3 - 28 iunie 2024

[No] Limit

București, 31 mai 2024. În perioada 3 iunie – 28 iunie 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Sergiu Grapă, intitulată [No] Limit, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 6 iunie, începând cu ora 18:00.

Expoziția [No] Limit, a artistului Sergiu Grapă, cuprinde o serie de lucrări de grafică, pictură și tehnici digitale, printate pe hârtie și pânză, aducând un ecou al curentului artistic suprarealist. Compozițiile artistului sunt predominant verticale și îmbină atât elemente dinamice, cât și statice, în construcții în care artistul explorează nu doar teritoriul cromaticii, ci și pe cel al monocromiei. 

„Aceste lucrări reprezintă metafore ale existenței și condiției umane, utopii tratate într-o dinamică absurdă, în care elementele compoziționale relaționează și se valorizează într-o nouă simbolistică, plasate într-un spațiu atemporal”, povesteșe Sergiu Grapă despre expoziția sa.

Începutul și sfârșitul, renașterea și perpetuarea existenței din ciclul firesc al vieții, impactul pe care tehnologia îl are asupra omenirii, explorarea subconștientului și a lumii viselor, moralitatea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru și direcția în care se îndreaptă omenirea sunt doar câteva din aspectele care caracterizează lucrările artistului.

„Publicul este invitat la o incursiune în lumea văzută de Sergiu Grapă, un loc în care are ocazia să exploreze complexitatea identității și să descopere o nouă perspectivă asupra relației omului cu tehnologia. Suntem captivi într-o realitate virtuală, augmentată și, parcă, nu avem scăpare. Nici nu ne putem întoarce la viața de dinainte... Depinde doar de noi cât de mult ne lăsăm conduși de tehnologie. Sergiu Grapă este un artist care îmbină elemente suprarealiste cu cele contemporane, și, ne provoacă să privim dincolo de limitele convenționale ale realității”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.

Sergiu Grapă (n. 1975) Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Suceava, din 2006. A studiat la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, secția Grafică, avându-l ca profesor pe Ion Truică, regizor de filme de animație, grafician și scenograf. Până acum, artistul a avut atât expoziții personale, cât și de grup, la București, Suceava, Iași, Gura-Humorului, Chișinău și Târgu-Jiu.

Expoziția ”[No] Limit” poate fi vizitată în intervalul 3– 28 iunie 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

7 - 31 mai 2024

„Curcubeul Întunericului”

București, 29 aprilie 2024. În perioada 7 mai - 31 mai 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Mihai Bara, intitulată „Curcubeul Întunericului”, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 9 mai, începând cu ora 18:00, și îl are ca invitat pe prof. dr. Marius Tița. Vernisajul va fi o seară deosebită, în care invitații vor avea ocazia să descopere nu doar operele artistului, ci și să se bucure de o atmosferă vibrantă, cu un moment muzical susținut de acordeonistul Elvis Buruiană. Expoziția cuprinde o serie de lucrări, care sintetizează un univers plin de metafore și simboluri, realizate de artist în ultimii doi ani.

Expoziția „Curcubeul Întunericului”, a artistului Mihai Bara, oferă o priveliște captivantă asupra călătoriei umane, pornind de la întunericul interior și ajungând la lumina emanată de fiecare individ. Prin cele două poluri diametral opuse, care se întrepătrund în lucrări, se creează un nou univers, o realitate paralelă, în care prind viață ideile, incertitudinile și dorințele artistului. Mihai Bara ne „vorbește” despre cale, crez și destin, dar și despre lumina din noi.

„Lucrările au o energie exuberantă, cu personaje complexe care îți fură privirea. Navigând prin scenele create de artist, e ca și cum am fi spectatori nu doar la trăirile lui Mihai Bara, ci la întreaga existență umană”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.

Curcubeul, acest fenomen natural fascinant, este o pată de culoare care brăzdează cerul și răspândește lumină chiar și atunci când sunt nori. Simbol al vieții și al bucuriei de a trăi, acesta se reflectă în paleta de culori folosită de Mihai Bara, ca o celebrare a luminii, în efemera noastră prezență pe pământ. Deși sunt în antiteză, lumina și întunericul sunt două concepte care merg perfect prin alăturare. Așa că, Întunericul, simbol al singurătății, al neliniștilor, este necesar în acest context. Întunericul induce ideea de mister, care trebuie explorat și descifrat, provocându-ne curiozitatea de a descoperi adevărul ascuns dincolo de el. Poate fi, de asemenea, și o metaforă a singurătății supreme, în a cărei liniște putem vedea lucrurile mai clar, dar și o reprezentare a reînnoirii și a transformării, fiind un concept des întâlnit în ritualurile de inițiere.

