30 septembrie – 1 noiembrie 2024
Grădini, livezi și pârloage
În perioada 30 septembrie – 1 noiembrie 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția Grădini, livezi și pârloage, a artiștilor Marian Dobre, Codrina Ioniță și Andrei Rosetti.
Expoziția Grădini, livezi și pârloage reprezintă o meditație asupra relației dintre natură și om, un joc perpetuu între creație și abandon. Cele trei spații, atât de diferite, și totuși legate prin firul invizibil al timpului, ne invită să reflectăm asupra lumii care ne înconjoară și asupra locului pe care îl ocupăm în ea.
„Grădina este un loc unde omul se întâlnește cu natura, într-o alianță tăcută, iar pământul, la rândul său, îi răspunde prin rod. Acest colț de lume, născut din haos, este brăzdat după imaginea dorințelor noastre. În schimb, universul livezii se lasă pradă cântării anotimpurilor, unde natura își urmează cursul firesc. Pomii, crestați de povara anilor și a roadelor, se înalță spre cer, purtând un ecosistem marcat de ciclicitate. În livezi, răbdarea este răsplătită, iar fructele sunt daruri ale unei relații trainice dintre uman și vegetal. Dar apoi, pârloaga se dezice de acest ritm natural și dă naștere unui timp liniar, marcat de schimbare, abandon și, în final, regenerare. Un pământ care este lăsat să doarmă, să se (re)clădească din propria fragilitate, o forță pe care intervenția umană nu o poate stăpâni” a declarat Roxana Diochețanu, istoric de artă.
În acest sistem (in)dependent, expoziția devine un dialog subtil între creație și arhetip, între supravegherea și abandonul care eliberează pământul. Pentru fiecare fir de iarbă, pentru fiecare arbore, pentru fiecare petec de pământ solitar, sunt camuflate întrebări despre timp, despre relația noastră cu natura, despre ceea ce înseamnă să creezi și să lași în urma ta.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie – 1 noiembrie 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.
2 septembrie – 27 septembrie 2024
Balchik Art Residency 2024
În perioada 9 – 27 septembrie 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor care au făcut parte din rezidența de la Balcic din acest an, intitulată Balchik Art Residency. Rezidența reprezintă un proiect inițiat de Asociația Elite Art Club acum peste 20 de ani.
Expoziția, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, reunește lucrările artiștilor: Zinaida Capațîna, Sabina Drinceanu, Andreea Floreanu, Adelina Gavrilă, Theodor Grigoraș, Ingrid Juncanariu, Ștefan Doru Moscu, Luminița Radu și este curatoriată de Roxana Diochețanu.
Încă din perioada interbelică, Balcicul a fost cunoscut pentru frumusețea sa unică și legătura strânsă cu Regina Maria, devenind numaidecât un centru de inspirație artistică. Prin patronajul regal, Balcicul a atras numeroși artiști, care au format ceea ce este cunoscut astăzi drept „colonia artistică de la Balcic”. În acest context, moștenirea culturală este revitalizată în creațiile artiștilor contemporani, aceștia (re)compunând locusul mediteraneean, prin prisma noilor limbaje artistice.
„Între valurile line ale Mării Negre, frumoasa Coastă de Argint, așa cum a fost supranumită de geologul Gheorghe Murgoci, reprezintă un spațiu în jurul căruia arta românească a cunoscut o profundă dezvoltare. Păstrând forța motrice a locului, noua generație de artiști a răspuns provocării de a interpreta acest spirit, într-o manieră care să reflecte sensibilitatea și preocupările contemporane, rezultând într-o serie de lucrări, care nu doar onorează trecutul, dar îl și transformă. De la compoziții figurative, la pulsații abstracte, cei opt artiști au îmbrățișat granița dintre tradiție și inovație, împletind un dialog nesfârșit între epoci” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 9 – 27 septembrie 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5). Accesul vizitatorilor este gratuit.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.
