Revitalizare urbană
prin intervenții artistice participative
Școala de Design Șerban a găzduit în lunile aprilie și mai lucrările de artă din cadrul proiectului:
„Responsabilitate socială în artă –
Fiţi gazda unei lucrări de artă pentru o lună!”
Ideea creaţiei stă la baza progresului social. Întrucât arta a avut întotdeauna nevoie de susţinere, asociaţia ELITE ART Club UNESCO şi-a asumat misiunea de a sprijini dezvoltarea artei.
Cu scopul de a promova valorile culturii contemporane româneşti, Elite Art Gallery propune un proiect sub denumirea „Responsabilitate socială în artă – Fiţi gazda unei lucrări de artă pentru o lună!”. Acest proiect oferă oportunitatea personalităţilor publice să găzduiască o lucrare sau o suită de lucrări realizate în cadrul proiectului A.R.C.U.B. – „Artişti Români Consacraţi Uimesc Bucureştiul. Masterpieces of Bucharest”, oferind astfel ocazia obiectelor artistice să fie apreciate dincolo de cadrul expoziţional al unei galerii. Lucrările de artă ilustrează Bucureştiul contemporan cu particularităţile sale culturale şi artistice şi au fost realizate de patru artişti români consacraţi: Vasile Pop-Negreşteanu, Vasile Popa, Mihail Gavril şi Laurenţiu Midvichi.
Aceste lucrări pot fi găzduite atât fizic, în sediul unei companii, cât şi online, prin intermediul paginilor web sau facebook, unde pot fi postate fotografii ale lucrărilor, împreună cu povestea acestora.
Ideii de responsibilitate socială iniţiate de Elite Art Club UNESCO i s-a alăturat Școala de Design Șerban, care a găzduit în lunile aprilie și mai 2015 lucrările de artă din cadrul proiectului A.R.C.U.B., devenind astfel o nouă „gazdă” în acest proiect itinerant.
Școala de Design Șerban este un proiect ambițios de școală de design interior, cu o programă de studiu în care se pune accent, dincolo de cursurile și seminariile teoretice și practice, pe atelierele de proiectare în cadrul cărora cursanții, asistați de profesori, realizează proiecte variate și realiste de amenajări interioare și mobilier.
Interviu Elite Art Gallery cu Daniel Șerban, arhitect și profesor în cadrul Școlii de Design Șerban:
Elite Art Gallery (E.A.G.): În primul rând, având în vedere subiectul lucrărilor de artă pe care Școala de Design Șerban le găzduieşte prin intermediul proiectului de responsabilitate socială iniţiat de Elite Art Club UNESCO, care este viziunea Dumneavoastră, ca reprezentant al Școlii de Design Șerban, asupra Bucureştiului?
Școala de Design Șerban: Este un oraș interesant prin constraste, însă nu întotdeanua într-un sens pozitiv. Locurile frumoase, în care s-a păstrat arhitectura de calitate și un stil de viață liniștit sunt de cele mai multe ori ascunse, ceea ce este bine, deoarece sunt ferite de nervul contemporan. Doar cei interesați le pot savura. Lucrările menționate pun în valoare perspective surprinzătoare asupra orașului, perspective “aeriene”. Culoarea redă tumultul, uneori energizant, uneori obositor. Orașul este foarte rar privit “în sus” și “de sus”.
E.A.G.: De ce consideraţi că sunt importante proiectele de responsabilitate socială şi de ce aţi ales să vă implicaţi în acest proiect?
Școala de Design Șerban: În general, neimplicarea este o boală de care România ar trebui măcar să încerce să se vindece. Proiectele de responsabilitate socială pot ridica întrebări și stimula decizii care să aducă un plus de calitate vieților noastre. În ceea ce privește domeniul în care activăm, considerăm că este vital să se conștientizeze importanța integrării artei în spațiile arhitecturale de diferite tipuri. Lucrările de artă oferă un sens amenajărilor, le încarcă de energie și vibrează spiritul locuitorilor.
E.A.G.: Cum se integrează lucrările de artă în ambianţa Școlii de Design Șerban?
Școala de Design Șerban: Sunt apreciate atât de cursanți cât și de profesori pentru nota de prospețime inspirațională pe care o aduc cursurilor și seminariilor.
E.A.G.: Proiectele de design de interior au în vedere și includerea obiectele artistice în spațiile amenajate. Care sunt reperele de care ar trebui să se țină cont în expunerea unor lucrări de artă?
Școala de Design Șerban: Este o discuție complexă. Ne rezumăm la a specifica că este importantă alegerea lucrărilor de artă care să fie reprezentative și să-i inspire pe cei ce locuiesc în spațiile arhitecturale, să li se permită să respire, amintind de distanțele dintre piese, să fie atent puse în valoare prin iluminare, să se creeze dialoguri. Desigur, este importantă relația organică dintre lucrarea de artă, ce poate lua diferite forme, și amenajarea în ansamblul ei. Este nevoie de timp de gândire, răbdare și dedicare pentru a obține această relație.
E.A.G.: Constantin Brâncuși a afirmat că „arhitectura este sculptură locuită”. Care credeți că sunt punțile de legătură dintre spațiu, artă și locuire?
