O bună modalitate de a aprofunda istoria artei și de a aborda o viziune mai personală asupra vieților artiștilor este de a urmări filmele realizate în cinstea pictorilor care au marcat diferite epoci. Vă invităm să aflați mai multe despre cele mai cunoscute opere cinematografice care, prin calitatea scenariului și a regiei, au încercat să propună o expunere la fel de artistică pe măsura importanței artistului prezentat.
Din următoarea listă, sperăm ca unele dintre alegeri să marcheze seara dumneavoastră de sâmbătă:
1. Rembrandt (1936)
Filmul se concentrează asupra unei perioade de vârf a artistului, anul 1642, moment în care, în urma morții soției artistului, creația sa cunoaște o transformare către un stil mai întunecat care îi contrariază pe susținătorii săi.
2. Caravaggio (1986)
Un film extraordinar, poetic, cu adevărat senzorial. Regizorul redă o atmosferă de intimitate față de viața artistului și față de demersul său foarte personal aplicat pânzelor, ceea ce ne face să înțelegem motivul pentru care Caravaggio a fost un precursor al Barocului, blamat la acea vreme pentru viziunile sale mistice.
3. Goya’s Ghosts (2006)
Dincolo de valoarea incontestabilă a operelor sale și de statutul său privilegiat în cadrul familiei regale, e greu de imaginat acest episod al Inchiziției care relevă o altă față a artistului, aceea a implicării personale într-un caz sfâșietor. Cu ajutorul filmului, perioada capătă o altă lumină.
4. Surviving Picasso (1996) Din nou, vorbim de perioade mai puțin consacrate din viața unui artist, mai ales datorită popularizării lui Picasso mai degrabă din prisma perioadei cubiste din tinerețe. Surviving Picasso face o incursiune în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, centrată în jurul controversatei relații dintre artist și Francoise Gilot, relație care coincide cu mutarea lui Picasso pe Coasta de Azur și cu perioada creațiilor ceramice la Valauris.5. Frida (2002).
Un film cum nu se poate mai evocator asupra vieții pictoriței mexicane Frida Kahlo. Excelentă reprezentare a vieții de cuplu zbuciumate, a ideilor politice în circulație și a unei boli necruțătoare.
6. Little Ashes (2008)
Dacă cineva ar avea dubii că Salvador Dali a fost un student timid, cu greu integrat în cercul de prieteni al regizorului Luis Buñuel și al scriitorului Federico García Lorca, ”Little Ashes” poate spulbera orice imagine excesiv mediatizată. Despre viața de la Residencia de Estudiantes din Madrid și până la căsătoria cu Gala.
7. Andrei Rublev (1966)
Despre capodopera lui Andrei Tarkovsky nu ar mai fi multe de spus. Decât ca a închinat un film unui pictor de icoane rus din secolul al XV-lea, reînviindu-i astfel memoria , dar și rememorând, în același timp, puterea ortodoxiei în Rusia.
8. Edvard Munch (1974)
Este interesant de văzut un film al unui pictor norvegian care este cunoscut cel mai mult pentru o singură operă, și anume ”Strigătul”. Ceea ce nu este lipsit de importanță, pentru că acest icon atât de contemporan nouă are o poveste greu de intuit în spate.
9. El Greco (2007)
După cum îi spune numele spaniol, vorbim despre un pictor grec care a lucrat în Spania, dar și în Italia. Stabilit în Toledo după 1577, Domênikos Theotokópoulos este cunoscut pentru stilul său manierist de a picta tablouri religioase și portrete.
10. Klimt (2006)
Regizorul Raoul Ruiz face un portret al artistului austriac Gustave Klimt, ale cărui picturi caracterizează stilul art nouveau de la începutul secolului al XX-lea. În film este figurat inclusiv prietenul său, Egon Schiele.