5 august – 30 august 2024
Floare de nu-mă-uita
București, 1 august 2024. În perioada 5 august – 30 august 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția Floare de nu-mă-uita, a artistelor Andreea Gabriela Tudor și Lavinia Maria Oniciuc, două dintre cele patru câștigătoare ale concursului #FRESH, ediția a VII-a. Expoziția este curatoriată de Roxana Diochețanu, iar vernisajul acesteia va avea loc pe data de 8 august, începând cu ora 18:30.
Cei patru câștigători ai concursului #FRESH au fost aleși din peste 70 de participanți înscriși la ediția de anul acesta, de către un juriu de specialitate, format din pictorul și profesorul Andrei Rosetti, membru fondator al grupului Noima (2003), Marian Ionel Dobre, doctor în arte vizuale și profesor asociat la Universitatea Națională de Arte din București – Pictură și Prof. univ. dr. Codrina Laura Ioniță, profesoară la Facultatea de Arte Vizuale și Design din UNAGE Iași și conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Arte Vizuale.
Grădinile au reprezentat întotdeauna spații de refugiu, unde reflecția interioară era potențată de răbdarea și liniștea naturii, omul fiind cuprins de frumusețea eternă a elementelor vegetale. Expoziția Floare de nu-mă-uita evocă un orizont al memoriei, al diferitelor legături trainice, țesute în firul existenței, interpretate în două palete cromatice distincte de pensulația artistelor Andreea Gabriela Tudor și Lavinia Maria Oniciuc.
„Petalele firave ne mângâie pielea, trezind în fiecare dintre noi o amintire de mult apusă, o clipă de răgaz în care putem retrăi cele mai dragi momente. Precum instanțele cromatice schimbătoare ale florii de nu-mă-uita, personajele celor două artiste oglindesc, la diferite intensități, mesaje subtile, creând un dialog între ecourile trăilor noastre și emoțiile desprinse visceral din suflet. În acest context, artista Gabriela Tudor descrie figuri întemnițate în componenta memento mori, efemeritatea vieții fiind purtată într-o boltă corporală, ascunzând un mesager tăcut al amintirilor care nu se estompează niciodată. Reverberația florii de nu-mă-uita se răsfrânge și asupra portretelor realizate de artista Lavinia Oniciuc. Pășind timid din întinderea grădinilor înserate, chipurile sunt (i)luminate de promisiunea unui viitor idealizat, jocul umbrelor așteptând să descoasă adevărata natură umană” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.
Ce înseamnă să te ofilești treptat, într-o realitate impermanentă, în speranța că vei putea reconcilia fragilitatea și puterea amintirilor? Expoziția, acest sanctuar al sufletului, trezește sentimente profunde care, asemenea florii de nu-mă-uita, refuză să dispară, păstrându-se vii în firul invizibil al timpului.
Andreea Gabriela Tudor (n. 2001) a absolvit în 2022 studii de licență în Arte Vizuale, secția Pictură, în cadrul Facultății de Arte, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Iar, în perioada 2022-2024, a urmat două mastere, Studii Culturale și Pictură, la Universitatea din București, respectiv Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Lucrările artistei explorează identitatea, în raport cu efectele timpului necruțător.
Lavinia Maria Oniciuc (n. 1997) a studiat în 2019 „Pictura de Șevalet”, în cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca. În perioada 2019-2021, a absolvit studii de master în Pictură, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În formule realiste, operele creionate de artistă devin repere de autocunoaștere, calmitatea naturii potențând acest proces contemplativ.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 5 – 30 august 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
1 iulie - 2 august 2024
Illo-tempore
În perioada 1 iulie – 2 august 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artistelor Eudochia Robu și Tatiana Vatavu, intitulată Illo-tempore, curatoriată de Roxana Diochețanu. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 2 iulie, începând cu ora 18:30.
Illo-tempore descrie un timp mitic, specific basmului, în care fabulosul și ancestralul se împletesc într-un destin atemporal, unde legile realității sunt suspendate și unde se produc evenimente supranaturale. Expoziția aduce împreună două universuri artistice distincte, pictura și ceramica, într-o simbioză care celebrează tradiția și mitologia, reinterpretate prin perspective moderne.
