Arta iese în stradă în Piața Națiunile Unite

În lunile Septembrie și Octombrie, Piața Națiunile Unite s-a transformat în spațiu de întâlnire și dezbatere, dar și într-un incubator creativ ce a avut ca rezultat final revitalizarea artistică a zonei.

Cu încurajarea rezidenților, un grup de 30 de tineri și 5 artiști s-au aventurat în proiectul Utopia Urbană, prin care au început să dea contur orașului lor ideal. Ideile născute în cadrul întâlnirilor din ultimele două luni au fost comprimate sub forma a patru lucrări de street art. Raimund, Mazerschi și Sweet Damage Crew proiectează prin muralele lor viziunile copiilor referitoare la viitoarele evoluții ale orașului. Cum își doresc sau cum își imaginează că se va transforma acesta.

Astfel, Raid alege să alăture două fațete opuse ale orașului, care arată totuși ca niște frați gemeni. O personalitate haotică, aproape amenințătoare și una verde, calmă și îmbietoare.

Mazerschi surprinde cu un oraș-colaj în culori tari, compus din elemente regăsite în desenele și picturile copiilor, pe care cei mici și cei mari deopotrivă pot crea trasee imaginare în viitor.

Orașul celor de la Sweet Damage Crew este trecut prin filtrul stilistic caracteristic artiștilor LostOptics, Recis și Cage. Ei au ales o reprezentare geometrică, purificată de surplusuri sau elemente haotice. În acest cadru, au inserat o dorință a copiilor pe care majoritatea o împărtășim, de a înlocui bannerele publicitare prezente la tot pasul, cu lucrări de artă. Astfel, marile brand-uri sunt date la o parte pentru a face loc esteticii lui Keith Harig

Dacă sunteți prin zonă, nu ezitați să faceți o scurtă plimbare pentru a admira cele mai noi intervenții artistice urbane din centrul Bucureștiului.

Utopia Urbană este un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Parteneri: Primăria Sectorului 4, Ajungem Mari, Pictorshop

Autor fotografii: Cristian Nistor

Mai multe detalii despre proiect pe:

Vernisaj și masă rotundă Utopia Urbană

Vineri, 20 octombrie, de la ora 18:00, vă invităm la vernisajul expoziției Utopia Urbană.

Prima parte a expoziției se va desfășura în interiorul Elite Art Gallery, unde veți putea vedea interpretările unui grup de 30 de tineri, participanți la atelierele Utopia Urbană, cu privire la viitorul Bucureștiului. A doua parte a expoziției se desfășoară în exterior și este compusă din 4 murale realizate de RAID, Mazerschi și Sweet Damage Crew, inspirate din elementele recurente găsite în lucrările tinerilor.

Începând cu ora 18:30 vă propunem o discuție deschisă despre reactivare urbană, intervenții comunitare și artistice participative și importanța revitalizării patrimoniului arhitectural al orașului.

Pe lângă colaboratorii, partenerii și artiștii Utopia Urbană, invităm reprezentanți ai altor asociații, centre sau grupuri de inițiativă pentru a discuta exemple de bune practici care vizează educația urbană, urbanismul participativ, arta stradală, strategii de readaptare a spațiului public la nevoile curente, de organizare și dezvoltare comunitară.

Discuția va porni de la desenele și picturile realizate de cei 30 de tineri în cadrul atelierului practic de reimaginare a orașului și de la cele 4 murale, pentru că ne-am dat seama că prin acestea transpar multe dorințe, atitudini și nevoi nearticulate în universul încă naiv al copiilor, dar adresate vizual foarte direct.

Evenimentul marchează finalul primului capitol Utopia Urbană, pe care ne dorim să îl încheiem printr-o deschidere înspre noi linii de acțiune, metodologii de lucru și colaborări.

Vă rugăm să confirmați prezența la discuție printr-un mail, la adresa andrada.rosu@eliteart.org.

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB

Parteneri: Primăria Sectorului 4, Ajungem Mari, Pictorshop

Mulțumim Modernism.ro, Zeppelin, Radio Tananana, Ceașca de cultură, Observator Cultural pentru susținere.