„De ce curcubeul întunericului? Pentru că venim din întuneric și ne întoarcem în întuneric, iar în scurtul interval care se numește viață, răspândim lumină și culoare către ceilalți, cu mai mult sau mai puțin talent, încercăm fiecare dintre noi să iradiem ce avem mai bun și mai sfânt în noi”, a justificat Mihai Bara, întrebat de unde a pornit ideea titlului sub care a grupat lucrările prezentate în expoziția de la București.

Mihai Bara (n. 1961) a studiat în cadrul Liceului şi al Şcolii Naţionale de Artă din Brașov, orașul său natal. Colaborează frecvent cu galerii din Franța, Andorra și Spania, dar a avut și expoziții personale în Statele Unite ale Americii, Bruxelles, Londra, Roma, București și Brașov. În 2018, artistul a primit Marele Premiu al Societății Poeților și Artiștilor din Franța (SAPF), în cadrul celui de-a 60-lea Congres Internațional al Poeților și Artiștilor. A participat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, din 2022, ca artist invitat al galeriei Saphira & Ventura NY. În 2023 a fost ales artistul anului în Andorra.

Expoziția „Curcubeul Întunericului” poate fi vizitată în intervalul 7 - 31 mai, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

1 aprilie - 3 mai 2024

„Viața împreună / Life Together”

București, 28 martie 2024. În perioada 1 aprilie - 3 mai 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Ștefan Doru Moscu, intitulată sugestiv „Viața împreună / Life Together”, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 4 aprilie, începând cu ora 18:00. Expoziția cuprinde o serie de lucrări care explorează subiectul familiei, nealterat de filtrele care îi distorsionează forma sa pură.

Viața de familie are o influență profundă în procesul de creație a pictorului Ștefan Doru Moscu, artistul explorând tema familiei, atât prin scene din viața de zi cu zi, cât și prin interacțiuni profunde. Astfel, după cum mărturisește însuși artistul, expoziția „devine un loc de reflecție și conexiune pentru vizitatori, oferindu-le posibilitatea de a se regăsi în bucuriile și provocările vieții de familie într-un context modern și, în același timp, oferă șansa de a aprecia frumusețea unicității fiecărei călătorii personale”.

Precum un istoriograf, artistul inventariază clipele ce vor apune, dar care se vor strecura pe traiectoria amintirilor. Conservând structura familială într-un stop-cadru, artistul ocrotește, prin a sa prezență în absență, propriul cămin. În acest fel, privind spre viitor, cele mai tandre momente vor aduce împlinire sufletească binomului parental.

„Cu ajutorul pensulei, Ștefan Doru Moscu devine un «povestitor» vizual, care imortalizează nu doar portrete, ci găsește o modalitate de a aduce în lumină întregul său bagaj emoțional. Pe pânze nu sunt doar culori, ci crâmpeie din sufletul artistului”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.

 „Fiecare pictură reprezintă un moment din viața trăită într-un ritm propriu, cumva încetinit intenționat, într-o eră dominată de viteză și de schimbări constante. Deseori, îmi doresc ca anumite momente, anumite trăiri, să rămână înghețate, ca și cum aș «criogena» stări, și exact asta am făcut prin aceste picturi, am reușit să conserv câteva dintre momentele mele favorite din viața de părinte. Picturile nu sunt doar reprezentări statice, ele devin portaluri către amintirile vii și tangibile, o ancoră în mijlocul fluxului rapid al vieții cotidiene”, a mărturisit artistul Ștefan Doru Moscu.

Ștefan Doru Moscu (n. 1982) este un artist vizual contemporan, licențiat în arte vizuale, în cadrul secției Conservare și Restaurare a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Lucrările sale au depășit granițele României, prin expoziții care s-au regăsit în țări precum Qatar, Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie și Polonia. De asemenea, Ștefan Doru Moscu a participat în cadrul mai multor rezidențe artistice, atât în țară, cât și în Slovacia și Belgia. Artistul nu se află la prima expoziție în cadrul Elite Art Gallery, acesta fiind unul dintre câștigătorii concursului #FRESH, ediția aV-a, proiect care are drept scop promovarea tinerilor artiști. Astfel, în anul 2022, lucrările artistului au făcut parte din expoziția de grup „Structure / Figure”.