„Fundația basmului, exprimată plastic, este ancorată în lucrările de ceramică ale artistei Tatiana Vatavu, edificii întemeietoare, care stabilesc coordonatele acestei călătorii vizuale. Focul dezlănțuit în sobe, și marcând un ritual purificator, va deschide o punte între trecut și prezent, între originile ancestrale și interpretările contemporane, o ceremonie în care privitorul este încurajat să participe. Metamorfozele narațiunii se vor produce odată cu fiecare pânză a artistei Eudochia Robu, lăcașul ancestral și lumea eternă zugrăvind scene, unde forțele timpului străvechi se (re)compun pentru a închega această poveste mitologică. Realismul magic care se creează, devine un reper esențial pentru înțelegerea fenomenului exprimat, a juxtapunerii dintre sacru și profan” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.
Universul Illo-tempore ne invită să reflectăm asupra modului în care trecutul ne modelează realitatea care ne înconjoară, și, care se află într-o perpetuă schimbare. Prin lucrările expuse, cele două artiste nu doar că aduc un omagiu moștenirii culturale, dar și evocă un schimb indispensabil dintre generații. Expoziția semnalează importanța păstrării și reinterpretării tradițiilor, evidențiind faptul că miturile și elementele ancestrale rămân relevante și semnificative în contextul contemporan.
Eudochia Robu (n. 1958) a absolvit în 1978 Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chișinău, iar, în perioada 1978 - 1986, a studiat pictura la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. E. Repin” din Sankt-Petersburg. În practica sa, artista descrie lumi care reflectă plaiul natal, inserând elemente precum case, ulițe, dar și peisaje ancorate între memorie și oniric. Lucrările artistei au fost expuse în Republica Moldova, România, Spania, Polonia și Germania, iar acestea pot fi regăsite și în colecții particulare din state precum Italia, Austria, Polonia, Grecia, SUA, Franța și Belgia.
Tatiana Vatavu (n. 1963) a studiat în cadrul Școlii de Arte Plastice pentru copii din orașul Râșcani, absolvind Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” în 1982. În perioada 1985 - 1990, a urmat facultatea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova (Institutul Moldovenesc de Stat de Arte). Obiectele de ceramică ale artistei sunt concentrate în jurul artei populare, o simplificare a formelor, care evocă întoarcerea către origini. Artista a expus în Republica Moldova, dar și în România, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici în Republica Moldova, Secția Arte Decorative, Ceramica Artistică.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 1 iulie – 2 august 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
3 - 28 iunie 2024
[No] Limit
București, 31 mai 2024. În perioada 3 iunie – 28 iunie 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Sergiu Grapă, intitulată [No] Limit, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 6 iunie, începând cu ora 18:00.
Expoziția [No] Limit, a artistului Sergiu Grapă, cuprinde o serie de lucrări de grafică, pictură și tehnici digitale, printate pe hârtie și pânză, aducând un ecou al curentului artistic suprarealist. Compozițiile artistului sunt predominant verticale și îmbină atât elemente dinamice, cât și statice, în construcții în care artistul explorează nu doar teritoriul cromaticii, ci și pe cel al monocromiei.
„Aceste lucrări reprezintă metafore ale existenței și condiției umane, utopii tratate într-o dinamică absurdă, în care elementele compoziționale relaționează și se valorizează într-o nouă simbolistică, plasate într-un spațiu atemporal”, povesteșe Sergiu Grapă despre expoziția sa.
Începutul și sfârșitul, renașterea și perpetuarea existenței din ciclul firesc al vieții, impactul pe care tehnologia îl are asupra omenirii, explorarea subconștientului și a lumii viselor, moralitatea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru și direcția în care se îndreaptă omenirea sunt doar câteva din aspectele care caracterizează lucrările artistului.
„Publicul este invitat la o incursiune în lumea văzută de Sergiu Grapă, un loc în care are ocazia să exploreze complexitatea identității și să descopere o nouă perspectivă asupra relației omului cu tehnologia. Suntem captivi într-o realitate virtuală, augmentată și, parcă, nu avem scăpare. Nici nu ne putem întoarce la viața de dinainte... Depinde doar de noi cât de mult ne lăsăm conduși de tehnologie. Sergiu Grapă este un artist care îmbină elemente suprarealiste cu cele contemporane, și, ne provoacă să privim dincolo de limitele convenționale ale realității”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.