Sweet Damage Crew

Sweet Damage este cea mai cunoscută echipă de grafferi din România. Fiecare membru în parte are un stil unic, dezvoltat în mai mult de 15 de ani de muncă în acest domeniu. Datorită lor, oraşul începe, încet, dar sigur, să prindă culoare şi să se transforme într-o galerie în aer liber.

Membrii echipei inițiale sunt Cage, Biex, Reck şi Seyr. Colaborarea a început în această formulă, după ce au participat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale de graffiti. Începând cu anul 2015 echipei i s-au alăturat nou membri, Pandelee, Boeme & Shatran.

Vin toți din același mediu, au avut în mare parte același parcurs în lumea graffiti-ului, mai mult sau mai puțin. Unii cu studii superioare în domeniul artelor sau arhitecturii, alții autodidacți, iar punctul de intersecție al eului artistic ar fi creația, mai exact faptul că pot face ceva care să rămână în urma lor și care să-i bucure pe ceilalți.

Planul lor este să ducă ceea ce fac la nivelul celor de afară. Să apară în România lucrări tot mai bune, tot mai mari şi de impact, astfel încât să schimbe, atât cît pot, mentalitatea oamenilor despre graffiti şi street art.

RAID

Rezident al Galeriei Rotenberg - Uzunov, RAID are 25 de ani. Obiectele lui dau forma unor mulțimi de universuri concentrice. "Poveștile despre mine, despre orașul meu, despre întâlnirile și oamenii cu care interacționez se nasc de la o linie ".

Printr-o profundă dimensiune satirică, arta lui desființează comportamente (bârfa), credințe (teoriile conspirației) sau false autorități (șamanii), demolând în același timp mituri ale puterii prin plasarea lor în obiectivitate, desprinse de preconcepțiile noastre din care își trag concret forța. http://luxury.ro/08/raid-cronica-realitatii-labirint/

Mazerschi

Mazerschi urmează cursurile Universității de Artă din Cluj Napoca 1998 – 2003, la secția de grafică, este membruU.A.P., filiala Bacău incepând cu anul 2009, profesor la Colegiul Național de Artă “George Apostu” din Bacău, student doctorand, anul II, al Universității de Artă și Design din Cluj Napoca.

În primele etape ale inițierii plastice, Georgian Mazerschi deprinde și stăpînește tehnicile clasice: aquatinta, aquaforte, linogravura, dar nu poposește în imperiul artelor imprimate. Cu consecvența învingătorului probelor de dificultate și durată, este fascinat de nelimitatele posibilități de exprimare a graficii computerizate.

Desenul devine argumentul de greutate în escapadele sale grafice: organizează suprafața, culoarea, forma. Discretă, linia își desconspiră virtuozitatea în portret, structuri anatomice și mai ales in autoportret. Nu-și trâmbițează aportul consistent la împlinirea estetică, se mărginește să-și asume rolul cărămizii de temelie și liant al ansamblului armonic. (Vasile Crăiță Mândră)

...

De câte ori ți s-a întâmplat să te plimbi pe Calea Victoriei și trecând pe lângă Monumentul Renașterii să te întrebi dacă e un cartof sau un creier tras în țeapă? Poate nici nu știai că se numește Monumentul Renașterii, dar cu siguranță știi că este unul dintre puținele locuri de întâlnire din centrul Bucureștiului pentru skateri, bikeri și rolleri.

Orașul se transformă, nevoile locuitorilor se schimbă și de cele mai multe ori semnificațiile originare ale clădirilor și monumentelor istorice sunt uitate. Poveștile lor nu mai fac parte din prezentul nostru, iar noi ne trezim plimbându-ne pe străzile unui oraș străin.

Este important să știm și să simțim că orașul ne aparține, că vorbește aceeași limbă ca noi și că ne este prieten. Primul pas este să fim curioși în legătură cu el, să îi aflăm secretele și comorile și apoi să îl inspirăm cu viziunile noastre.