Școala de Design Șerban: “Space is the breath of art”, spunea arhitectul american Frank Lloyd Wright. În Școală se pune accent pe ideea că spațiile arhitecturale, pe lângă considerentele de estetică și funcționalitate, pot oferi un fundal benefic pentru revelațiile ce alcătuiesc substanța vieții. Aceste revelații sunt posibile, însă, doar prin prezența artei, sub diferitele sale forme, incluzând aici și forma spațiilor, respectiv soarele și lumina din interioare, ca implicații ale artei arhitecturale.
E.A.G.: Vă mulţumim pentru acest interviu şi pentru implicare.
Școala de Design Șerban: Și noi vă mulțumim pentru demersul unic și valoros și pentru onoarea de a găzdui operele de artă în Școală.
Camera de Comerţ Americană din România (AmCham Romania) a găzduit, în luna ianuarie, lucrările de artă din cadrul proiectului:
„Responsabilitate socială în artă –
Fiţi gazda unei lucrări de artă pentru o lună!”
Ideea creaţiei stă la baza progresului social. Întrucât arta a avut întotdeauna nevoie de susţinere, asociaţia ELITE ART Club UNESCO şi-a asumat misiunea de a sprijini dezvoltarea artei.
Cu scopul de a promova valorile culturii contemporane româneşti, Elite Art Gallery propune un proiect sub denumirea „Responsabilitate socială în artă”- Fiţi gazda unui tablou pentru o lună!. Acest proiect oferă oportunitatea personalităţilor publice să găzduiască o lucrare sau o suită de lucrari realizate în cadrul proiectului A.R.C.U.B. – „Artişti Români Consacraţi Uimesc Bucureştiul. Masterpieces of Bucharest”, oferind astfel ocazia obiectelor artistice să fie apreciate dincolo de cadrul expoziţional al unei galerii. Lucrările de artă ilustrează Bucureştiul contemporan cu particularităţile sale culturale şi artistice şi au fost realizate de patru artişti români consacraţi: Vasile Pop-Negreşteanu, Vasile Popa, Mihail Gavril şi Laurenţiu Midvichi.
Aceste lucrari pot fi gazduite atât fizic, în sediul unei companii, cât şi online, prin intermediul paginilor web sau facebook, unde pot fi postate fotografii ale tablourilor, împreună cu povestea acestora.
Ideii de responsibilitate socială iniţiate de Elite Art Club UNESCO, i s-a alăturat Camera de Comerţ Americană din România (AmCham Romania), care găzduieşte în luna ianuarie 2015 lucrările de artă din cadrul proiectului A.R.C.U.B., devenind astfel prima „gazdă” în acest proiect itinerant.
Camera de Comerţ Americană din România (AmCham Romania) este o organizaţie non-profit şi non-politică, cu scopul de a promova interesele comerciale şi economice ale Americii în cadrul comunităţilor de afaceri locale şi internaţionale din România.
Interviu Elite Art Gallery cu Anca Harasim, Director Executiv AmCham România
Elite Art Gallery (E.A.G.): În primul rând, având în vedere subiectul lucrărilor de artă pe care AmCham România le găzduieşte prin intermediul proiectului de responsabilitate socială iniţiat de Elite Art Club UNESCO, care este viziunea Dumneavoastră, ca reprezentant al AmCham România, asupra Bucureştiului?
Director Executiv AmCham România: Bucureștiul este un oraș frumos și apreciat de cei mai mulți dintre turiștii care îl vizitează. El are nevoie însă de a se “scutura” de zonele gri și de a scoate la lumină vestigii ale trecutului care să se armonizeze cu arhitectura modernă. Există în acest moment, chiar în zona ultra-centrală, prea multe clădiri care necesită renovare și modernizare, pentru care municipalitatea ar trebui să aloce fonduri pe baza unui plan de priorități, care să includă, nu în ultimul rând, și clădirile care au nevoie de consolidare în urma cutremurelor.
E.A.G.: De ce consideraţi că sunt importante proiectele de responsabilitate socială şi de ce aţi ales să vă implicaţi în acest proiect?
Director Executiv AmCham România: Implicarea companiilor în proiecte de responsabilitate socială face parte din esența afacerii și nu este considerată ca o anexă sau un efect colateral. În acest mod, companiile se implică în comunitatea unde își desfășoară afacerea și pot da ceva înapoi, de regulă în domenii care necesită susținere financiară, logostică sau tehnică.
E.A.G.: Cum se integrează lucrările de artă în ambianţa spaţiului de lucru?
Director Executiv AmCham România: Arta dă viață oricărui spațiu, cu atât mai mult unui spațiu de birou, care de cele mai multe ori este fără o personalitate anume, ci oferă funcționalitate operațiunilor care se desfășoară în el.
E.A.G.: Poate fi arta o punte de legătură între România şi America?
Director Executiv AmCham România: Desigur. Arta creează punți între oameni, culturi sau țări. Arta bucură ochiul și sufletul deopotrivă. Cu atât mai mult într-un spațiu în care ne petrecem atât de mult timp, o operă de artă aduce culoare, căldură și o atmosferă benefică pentru relații (inclusiv de afaceri) de succes.
E.A.G.: Consideraţi să recomandaţi acest proiect către o nouă instituţie unde vor putea fi găzduite aceste lucrări de artă în continuare?
Director Executiv AmCham România: Sigur că da.
E.A.G.: Vă mulţumim pentru acest interviu şi pentru implicare.