Sergiu Grapă (n. 1975) Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Suceava, din 2006. A studiat la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, secția Grafică, avându-l ca profesor pe Ion Truică, regizor de filme de animație, grafician și scenograf. Până acum, artistul a avut atât expoziții personale, cât și de grup, la București, Suceava, Iași, Gura-Humorului, Chișinău și Târgu-Jiu.
Expoziția ”[No] Limit” poate fi vizitată în intervalul 3– 28 iunie 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
7 - 31 mai 2024
„Curcubeul Întunericului”
București, 29 aprilie 2024. În perioada 7 mai - 31 mai 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Mihai Bara, intitulată „Curcubeul Întunericului”, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 9 mai, începând cu ora 18:00, și îl are ca invitat pe prof. dr. Marius Tița. Vernisajul va fi o seară deosebită, în care invitații vor avea ocazia să descopere nu doar operele artistului, ci și să se bucure de o atmosferă vibrantă, cu un moment muzical susținut de acordeonistul Elvis Buruiană. Expoziția cuprinde o serie de lucrări, care sintetizează un univers plin de metafore și simboluri, realizate de artist în ultimii doi ani.
Expoziția „Curcubeul Întunericului”, a artistului Mihai Bara, oferă o priveliște captivantă asupra călătoriei umane, pornind de la întunericul interior și ajungând la lumina emanată de fiecare individ. Prin cele două poluri diametral opuse, care se întrepătrund în lucrări, se creează un nou univers, o realitate paralelă, în care prind viață ideile, incertitudinile și dorințele artistului. Mihai Bara ne „vorbește” despre cale, crez și destin, dar și despre lumina din noi.
„Lucrările au o energie exuberantă, cu personaje complexe care îți fură privirea. Navigând prin scenele create de artist, e ca și cum am fi spectatori nu doar la trăirile lui Mihai Bara, ci la întreaga existență umană”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.
Curcubeul, acest fenomen natural fascinant, este o pată de culoare care brăzdează cerul și răspândește lumină chiar și atunci când sunt nori. Simbol al vieții și al bucuriei de a trăi, acesta se reflectă în paleta de culori folosită de Mihai Bara, ca o celebrare a luminii, în efemera noastră prezență pe pământ. Deși sunt în antiteză, lumina și întunericul sunt două concepte care merg perfect prin alăturare. Așa că, Întunericul, simbol al singurătății, al neliniștilor, este necesar în acest context. Întunericul induce ideea de mister, care trebuie explorat și descifrat, provocându-ne curiozitatea de a descoperi adevărul ascuns dincolo de el. Poate fi, de asemenea, și o metaforă a singurătății supreme, în a cărei liniște putem vedea lucrurile mai clar, dar și o reprezentare a reînnoirii și a transformării, fiind un concept des întâlnit în ritualurile de inițiere.
„De ce curcubeul întunericului? Pentru că venim din întuneric și ne întoarcem în întuneric, iar în scurtul interval care se numește viață, răspândim lumină și culoare către ceilalți, cu mai mult sau mai puțin talent, încercăm fiecare dintre noi să iradiem ce avem mai bun și mai sfânt în noi”, a justificat Mihai Bara, întrebat de unde a pornit ideea titlului sub care a grupat lucrările prezentate în expoziția de la București.
Mihai Bara (n. 1961) a studiat în cadrul Liceului şi al Şcolii Naţionale de Artă din Brașov, orașul său natal. Colaborează frecvent cu galerii din Franța, Andorra și Spania, dar a avut și expoziții personale în Statele Unite ale Americii, Bruxelles, Londra, Roma, București și Brașov. În 2018, artistul a primit Marele Premiu al Societății Poeților și Artiștilor din Franța (SAPF), în cadrul celui de-a 60-lea Congres Internațional al Poeților și Artiștilor. A participat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, din 2022, ca artist invitat al galeriei Saphira & Ventura NY. În 2023 a fost ales artistul anului în Andorra.