Expoziția „Viața împreună / Life Together” poate fi vizitată în intervalul 1 aprilie - 3 mai, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

04 – 21 martie

„Spectre de sinestezie” expoziția artiștilor Valeriu Paladi și Rinaldo Novali

București, 29 februarie. În perioada 4-31 martie, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artiștilor Valeriu Paladi și Rinaldo Novali, intitulată „Spectre de sinestezie”, și curatoriată de Ioana Mirică și Roxana Diochețanu. Vernisajul va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 18:00.

Într-o realitate acaparată de zgomot, esențializarea limbajului, de orice fel, oferă un răgaz al sinelui în raport cu lumea care îl înconjoară. De la cadre unghiulare, la compoziții abstracte, expoziția „Spectre de sinestezie” comunică drept repere de înțelegere ordinea și armonia, elemente care sunt plasate paradoxal în multitudinea de senzații generate afectiv. Supuse unui limbaj sinestezic, impulsurile artistice sunt prezente în tărâmul minimalismului și al abstracției geometrice. În acest sens, expoziția celor doi artiști pune în prim-plan farmecul atemporal al simplității geometrice, invitând publicul să se cufunde într-o lume a formei pure, prin explorarea esenței expresiei artistice, în care fiecare linie sau model conturează un cadru complex.

„Convenția, în ceea ce privește gama cromatică infinită a undei de lumină, provoacă asocieri între senzații de naturi diferite, care pot fi atribuite și transpunerilor metaforice din planul artei poetice, muzicale sau celei picturale. Distilarea realității, într-un circuit minimalist, apare ca o reacție împotriva complexității și dezordinii vieții moderne. Cum vom putea aplica frecvența luminii invizibile într-un plan vizibil? Fără a garanta un răspuns cert, cei doi protagoniști își propun să deschidă un dialog al sensibilităților nemărginite, care se nasc între privitor și operă”, a declarat Roxana Diochețanu, istoric de artă Elite Art Gallery.

Valeriu Paladi (n. 1968) este un artist complex, definitivându-și instruirea artistică în cadrul a trei universități de arte frumoase, la Chișinău, București și Bologna. Aflat la studii în Italia, artistul a avut o revelație: „Am descoperit o legătură strânsă între pictură și alte arte, precum muzica și poezia”. Inspirația sa provine din predilecția pentru pictura plein air. Împrumutând forme din natură, artistul (re)compune, într-un plan minimal, concilierea individului cu universul. Apolinicul lui Paladi devine un element primordial în ghidarea privitorului spre un spațiu infinit, al liniștii care tronează asupra armoniei dintre raporturi. În ultimii ani, lucrările sale au început să se abstractizeze, concentrându-se pe limitele impuse de configurațiile verticale și orizontale. Folosind aceste forme simple, pictorul dorește să își exprime complexitatea interioară în raport cu practica sa artistică.

Rinaldo Novali (n. 1952) și-a definitivat activitatea creatoare în cadrul Academiei de Arte, secţia pictură, Bologna, ulterior, fiind profesorul artistului Valeriu Paladi, pe care l-a perceput, de la bun început, ca pe un coleg, și nu ca pe un simplu student, încurajându-l permanent în carieră. Rinaldo Novali a fost Șef al Departamentului Pictură al Academiei de Arte, Bologna, având numeroase expoziţii personale în ţara sa natală, Italia, dar şi peste hotare, în Franţa, Grecia, Norvegia și Olanda. De asemenea, acesta a participat și la diverse expoziţii, precum: Bienala Internaţională - Ankara, Turcia (2005) și Bienala Internaţionala de Pictură, Chişinău, Moldova (2011). Deși este un adept al experimentelor artistice, nimic nu este accidental în lucrările sale. Încălcările și variațiile sale sunt chibzuite, artistul valorificând emoțiile pe care le simte atunci când dă viață lucrărilor.

Expoziția „Spectre de sinestezie” va fi deschisă publicului în intervalul 4 - 31 martie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

5 – 23 februarie

„Symbiosis” expoziția artistului Leo Dolghier Oleg

București, 1 februarie 2024. În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

În crearea unui spațiu vizual distinct, care ilustrează perspectiva personală asupra conexiunii cu sinele autentic, „Symbiosis” devine o piesă vitală în puzzle-ul complex al naturii, o punte către înțelegerea adâncă a propriei existențe și a rolului nostru în simfonia vieții. Lucrările lui Leo Dolghier Oleg ne îmbie, cu ajutorul elementelor vegetale stilizate, să ne cunoaștem în profunzime. Misterul existenței, locusul în care se dezvoltă ființa, descrie o conexiune puternică cu natura. Introspecția are ca scop crearea unei conexiuni profunde, în care fiecare element al naturii înconjurătoare se conectează cu latura umană și o ajută să se descopere la un nivel mai intim.

