balcic", ediția 2021, artiștii participanți Ammar Alnahhas, Gabriela Culic, Daniela Grapă, Laurențiu Midvichi, Manuell Mănăstireanu, Sergiu Grapă și Vasile Rață, reconstituind pe pânză sau hârtie, repere din universul pitoresc al Balcicului, fragmentele unui loc plin de lumină, frumusețe, istorie.
Prezentă alături de cei șapte artiști plastici pe parcursul taberei la Balcic, Felicia Acsinte, în calitate de istoric de artă, dar mai ales de martor vizual, a consemnat și împărtășit următoarele: ”Natura a fost încă din timpuri îndepărtate un subiect din care artiștii s-au inspirat. Demnă de admirație, natura reprezintă scânteierea de lumină a omului în permanenta lui căutare de sensuri, Balcicul devenind în acest sens o oază, nu doar de inspirație pentru artiști, ci și de reflecție spre stări nedefinite. Lucrările colective se transpun ca într-un puzzle care reușește să înrămeze o esență a simbolurilor, a jocului de culoare și semnificații, ce conțin parcă o promisiune a integrității interioare, a unui dialog între cel care pictează și privitor. Abundând în forța imaginativă, picturile sunt atât rezultatul privirii atente asupra spațiului mirific la care Balcicul te invită, dar și o imagine care pătrunde într-o contemplare a orizontului nedeslușit al artistului. Coeziune între capacitățile cele mai înalte pe care arta le poate oferi pentru înțelegere mijloacelor plastice de expresie aduce laolaltă prin această expoziție o varietate stilistică, diversitate tehnică și dezvoltare complexă. Inspirația este pretutindeni în micul colț de rai al Castelului Reginei Maria. Astfel, fiecare artist a descoperit prin simțul propriu, atmosfera pătrunzătoare a fiecărei părticică care compune locul de suflet al reginei. Cu un simț rafinat al observației și o implicare autentică în relația cu propria creație, Gabriela Culic dă expresie viziunii interioare, aceasta fiind într-o permanentă curiozitate de a căuta răspunsuri în propria creație. Ammar Alnahhas se dovedește un pictor în căutarea frumosului, culoarea având pentru acesta semnificații multiple. Structurile naturale devin forme de expresie vizuală, ca prelungiri pe care elementul natural îl transmite privitorului, fiecare culoare sugerând intensitatea și forța pulsului naturii, ca și cum întreaga ființă s-ar contopi cu elementul înconjurător. Pentru Daniela Grapă lucrările devin o infuziune de simboluri ale emoției, lăsând doar pictura să exprime ceea ce sufletul său cunoaște. Graficianul Sergiu Grapă se descrie printr-o acuratețe și claritate a lucrărilor sale, în care cosmogonia proprie capătă viață în constructul lui "a fi, a exista și a crea". Pictura lui Manuell Mănăstireanu poate fi descrisă ca tipuri de stări și trăiri care se întrepătrund cu universul exterior, contextualizând în pânzele sale atât intensitatea emoțiilor, cât și echilibrul fragil al omului, al timpului, al societății în care trăim, invitând la introspecția și deslușirea unor căutări personale. Laurențiu Midvichi este pictorul în căutarea unui alt înțeles, un artist atât al sărbătorii, pentru care culoarea, spontaneitatea au la bază relația dintre creativitate și simțul practic al omului. Caracterizat printr-o latură de a desluși înțelesul existenței, Vasile Rață experimentează prin picturile sale feluri personale de a pătrunde în multitudinea de posibilități pe care pictura le oferă. Prin tușe vibrante și o expresivitate specifică care părăsesc referințele lumii concrete, acesta îmbină în lucrările sale senzorialul și imaginativul. Vizualul se interpune cu rezonanța spațiului care capătă prin pictură perspective multiple în esența spiritului artistului, tabăra de creație de la Balcic fiind de fiecare dată prilej de descoperire și redescoperire atât a atmosferei marine, cât și a celei interioare”.
Expoziția este deschisă publicului, începând de luni, 21 martie în intervalul orar 11.00 - 18.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
.Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei contemporane, precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Elite Art Gallery Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
noi 2 | despre POVEȘTI și MECANICA LEMNULUI
Expoziția noi 2 | despre POVEȘTI și MECANICA LEMNULUI prezintă în tandem doi autori a căror pasiune pentru povești și personaje fantastice este transpusă în tehnici grafice ilustrative de către Anca Smărăndache și în obiecte tridimensionale cinetice de către Petre Staicu.
Situate în mare parte în zona oniricului, ilustrațiile Ancăi Smărăndache au ca punct de plecare opere din sfera literaturii, trecute prin filtrele propriilor preocupări, apelând în mod constant la recuzita amintirilor personale din care inserează asumat fragmente. Selectate din proiecte ample de ilustrare și prezentate publicului în mare parte în premieră, lucrările Ancăi Smărăndache invită la lectură si admirație. Reprezentările figurative, minuțios realizate, sunt introduse într-un imaginar fantastic complex, transpus în tehnici mixte, picturale și grafice. Preocupată de redarea senzațiilor și sentimentelor, de căutarea sensurilor pe care fiecare gest plastic le evocă, lucrările relevă dorința autoarei de a investiga, descoperi și reda în manieră plastică, expresivă, propriile răspunsuri. Anca Smărăndache inserează cu precizia unui ceasornicar componente aparent mărunte, ce au rol funcțional și descriptiv, învestite cu conotații simbolice, menite să coroboreze pentru funcționarea armonioasă a întregului. Devenite laitmotiv în creația Ancăi Smărăndache, reprezentarea cărților revine în compoziții ca simbol al lecturii, alăturate personajelor umane, fantastice, păsărilor personificate, proiectate pe fundalul decorurilor vegetale sau ambientelor domestice.