Expoziția „Curcubeul Întunericului” poate fi vizitată în intervalul 7 - 31 mai, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
1 aprilie - 3 mai 2024
„Viața împreună / Life Together”
București, 28 martie 2024. În perioada 1 aprilie - 3 mai 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Ștefan Doru Moscu, intitulată sugestiv „Viața împreună / Life Together”, curatoriată de Ioana Mirică. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 4 aprilie, începând cu ora 18:00. Expoziția cuprinde o serie de lucrări care explorează subiectul familiei, nealterat de filtrele care îi distorsionează forma sa pură.
Viața de familie are o influență profundă în procesul de creație a pictorului Ștefan Doru Moscu, artistul explorând tema familiei, atât prin scene din viața de zi cu zi, cât și prin interacțiuni profunde. Astfel, după cum mărturisește însuși artistul, expoziția „devine un loc de reflecție și conexiune pentru vizitatori, oferindu-le posibilitatea de a se regăsi în bucuriile și provocările vieții de familie într-un context modern și, în același timp, oferă șansa de a aprecia frumusețea unicității fiecărei călătorii personale”.
Precum un istoriograf, artistul inventariază clipele ce vor apune, dar care se vor strecura pe traiectoria amintirilor. Conservând structura familială într-un stop-cadru, artistul ocrotește, prin a sa prezență în absență, propriul cămin. În acest fel, privind spre viitor, cele mai tandre momente vor aduce împlinire sufletească binomului parental.
„Cu ajutorul pensulei, Ștefan Doru Moscu devine un «povestitor» vizual, care imortalizează nu doar portrete, ci găsește o modalitate de a aduce în lumină întregul său bagaj emoțional. Pe pânze nu sunt doar culori, ci crâmpeie din sufletul artistului”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.
„Fiecare pictură reprezintă un moment din viața trăită într-un ritm propriu, cumva încetinit intenționat, într-o eră dominată de viteză și de schimbări constante. Deseori, îmi doresc ca anumite momente, anumite trăiri, să rămână înghețate, ca și cum aș «criogena» stări, și exact asta am făcut prin aceste picturi, am reușit să conserv câteva dintre momentele mele favorite din viața de părinte. Picturile nu sunt doar reprezentări statice, ele devin portaluri către amintirile vii și tangibile, o ancoră în mijlocul fluxului rapid al vieții cotidiene”, a mărturisit artistul Ștefan Doru Moscu.
Ștefan Doru Moscu (n. 1982) este un artist vizual contemporan, licențiat în arte vizuale, în cadrul secției Conservare și Restaurare a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Lucrările sale au depășit granițele României, prin expoziții care s-au regăsit în țări precum Qatar, Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie și Polonia. De asemenea, Ștefan Doru Moscu a participat în cadrul mai multor rezidențe artistice, atât în țară, cât și în Slovacia și Belgia. Artistul nu se află la prima expoziție în cadrul Elite Art Gallery, acesta fiind unul dintre câștigătorii concursului #FRESH, ediția aV-a, proiect care are drept scop promovarea tinerilor artiști. Astfel, în anul 2022, lucrările artistului au făcut parte din expoziția de grup „Structure / Figure”.
Expoziția „Viața împreună / Life Together” poate fi vizitată în intervalul 1 aprilie - 3 mai, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
04 – 21 martie
„Spectre de sinestezie” expoziția artiștilor Valeriu Paladi și Rinaldo Novali
București, 29 februarie. În perioada 4-31 martie, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artiștilor Valeriu Paladi și Rinaldo Novali, intitulată „Spectre de sinestezie”, și curatoriată de Ioana Mirică și Roxana Diochețanu. Vernisajul va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 18:00.
Într-o realitate acaparată de zgomot, esențializarea limbajului, de orice fel, oferă un răgaz al sinelui în raport cu lumea care îl înconjoară. De la cadre unghiulare, la compoziții abstracte, expoziția „Spectre de sinestezie” comunică drept repere de înțelegere ordinea și armonia, elemente care sunt plasate paradoxal în multitudinea de senzații generate afectiv. Supuse unui limbaj sinestezic, impulsurile artistice sunt prezente în tărâmul minimalismului și al abstracției geometrice. În acest sens, expoziția celor doi artiști pune în prim-plan farmecul atemporal al simplității geometrice, invitând publicul să se cufunde într-o lume a formei pure, prin explorarea esenței expresiei artistice, în care fiecare linie sau model conturează un cadru complex.
