Un vis, o tradiție de 20 de ani

Ajungem de fiecare dată curioși. Casele cocoțate pe deal și cărările ce coboară abrupt spre mare nu sunt prietenoase cu greutatea materialelor de lucru aduse. Astfel, aveți ocazia să vedeți artiști cărând șevalete pe faleza Balcicului lăsând să se vadă pânzele albe, mănunchiul de pensule tocite și tuburile de ulei sau acrilic. Nu lipsește hârtia, căci creioanele sau pastelul pot surprinde spontaneitatea momentului.

Parcă rătăciți prin mulțime, artiștii reușesc să-și găsească modelul și vederea perfectă. Golful împânzit de pietroaie se lasă îmblânzit de atenție, grădina Reginei se lasă alintată cu admirație, dealurile calcaroase se regăsesc în albul pânzei iar lumina, lumina ne poartă într-un dans perpetuu.

Povestea noastră începe în anul 2003 când prin imboldul dat de artista Marilena Murariu am descoperit Balcicul și am pus temelia unei rezidențe artistice menite să fructifice spiritul locului. Cu fiecare an ne-am lăsat vrăjiți de Balcic, am strâns în jurul acestui vis numeroși artiști care ne-au confirmat că istoria nu minte. Am croit o tradiție în jurul unei emoții, am respirat aerul sărat, ne-am scăldat în lumină, am așternut natura pe pânză, am cercetat locul și ne-am lăsat inspirați de atmosferă. Cu fiecare an suntem surprinși de forța pe care o emană Balcicul, ne-am întors însetați de acest suflu de fiecare dată.

Nu ne oprim. Promitem să nu ne trezim din acest vis.

Context

Mișcarea artistică a coloniilor de pictori veniți să descopere Balcicul în pragul secolului al XX-lea a fost amănunțit cercetată și documentată de către istoricii de artă. Contextul politic care susține dezvoltarea unei școli artistice românești la Balcic este marcat de prezența familiei regale care devine un catalizator cultural pregnant al vremii. Izvoarele scrise ce au stat la temelia bibliografiei existente sunt însoțite de un valoros patrimoniu pictural.

Portretele lui Iosif Iser reflectă specificul Coastei de Argint, prin fețe ce-și spun povestea, dezvăluie șarmul oriental prin intermediul obiceiurilor turcești ce completează spiritul boem al locului. Alexandru Satmary descoperă peisajul și alături de el Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Dumitrescu, Cecilia Cuțescu-Storck, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu și mulți alții care se lasă inspirați și atrași de Balcicul imaginar. Obsesie, o relație personală se creează cu un loc fantastic, descris în multe cuvinte de scriitori, geografi sau sociologi care găsesc în Balcic un inepuizabil teren de studiu. Dezvoltarea prolifică a locului a transformat un oraș într-o idee, un motiv, o temă care s-a desprins de material și realitate prin conotația care o capătă în rândul vieții artistice românești.

  • 1. Ce este tabăra de la Balcic?

    Tabără de artă de la Balcic este un program de rezidențiat artistic cu o tradiție de 20 de ani care continuă misiunea Reginei Maria de a crea și a dezvolta pe malul Mării Negre un nucleu artistic de sorginte românească.
  • 2. Care a fost rolul Reginei Maria?

    Regina Maria găsește pe acest litoral o liniște deplină pe care și-a propus să o eternizeze prin artă și arhitectură. Regina descoperă Balcicul în anul 1924 când îl vizitează la cererea artistului Alexandru Satmary. Entuziasmul transmis de artist în timpul plimbărilor pe cărările încă pustii ale Balcicului o impresionează pe Regina, care se îndrăgostește iremediabil de orașul alb și o determină să-și construiască ,,o mică casă turcească și o mică grădină spaniolă pavată pe terase sub marele plop care atârnă deasupra 3 mării” . Regina Maria încurajează la Balcic coagularea de talente, astfel în jurul ei se strâng numeroși artiști, formând cea mai importantă colonie artistică românească de la începutul secolului XX.
  • 3. Ce facem noi?

    Asociația Elite Art Club Unesco, prin Elite Art Gallery, reunește anual un grup de artiști și le creează toate condițiile pentru ca aceștia să picteze timp de 8 zile la Balcic. La finalul taberei artiștii își expun lucrările în stadiu incipient (schițe și cartoane) pe teritoriul palatului de la Balcic. Ulterior taberei, Elite Art Gallery găzduiește o expoziție finală în care fiecare artist expune cel puțin patru lucrări dedicate proiectului.
  • 4. Ce am realizat?

    În ultimii 20 de ani am susținut fără întrerupere organizarea taberei exclusiv din fonduri private. În jurul proiectului am strâns peste 250 de artiști care au răspuns provocării de a reînvia spiritul artistic al Balcicului. Cel puțin 1000 de lucrări stau mărturie pentru călătoria minunată pe care am făcut-o în timp, reînviind memoria locului și perpetuând moștenirea lăsată de Regina Maria.

Parteneri