Utopia Urbană îți propune tocmai asta și ceva în plus. După ce ne plimbăm prin oraș împreună, povestind despre ce și cum a fost, vă lăsăm pe voi să ne spuneți cum ați vrea să fie. Mâine, peste un an, șapte, sau două sute treizeci și doi. Și nu oricum, ci prin desene. Adăugăm în mix și 5 artiști care la final vor picta orașul vostru ideal în Piața Națiunilor Unite.

Pe 23 Septembrie, ora 9:30, explorăm memoria urbană a Bucureștiului, cu monumentele și clădirile lui cele mai de preț

Pe 24 Septembrie, ora 9:30, vânăm toți pereții pictați din centrul Bucureștiului și vorbim despre cum arta deschide orașul înspre oameni

Pe 30 Septembrie, ora 9:30, reimaginăm orașul viitorului prin pictură și desen

Atelierele se adresează elevilor între 11 și 14 ani.

Pentru înscrieri trimiteți un mail la:
andrada.rosu@eliteart.org sau sunați la 0732 518 773 până pe data de 20 Septembrie.

Atașați mailului de înscriere Acordul de participare completat de părinte/tutore.

Descărcați Acordul de aici

Proiect finanțat de Arcub în programul București - Oraș participativ

Parteneri: Ajungem Mari, Primăria Sectorului 4

Sponsor: PictorShop

Sweet Damage Crew

Sweet Damage este cea mai cunoscută echipă de grafferi din România. Fiecare membru în parte are un stil unic, dezvoltat în mai mult de 15 de ani de muncă în acest domeniu. Datorită lor, oraşul începe, încet, dar sigur, să prindă culoare şi să se transforme într-o galerie în aer liber.

Membrii echipei inițiale sunt Cage, Biex, Reck şi Seyr. Colaborarea a început în această formulă, după ce au participat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale de graffiti. Începând cu anul 2015 echipei i s-au alăturat nou membri, Pandelee, Boeme & Shatran.

Vin toți din același mediu, au avut în mare parte același parcurs în lumea graffiti-ului, mai mult sau mai puțin. Unii cu studii superioare în domeniul artelor sau arhitecturii, alții autodidacți, iar punctul de intersecție al eului artistic ar fi creația, mai exact faptul că pot face ceva care să rămână în urma lor și care să-i bucure pe ceilalți.

Planul lor este să ducă ceea ce fac la nivelul celor de afară. Să apară în România lucrări tot mai bune, tot mai mari şi de impact, astfel încât să schimbe, atât cît pot, mentalitatea oamenilor despre graffiti şi street art.

Activități artistice și educaționale

  • "Mica Europă în Piața Națiunilor Unite” este un proiect de revitalizare urbană care implică o serie de picturi pe trotuare, panouri ilustrate și fațade, ale căror schițe vor fi dezvoltate împreună cu un grup de 30 de adolescenți.
  • Proiectul va debuta cu două ateliere pentru adolescenți, prin intermediul cărora ne propunem să îi învățăm pe tinerii participanți cum se pot folosi de istoria și patrimoniul cultural al orașului în care locuiesc, ca de o serie de instrumente prin care pot redefini creativ spațiile publice, astfel încât acestea să devină mai prietenoase și mai relevante pentru ei.
  • Pornind de la desenele și picturile rezultate în urma atelierelor, un grup de 5 artiști va contura schițele ilustrațiilor care vor fi mai apoi executate pe trotuarele aleilor din jurul blocului-turn Gioconda, pe fațade și panouri.
  • Finalul proiectului va fi marcat de o expoziție a desenelor făcute de adolescenți și de o masă rotundă în cadrul căreia artiștii participanți în proiect, specialiști în probleme legate de patrimoniu, urbaniști, arhitecți, dar și alți artiști vizuali vor discuta importanța revitalizării patrimoniului arhitectural al orașului, exemple de bune practici, importanța implicării comunităților în acțiuni de readaptare a spațiului public la nevoile lor curente.