„Convenția, în ceea ce privește gama cromatică infinită a undei de lumină, provoacă asocieri între senzații de naturi diferite, care pot fi atribuite și transpunerilor metaforice din planul artei poetice, muzicale sau celei picturale. Distilarea realității, într-un circuit minimalist, apare ca o reacție împotriva complexității și dezordinii vieții moderne. Cum vom putea aplica frecvența luminii invizibile într-un plan vizibil? Fără a garanta un răspuns cert, cei doi protagoniști își propun să deschidă un dialog al sensibilităților nemărginite, care se nasc între privitor și operă”, a declarat Roxana Diochețanu, istoric de artă Elite Art Gallery.
Valeriu Paladi (n. 1968) este un artist complex, definitivându-și instruirea artistică în cadrul a trei universități de arte frumoase, la Chișinău, București și Bologna. Aflat la studii în Italia, artistul a avut o revelație: „Am descoperit o legătură strânsă între pictură și alte arte, precum muzica și poezia”. Inspirația sa provine din predilecția pentru pictura plein air. Împrumutând forme din natură, artistul (re)compune, într-un plan minimal, concilierea individului cu universul. Apolinicul lui Paladi devine un element primordial în ghidarea privitorului spre un spațiu infinit, al liniștii care tronează asupra armoniei dintre raporturi. În ultimii ani, lucrările sale au început să se abstractizeze, concentrându-se pe limitele impuse de configurațiile verticale și orizontale. Folosind aceste forme simple, pictorul dorește să își exprime complexitatea interioară în raport cu practica sa artistică.
Rinaldo Novali (n. 1952) și-a definitivat activitatea creatoare în cadrul Academiei de Arte, secţia pictură, Bologna, ulterior, fiind profesorul artistului Valeriu Paladi, pe care l-a perceput, de la bun început, ca pe un coleg, și nu ca pe un simplu student, încurajându-l permanent în carieră. Rinaldo Novali a fost Șef al Departamentului Pictură al Academiei de Arte, Bologna, având numeroase expoziţii personale în ţara sa natală, Italia, dar şi peste hotare, în Franţa, Grecia, Norvegia și Olanda. De asemenea, acesta a participat și la diverse expoziţii, precum: Bienala Internaţională - Ankara, Turcia (2005) și Bienala Internaţionala de Pictură, Chişinău, Moldova (2011). Deși este un adept al experimentelor artistice, nimic nu este accidental în lucrările sale. Încălcările și variațiile sale sunt chibzuite, artistul valorificând emoțiile pe care le simte atunci când dă viață lucrărilor.
Expoziția „Spectre de sinestezie” va fi deschisă publicului în intervalul 4 - 31 martie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
5 – 23 februarie
„Symbiosis” expoziția artistului Leo Dolghier Oleg
București, 1 februarie 2024. În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.
În crearea unui spațiu vizual distinct, care ilustrează perspectiva personală asupra conexiunii cu sinele autentic, „Symbiosis” devine o piesă vitală în puzzle-ul complex al naturii, o punte către înțelegerea adâncă a propriei existențe și a rolului nostru în simfonia vieții. Lucrările lui Leo Dolghier Oleg ne îmbie, cu ajutorul elementelor vegetale stilizate, să ne cunoaștem în profunzime. Misterul existenței, locusul în care se dezvoltă ființa, descrie o conexiune puternică cu natura. Introspecția are ca scop crearea unei conexiuni profunde, în care fiecare element al naturii înconjurătoare se conectează cu latura umană și o ajută să se descopere la un nivel mai intim.
