Galeria Tate a fost înființată în 1889 datorită donației făcute de Henry Tate ce necesita un spațiu special și separat de National Gallery, datorită mărimii impresionante a colecției sale de artă. Astfel s-a dezvoltat un spațiu de artă căruia i s-au mai adăugat numeroase alte colecții. În 1932 și-a căpătat numele de Tate Modern, iar în 1955 a devenit independentă de National Gallery.
Colecția cuprinde opere de artă britanice datând din 1500 și până astăzi, ca și artă internațională modernă și contemporană, de la pictură, desen, sculptură până la fotografie, video și film. Este cea mai vizitată galerie de artă modernă din lume, atrăgând aproximativ 4,7 milioane de vizitatori pe an.
Centre Georges Pompidou, Paris
Denumit și centrul Beaubourg datorită amplasării în cartierul Beaubourg, în al 4-lea arondisment din Paris, Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou este o instituție policulturală deschisă publicului în prezența președintelui Valéry Giscard d’Estaing, la 31 ianuarie 1977, ce a apărut la cererea lui Georges Pompidou, președinte al Franței, de a se crea, în inima Parisului, o instituție culturală originală, în întregime dedicată creației moderne și contemporane.
Centrul Georges-Pompidou păstrează una dintre două cele mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume, alături de cea a Museum of Modern Art din New York. Adăpostește importante galerii de expoziții temporare, săli de spectacole și de cinema, și prima bibliotecă de lectură publică din Europa.
Arhitectura sa este de asemenea una deosebită, rezultată în urma unui concurs câștigat de Renzo Piano, Richard Rogers și Gianfranco Franchini. Design-ul propus vine ca un statement arhitectural, cu trimitere la ideea transparenței și a scoaterii în evidență a elementelor care în mod normal rămân ascunse în cazul unei clădiri. Pe plan conceptual, Centrul Pompidou este o declarație revoluționară de mutație culturală.
Muzeul Guggenheim, Bilbao
Muzeul Guggenheim din Bilbao este un muzeu de artă contemporană situat în Bilbao, Țara Bascilor, Spania. Este unul din cele cinci muzee mondiale ale fundației Solomon R. Guggenheim. Muzeul a fost proiectat de arhitectul Frank Gehry, care a reușit să atingă apogeul carierei sale o dată cu proiectarea acestor curbe din titan și sticlă care caracterizează atât de bine muzeul. Deschis pentru public în 1997, este unul dintre exemplele de instituții care au ajuns să reprezinte un oraș și să-l revitalizeze cultural. Majoritatea pieselor de artă expuse sunt din secolul XX.
Hamburger Bahnhof-Muzeul de Artă Contemporană-Berlin
Clădirea nu este singurul exemplu de fostă gară transformată în muzeu (vezi muzeul Orsay din Paris). Astfel de spații înalte, bine luminate, fac cinste oricăror exponate. În cazul Hamburger Bahnof, abia în 1996 arhitectul Josef Paul Kleihues transformă clădirea în muzeu. Dispune de o colecție impresionantă de artă occidentală care datează din anii ’60 și până astăzi. Expozițiile permanente includ instalații ale artiștilor germani Joseph Beuys și Anselm Kiefer, cât și tablouri ale lui Andy Warhol, Cy Twombly, Robert Rauschenberg si Robert Morris.
MAXXI – Museo Nazionale Delle Arti del XXI Secolo, Roma
Muzeul Național de Artă al secolului XXI din Roma se proclamă prima instituție națională destinată creativității. Muzeul este condus de o fundație constituită în 2009 de către Ministerul de Activități și Patrimoniu Cultural. Locul se dorește a fi un laborator al experimentelor culturale. Cu o arhitectură neconvențională, MAXXI găzduiește forme variate de artă datând din secolul al XX-lea .
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid
Muzeul Regina Sofia este muzeul național al Spaniei de artă din secolul al XX-lea. Inaugurat pe 10 septembrie 1992, muzeul se află într-o clădire de secol XVIII, Spitalul General al Madridului până în 1969. Colecția sa este centrată pe arta spaniolă și pe artiștii spanioli, cum ar fi Picasso și Salvador Dali. Muzeul Reina Sofia găzduiește celebra operă Guernica realizată de Pablo Picasso ca un tribut adus orașului Guernica din Țara Bască, bombardat pe timpul Războiului Civil Spaniol. Expozițiile sale temporare sunt dedicate artei contemporane, cele permanente incluzând artiști ca Robert Delaunay, Yves Tanguy, Man Ray, Jacques Lipchitz, Lucio Fontana, Yves Klein, Max Ernst, Richard Serra, Bruce Nauman, Donald Judd, Damien Hirst, Julian Schnabel, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gabriel Orozco, Clyfford Still, Georges Braque și Francis Bacon.
Kunsthalle, Viena
Kunsthalle este un spațiu de expoziție pentru arta contemporană în Viena. Se găsește în Museum Quartier. La deschiderea sa în 1992 spațiul a fost gândit în forma unui container de către arhitectul Adolf Krischanitz pentru a găzdui artă contemporană națională și internațională. În 2001 s-a mutat într-o nouă clădire care include, într-o formă, și containerul inițial. Fără a se concentra asupra unei colecții permanente, muzeul se dorește a fi un spațiu de negociere și dialog asupra aspectelor importante ale artei contemporane.
Moscow Museum of Modern Art
Muzeul de artă modernă din Moscova este prima instituție de stat din Rusia care își concentrează activitatea exclusiv asupra artei din secolele al XX-lea și al XXI-lea. De la inaugurarea sa în decembrie 1999 de către Zurab Tsereteli, președinte al Academiei de Arte din Rusia, muzeul a devenit deținătorul celei mai importante colecții de artă contemporană rusească. Colecția permanentă este reprezentativă pentru diversele stadii ale avangardei rusești, dar și internaționale, cu lucrări de Pablo Picasso, Fernand Léger, Joan Miró. Giorgio De Chirico, Salvador Dalí, Armand și Arnaldo Pomodoro, Henri Rousseau, Françoise Gilot și instalații de Yukinori Yanaga.
Muzeul de artă contemporană Ludwig, Budapesta
Ludwig expune artă din ultimii cincizeci de ani, colecționate de către Peter și Irene Ludwig, cu scopul de a crea o legătură între Occident și Europa de Est. De asemenea, exponate aparținând avangardei din anii ’60 – ’70 din Europa de Est se alătură lucrărilor occidentale. Muzeul se găsește în clădirea controversată a Palatului Artelor.
Kunsthaus Zürich
Kunsthaus Zürich conține lucrări colecționate între 1930 și 1950, reprezentând cea mai mare colecție din Elveția. Aici se pot găsi lucrări de Claude Monet, Edvard Munch, Pablo Picasso, Jacques Lipchitz și elvețianul Alberto Giacometti.