Art Moment (2 h)

Proiectul Art Moment implementat de Elite Art Gallery propune o ședință de terapie prin artă. Scopul activităților este să ofere și necunoscătorilor posibilitatea de a se exprima prin intermediul artei. Elite Art Gallery oferă un spațiu primitor, atmosferă de o deosebită forță creatoare, materiale de specialitate și muzică care să susțină actul artistic.

Desprinși de agitația urbană și de grijile din cotidian Art Moment este o invitație la un moment de detașare de realitate. În spiritul unui atelier de creație dotat cu șevalete, modele și tablouri participanții la eveniment vor primi o pânză, pensule, paletă, cuțit de paletă și culori pentru a transmite cromatic gânduri nespuse, vise sau emoții neîmpărtășite.

Obiectivele programului

Scopul terapiei prin artă este de a descoperi starea de bine, detașarea, deconectarea de realitate și stres prin intermediul actului artistic. Astfel, exercițiul artistic stârnește interesul pentru noutate, culoare și spontaneitate, lucru ce ancorează încrederea în sine, voința și autocunoașterea. Moto-ul programului este: ,,Regula de aur în artă este că nu există reguli. Cele mai bune lucrări se nasc din idei simple, desprinse de filozofie sau probleme existențiale”.

Sumar al conținutului programului

Pentru început participanții fac o incursiune în artă prin intermediul lucrărilor aflate în galerie, astfel descoperind caracteristicile genurilor artistice, diversitatea tematică a lucrărilor și pregnanța curentelor artistice. În urma acestui tur de cunoaștere participanții sunt invitați în spațiul amenajat corespunzător unui atelier, pentru a așterne pe pânză impresii și emoții. Pașii sunt simpli, participanții aleg un șevalet, dacă simt nevoia schițează cu creionul o compoziție, aleg pensula și culorile, după care se lasă absorbiți de efectul miraculos al actului artistic. Activitatea este coordonată de un profesionist cu studii de specialitate, experiență în comunicare și predare, precum și abilități de motivare și încurajare a participanților implicați.

Programul este compus din cinci teme distincte,
care vor trata următoarele subiecte

 

1. Contemplarea artei – limbaj de exprimare (2h)


În vederea unei incursiuni în domeniul artistic, subiectul va oferi șansa participanților de a se delecta cu diversitatea și unicitatea lucrărilor aflate în patrimoniul galeriei. Prin prisma lucrărilor participanții vor descoperi genurile artistice, diferențele tematice și stilistice ale lucrărilor. În urma unei complexe analize de imagine și concept aceștia vor fi încurajați să reprezinte pe pânză emoția transmisă de lucrări prin intermediul unui curent artistic. Experiența artistică va contribui la cunoaștere și autocunoaștere, precum și la o incursiune în istoria artei, poartă spre o lume lăuntrică misterioasă.
 

2. Jocul liniei în desen și compoziții grafice (2 h)


A doua întâlnire va fi adresată punctului și liniei – două elemente de limbaj plastic esențiale în reprezentarea plastică. Deoarece punctul și linia stau la baza reprezentărilor plastice multimilenare ale omului participanții vor descoperi noțiunea acestor elemente din perspectiva picturii. De asemenea, vor descoperi multitudinea metodelor tehnice de obținere a punctului și liniei în artă. Desenul, definit prin împletirea de linii și semne grafice, contribuie la limpezirea gândirii, ancorarea voinței și stimularea creativității.
 

3. Culoarea – expresia spontaneității (2 h)


Impactul culorii stârnește interesul privitorului prin emoția, senzația și starea pe care o transmite. Astfel, abordarea unui subiect de cromatologie va oferi participanților rețeta completă pentru amestecul, utilizarea și interpretarea culorilor în pictură. Jocul cromatic dezvoltă personalitatea și emotivitatea, stimulează creativitatea și exercită o deosebită influență asupra stării psihice.
 

4. Compoziția între linii și pete (2 h)


Subiectul compoziției tratează echilibru dintre linii, pete, spațiu și perspectivă. În acest joc marcat de ritm, simț cromatic și planuri participanții vor descoperi mecanismul de fuziune a elementelor de limbaj plastic în pictură. Antrenați de un bagaj informațional complex, lucrări reprezentative a căror compoziții oscilează între văzut și nevăzut, realism și abordare abstractă, participanții vor cunoaște principiile pe a căror temelii este construită arta. Experiența de analiză și realizare a unei compoziții echilibrate încurajează organizarea vieții după rigorile și legile naturii și ale vieții.
 

5. Forma plastică – aspectul exterior a unei lumi interioare (2 h)


Prin definiție forma reprezintă vizibilul, reprezentat prin aspectul exterior a unui corp, siluetă sau chipul unei făpturi. Astfel, subiectul formei dispută exteriorizarea unor trăiri interiore și redarea acestora prin intermediul artelor. De la forme create de natură până la forme plastice, elementul de limbaj plastic se remarcă prin diferitele ei ipostaze funcționale ce traduc starea psihică prin intermediul culorii, semnelor și simbolurilor. Studiu aprofundat al formei reprezintă un exercițiu de introspecție ce analizează starea emoțională prin prisma picturii. Astfel, experiența contribuie la autocunoaștere, dezvoltare personală, comunicare nonverbală și exteriorizare.