Omul - custodele naturii și natura - templul său
„Aducând în prim-plan faza tranzitorie a vieții, expoziția redă, în egală măsură cu omul, lumea necunoscută a naturii, făcând legătura dintre aceasta și universul interior al umbrei și misterului propriu. Omul devine custodele naturii, iar natura devine templul său, intrând într-un dans subtil al proceselor de creștere și transformare, definind astfel circuitul vieții. Lucrările expuse devin metamorfozarea esenței ființei umane în relație cu natura, reflectând fuziunea de energii complementare, dar și procesul individual de afirmare a identității interioare. De la delicata observare a unui arbore, la explorarea liberă a diversității necunoscute, „Symbiosis” devine un proces complex de reflecție și autoanaliză, o călătorie în cunoaștere și potențare a misterului, cu momente de căutare și acceptare”, declară Felicia Acsinte, curator al expoziției.
Expoziția „Symbiosis” va fi deschisă publicului în intervalul 5 - 23 februarie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/.
Crama Histria, partenerul cu tradiție al Elite Art Gallery, va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
9 ianuarie – 2 februarie
„IN PLA(i)N SIGHT” deschide sezonul expozițional al concursului #FRESH
București, 8 ianuarie 2024. În perioada 9 ianuarie – 2 februarie, Elite Art Gallery este gazda expoziției IN PLA(i)N SIGHT, ale cărei protagoniste sunt Emőke Fábián și Ada Jugănaru, două dintre cele patru câștigătoare ale concursului #FRESH, ediția a VII-a. De asemenea, pe data de 11 ianuarie, începând cu ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției, în prezența celor două artiste.
Cei patru câștigători au fost aleși din peste 70 de participanți înscriși la ediția de anul acesta, de către un juriu de specialitate, format din pictorul și profesorul Andrei Rosetti, membru fondator al grupului Noima (2003), Marian Ionel Dobre, doctor în arte vizuale și profesor asociat la Universitatea Naționala de Arte din București – Pictură și Prof. univ. dr. Codrina Laura Ioniță, profesoară la Facultatea de Arte Vizuale și Design din UNAGE Iași și conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Arte Vizuale.
„Dacă perspectiva aeriană avea să cunoască o popularitate imensă în perioada Renașterii, când pictorii descriau influența atmosferei asupra peisajelor de mari întinderi, Emőke Fábián și Ada Jugănaru transformă aerianul și lumina într-un limbaj de sine stătător. Epurând vizual elementul uman, cele două artiste ne induc ideea desprinderii de sol, privirea fiind plasată într-un univers aparte. Cele două artiste îmbrățișează plastic un zbor fizic, dar și unul spiritual, planul teluric fiind înlocuit de un spațiu al contemplării, al minunării, dar și al uitării”, a declarat Ioana Mirică, Curator Elite Art Gallery.
Privind lumea de sus
Emőke Fábián a impresionat juriul #FRESH cu proiectul „Hărți în peisaj”, care conține picturi în ulei și lucrări pe hârtie. „Peisajul este principala sursă de inspirație pentru mine. Sunt atentă tot timpul la peisajul care mă înconjoară și îl studiez. În picturile mele în ulei îmi place să folosesc cunoștințele pe care le adun din sesiunea de plein air din timpul verii, unde studiez calitatea atmosferică și spațială a culorii și încerc să-mi îmbogățesc paleta de culori, pe care le configurez apoi în atelier în compoziții personale”, a declarat Emőke Fábián.
Jocul de-a...lumini și umbre
În ceea ce o privește pe Ada Jugănaru, aceasta a surprins juriul #FRESH cu o viziune inedită asupra luminii. Artista a experimentat în atelier dubla natură a acesteia. „În acest proces, dualitatea corpuscul-undă am tradus-o în termeni de material-imaterial, interacțiunea luminii cu materia fiind cea interogată. Așadar, nu de pe poziția celui care măsoară natura, ci din perspectiva celui care se lasă inspirat de ea, mi-am pus întrebarea: dacă lumina nu este materie, de ce interacționează la nivel sensibil cu materia? Mai precis, de ce există umbră?”, a declarat Ada Jugănaru.
Expoziția IN PLA(i)N SIGHT poate fi vizitată în intervalul 9 ianuarie – 2 februarie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/