„Urme”expoziție aniversară Ilie Boca

Bienala de la Veneția
24th September 2017
Expoziție de pictură FRESH: cronică de expoziție
20th January 2018
„Urme”expoziție aniversară Ilie Boca

În perioada 10 octombrie-14 noiembrie 2017, Elite Art Gallery găzduiește expoziția aniversară „Urme”, semnată de Ilie Boca. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Galeriile Karo din Bacău, sub conceptul expozițional propus de Constantin Țînteanu. În cadrul vernisajului, pe data de 19 Octombrie a.c., chitaristul Mircea Oaneș a dăruit vizitatorilor un moment muzical.

Expoziția „Urme” a reunit o selecție de 39 de lucrări, realizate pe parcursul a patru decenii. În ciuda distanței temporale dintre creații, lucrările au o unitate cromatică și compozițională care reușește să prezinte lucrările drept fragmente din același scenariu. Drept urmare, portretele, semnele și palimpsesturile devin în această expoziție episoade din universul lui Ilie Boca. Pe de o parte, lucrările poartă ecoul neoliticului, prin zoologia redată brut. Pe de altă parte, ele reflectă personajele și activitățile Evului Mediu, prin intermediul unor figuri centrale precum menestrelii sau al sentințelor care aici organizează activitățile de zi cu zi ale epocii. De asemenea, interpretări ale steagului dacic aduc în aceste lucrări amintirea civilizațiilor și dinamismul istoric care leagă, de fiecare dată, în creația artistului, trecutul și prezentul.

Activitatea artistică a lui Ilie Boca este caracterizată de multiple incursiuni în lumea văzută și nevăzută, sintetizând atât etape ale omenirii, cât și crâmpeie din lumi închipuite. Imaginarul cu care lucrează artistul conține simboluri care prin universalitatea specifică creează o punte între universul interior al artistului și semnificațiile pătrunse de privitor.

Explorarea văzutului și a nevăzutului este realizată prin recuperarea memoriei și prin meditația asupra condiției artistice. În acest fel, expoziția „Urme” menține memoria locului, respectiv intuiția creatoare, vizionară, a imaginarului artistic. Astfel, recuperarea trecutului și anticiparea viitorului se împletesc în arta lui Ilie Boca atât pentru a marca propriul itinerariu artistic, cât și pentru a oferi privitorului revelația devenirii sale în lume, respectiv rolul său în istoria imaginației.

Ilie Boca s-a născut în județul Suceava (com. Botoșana), la 21 februarie 1937. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, sub îndrumarea maestrului Alexandru Ciucurencu, artistul se remarcă de-a lungul carierei printr-o activitate prolifică. Stabilit la Bacău, pictorul punctează un parcurs artistic fructuos, marcat de o inepuizabilă forță creatoare. Ilie Boca este unul dintre acei artiști români care au reușit să marcheze semnificativ traseul picturii contemporane românești. Oscilând, de-a lungul vieții, între pictura figurativă și cea abstractă, Ilie Boca s-a dovedit a fi un reprezentant de seamă al peisajului, dar și un fin interpret al lucrurilor nevăzute, imperceptibile, paralele realității imediate, lucruri pe care a încercat, mereu, să le aducă pe pânză. Ilie Boca, artist care în lunga lui carieră a deschis aproape o sută de expoziții personale (dintre care aproape o cincime în afara granițelor României), artist care a participat la câteva zeci de expoziții colective și a câștigat nenumărate premii și burse, este, și în prezent, neobosit în demersul lui plastic și inepuizabil în morfologia și sintaxa vizuală pe care le cercetează.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale și al muzicii, dar și proiecte educaționale.

Carla-Francesca Schoppel