Exponatele create de Petre Staicu pot fi considerate sculpturi cinetice, ronde-bosse, dar și obiecte sau asamblaje, daca luăm în considerare multitudinea componentelor inserate: roți dințate, tije metalice, pârghii, șuruburi, cuie. Cele optsprezece lucrări fac parte integral din proiectul Automatonia, denumire ce are la bază cuvântul grec automaton - una din primele forme de inginerie mecanică, termen care este folosit pentru a descrie mecanisme non-electrice sau, în acest caz, figurine sculptate, ce sunt puse în mişcare, în general printr-o simplă rotire a unei manivele. Fiecare automaton ilustrează de data asta tridimensional mai mult decât un personaj lucrat manual, unicat. Obținute pe parcursul a două decenii în postura de scenograf pentru teatru și cinema, de grafician și sculptor, acumulările autorului se remarcă cu ușurință atunci când privești lucrările. Sculptate cu trăsături particularizate și individualități distincte, personajele lui Petre Staicu sunt prezentate într-un context, într-un cadru narativ sugerat prin prezența elementelor arhitecturale, a pieselor de mobilier, a păsărilor, în care actiunea se întâmplă prin însăși participarea ta - nu doar introspectiv, ci și concret. Prin rotirea unei manivele sau deschiderea unui sertar, parcurgi o alta etapă a poveștii, descoperi indicii și ești provocat să afli tâlcul regizat de cele mai multe ori, cu umor, de către Petre Staicu.
10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022
Two Sides of Every Story
Alex Manea
Iuliana-Cristina Ioniță
Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
Two Sides of Every Story integrează două discursuri vizuale extrem de diferite, doi artiști care se manifestă aproape antagonic în interiorul câmpului pictural. Sunt două povești diferite despre zilele din pandemie, despre izolare și relația cu lumea exterioară. Pentru Alex Manea povestea este redată concomitent vizual și verbal, lucrările lui fiind de fapt o arhivare a unui dicteu de cuvinte rostite într-o singură zi. Un monolog grafic care redă un dialog interior frazat cu acuratețe într-o morfologie vizuală minimalistă. Lucrările Iulianei-Cristiana Ioniță atenuează acest tip de redare aseptică a unei istorii personale, printr-o serie melancolică, fragilă, o serie narativă, construită după un tipar clasic: povestea-n poveste, realitatea văzută și imaginată printr-o fereastră.
Cei doi artiști sunt dintre cei patru câștigători ai acestei ediții a Call-ului de proiecte inițiat de Galeria Elite Art- FRESH. Anul acesta call-ul s-a desfășurat într-o formulă atipică, mai exact, juriul a fost format din masteranzii CESI, specializați în Teoria și practica imaginii, aceștia fiind de fapt și curatorii expozițiilor.
Echipa curatorială:
OCTAVIA ANGHEL
ALEXANDRA COSTIN
ANDRA DINCULESCU
ROXANA DONALDSON
ANDREI FĂȘIE
BIANCA FLOAREA
IRAIDA FLOREA
DAN ILIUȚĂ
NICOLETA ION
ILIE MARINA
MIRELA COSTACHE
THEODORA NĂSTASIE
RALUCA NEAGOE
ANASTASIA PALII
ARIADNA PECINGINĂ
TAȘCU GOGA
Coordonator: Ana Negoiță
Expoziția este deschisă publicului, începând de luni, 10 ianuarie, în intervalul orar 11.00 - 18.00, în zilele de luni până vineri, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă. Accesul este gratuit.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe https://www.eliteart-gallery.com/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.
Two Sides of Every Story merges two extremely different visual discourses and artists who manifest themselves almost antagonistically within the pictorial field. Two different stories about the Covid-19 pandemic, about the lockdown, isolation and the relationship of the humans with the outside world meet within one exhibition.
For Alex Manea`s story is a visual and verbal one at the same time, his works being in fact an archive, a summum of the recorded words he has uttered during one lockdown day, a graphic monologue that renders an inner dialogue that is both accurately phrased and minimalistic in its visual morphology.
Iuliana-Cristiana Ioniță's works mellows this aseptic rendering of a personal story, introducing a melancholic, fragile series, with a narrative built around a classic pattern narrative of story-within-story, where reality is simultaneously seen and imagined through a window.
The two artists are among the four winners of the 2021 Elite Art Gallery – FRESH Call of Projects. The 2021 Elite Art Gallery – FRESH Call of Projects sported an atypical formula, with a jury composed of CESI MD students ( Visual Theory and Practice of the Image Departement), who also curated the exhibitions.
Curators Team:
OCTAVIA ANGHEL
ALEXANDRA COSTIN
ANDRA DINCULESCU
ROXANA DONALDSON
ANDREI FĂȘIE
BIANCA FLOAREA
IRAIDA FLOREA
DAN ILIUȚĂ
NICOLETA ION
ILIE MARINA
MIRELA COSTACHE
THEODORA NĂSTASIE
RALUCA NEAGOE
ANASTASIA PALII
ARIADNA PECINGINĂ
TAȘCU GOGA
Coordinator: Ana Negoiță
The exhibition is open to the public, starting with Monday, the 10th of January, between 11:00 and 18:00, from Monday to Friday, in compliance with all the provisions required in the state of alert. Access is free. More details about the series of Elite Art Gallery exhibitions are available on the Facebook page and on www.eliteart-gallery.com Elite Art Gallery aims to promote contemporary artists, by organizing extensive cultural projects that expose the public to new forms of artistic expression, innovative approaches to modern art and already established values. The association implements projects in the field of visual arts, music, but also education.