MOSAIC: Portrayal of Diversity

În România trăiesc numeroase comunități etnice care participă prin tradițiile și cultura lor la omogenitatea istoriei naționale. Interesul majorității pentru valorile minorităților etnice este adesea redus, astfel că minoritățile ajung să se integreze în contextul general al identității naționale prin dizolvarea propriei identități. Pentru că aceste comunități minoritare se confruntă în general cu prejudecățile și practicile discriminatorii ale populației majoritare, MOSAIC: Portrayal of Diversity urmărește ca prin artă să apropie publicul de valorile și tradițiile acestor promotori ai mesteșugurilor, artelor, culturii. Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic și social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. Acest lucru nu are întotdeauna efectele urmărite, dat fiind accesul redus al populației la noile strategii de integrare multiculturală, respectiv interesul scăzut general pentru minoritățile naționale, etnice, religioase, lingvistice etc.

MOSAIC: Portrayal of Diversity urmărește recuperarea și promovarea reperelor identitare a 5 minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale și colective a fiecărei comunități. Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să atragem publicul din zone rurale și urbane către valorificarea artei și istoriei, stârnind interesul față de conștientizarea și conservarea elementelor care compun identitatea națională deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.

Proiectul se concentrează asupra contextului prezent al minorităților, temă de actualitate sociologică, antropologică, politică sau economică, însă se apropie de câte o figură reprezentativă sau familie, din perspectiva căreia caută să identifice valorile sedimentate la nivel individual și la nivel de comunitate. Proiectul are o componentă obiectivă, dată fiind partea teoretică, însă are și componenta subiectivă, dată de membrii comunității etnice, potrivit perspectivei personale asupra istoriei etniei și asupra experiențelor de zi cu zi, raportate mai ales la relația dintre majoritate și minoritate.

MOSAIC: Portrayal of Diversity este un proiect pilot. După încheierea primei ediții dorim să continuăm culegerea istoriilor locale, încurajând și alți membri ai minorităților etnice să împărtășească fotografii de familie, tradiții, povești etc.

Cinci artiști și un cercetător se vor deplasa în cinci sate identificate împreună cu partenerii proiectului astfel încât membrii comunităților minoritare să răspundă din punct de vedere al diversității culturale: comunitatea sașilor, a armânilor, a rușilor lipoveni, a romilor și a maghiarilor din România. Fiecare artist va culege alături de cercetător mărturiile gazdelor și ale locuitorilor, evidențe care constituie suportul portretelor atât dpdv estetic, cât și conceptual. După cele 5 zile de cercetare, documentare și creare a schițelor, artiștii și cercetătorul vor finaliza portretele.

În luna Octombrie 2018 va fi organizată o expoziție în cadrul Elite Art Gallery, în cadrul căreia vor fi expuse picturile, dar și fotografii din timpul activității de cercetare. De asemenea, va fi lansată broșura proiectului (foto și text) care va fi disponibilă gratuit și în format electronic.

Cercetator

Carla Schoppel

Artiști: Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu, Daniela Donțu-Hașcevoi.

Cercetător: Carla Schoppel

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO


și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Forumul Democrat al Germanilor din Comuna Bod, Comunitatea Armână din România, poveștisăsești.com, Asociația Istoria Artei, Comunitatea Rușilor Lipoveni Slava Cercheză, Alumnus Club UNESCO.

Autor fotografii: Carla Schoppel și Andrei Dudea

Mai multe detalii despre proiect pe:

Comunitatea sașilor din Bod, Județul Brașov




Comunitatea romilor din Sintești, Județul Ilfov

Comunitatea maghiarilor din Ernei, Județul Mureș

Comunitatea armânilor din Pipera, Județul Ilfov

Comunitatea rușilor-lipoveni din Slava Cercheză, Județul Tulcea.

MOSAIC: Portrayal of Diversity