Omul - custodele naturii și natura - templul său

„Aducând în prim-plan faza tranzitorie a vieții, expoziția redă, în egală măsură cu omul, lumea necunoscută a naturii, făcând legătura dintre aceasta și universul interior al umbrei și misterului propriu. Omul devine custodele naturii, iar natura devine templul său, intrând într-un dans subtil al proceselor de creștere și transformare, definind astfel circuitul vieții. Lucrările expuse devin metamorfozarea esenței ființei umane în relație cu natura, reflectând fuziunea de energii complementare, dar și procesul individual de afirmare a identității interioare. De la delicata observare a unui arbore, la explorarea liberă a diversității necunoscute, „Symbiosis” devine un proces complex de reflecție și autoanaliză, o călătorie în cunoaștere și potențare a misterului, cu momente de căutare și acceptare”, declară Felicia Acsinte, curator al expoziției.

Expoziția „Symbiosis” va fi deschisă publicului în intervalul 5 - 23 februarie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.

Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

9 ianuarie – 2 februarie

„IN PLA(i)N SIGHT” deschide sezonul expozițional al concursului #FRESH

București, 8 ianuarie 2024. În perioada 9 ianuarie – 2 februarie, Elite Art Gallery este gazda expoziției IN PLA(i)N SIGHT, ale cărei protagoniste sunt Emőke Fábián și Ada Jugănaru, două dintre cele patru câștigătoare ale concursului #FRESH, ediția a VII-a. De asemenea, pe data de 11 ianuarie, începând cu ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției, în prezența celor două artiste.

Cei patru câștigători au fost aleși din peste 70 de participanți înscriși la ediția de anul acesta, de către un juriu de specialitate, format din pictorul și profesorul Andrei Rosetti, membru fondator al grupului Noima (2003), Marian Ionel Dobre, doctor în arte vizuale și profesor asociat la Universitatea Naționala de Arte din București – Pictură și Prof. univ. dr. Codrina Laura Ioniță, profesoară la Facultatea de Arte Vizuale și Design din UNAGE Iași și conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Arte Vizuale.

„Dacă perspectiva aeriană avea să cunoască o popularitate imensă în perioada Renașterii, când pictorii descriau influența atmosferei asupra peisajelor de mari întinderi, Emőke Fábián și Ada Jugănaru transformă aerianul și lumina într-un limbaj de sine stătător. Epurând vizual elementul uman, cele două artiste ne induc ideea desprinderii de sol, privirea fiind plasată într-un univers aparte. Cele două artiste îmbrățișează plastic un zbor fizic, dar și unul spiritual, planul teluric fiind înlocuit de un spațiu al contemplării, al minunării, dar și al uitării”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.

Privind lumea de sus

Emőke Fábián a impresionat juriul #FRESH cu proiectul „Hărți în peisaj”, care conține picturi în ulei și lucrări pe hârtie. „Peisajul este principala sursă de inspirație pentru mine. Sunt atentă tot timpul la peisajul care mă înconjoară și îl studiez. În picturile mele în ulei îmi place să folosesc cunoștințele pe care le adun din sesiunea de plein air din timpul verii, unde studiez calitatea atmosferică și spațială a culorii și încerc să-mi îmbogățesc paleta de culori, pe care le configurez apoi în atelier în compoziții personale”, a declarat Emőke Fábián.

Jocul de-a...lumini și umbre

În ceea ce o privește pe Ada Jugănaru, aceasta a surprins juriul #FRESH cu o viziune inedită asupra luminii. Artista a experimentat în atelier dubla natură a acesteia. „În acest proces, dualitatea corpuscul-undă am tradus-o în termeni de material-imaterial, interacțiunea luminii cu materia fiind cea interogată. Așadar, nu de pe poziția celui care măsoară natura, ci din perspectiva celui care se lasă inspirat de ea, mi-am pus întrebarea: dacă lumina nu este materie, de ce interacționează la nivel sensibil cu materia? Mai precis, de ce există umbră?”, a declarat  Ada Jugănaru.

Expoziția IN PLA(i)N SIGHT poate fi vizitată în intervalul 9 ianuarie – 2 februarie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Despre Elite Art Gallery

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery  sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/