30 august-29 septembrie 2023

Balchik Art Residency | Pictori de azi la Balcic

Eugen ALUPOPANU, Andreia CIȘMAȘIU, Adrian CRÎȘMARU, Rodica CRÎȘMARU, Alexandra FLOAREA, Andreea Gabriela TUDOR, Bogdan SASSU

În perioada 30 august-29 septembrie 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor care au participat în cadrul rezidenței artistice de la Balcic din acest an. Evenimentul este intitulat Balchik Art Residency și celebrează 20 de ani de desfășurare neîntreruptă a taberei „Pictori de azi la Balcic‟, proiect inițiat de Asociația Elite Art Club UNESCO. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 5 septembrie, ora 18.00.
„Tema Balcicului a creionat activitatea Asociației Elite Art Club UNESCO timp de 20 de ani, reușind să ofere unui număr de peste 250 de artiști români șansa să fructifice moștenirea unui spațiu geografic care îmbină fluxul istoric cu spiritul contemporan. Cu ambiția de a susține un demers cultural, proiectul a strâns în jurul său artiști din diferite generații, provocându-i să participe la un experiment ce măsoară și confirmă energia și forța de inspirație a locului.
Ediția din acest an nu-și dezminte menirea, rezidența încurajând spiritul ludic, libertatea de exprimare și bucuria de a sintetiza văzutul. Artiștii participanți au acceptat să redescopere Balcicul prin intermediul picturii și au așternut pe pânză elemente desprinse din natură, figuri și personaje emblematice locului, precum și compoziții cu o deosebită încărcătură simbolică. Lucrările expuse deschid porți de cunoaștere, oferă motive de meditație și stârnesc curiozitatea prin viziuni diferite asupra unei singure teme descusute temeinic de mari maeștri ai școlii românești de artă, dar și de generațiile ulterioare. Prin definiție, Balcicul cultivă sensibilitatea pentru emoția locului, marcat de istorie și tradiție, învăluit de vrajă și binecuvântat de rugăciune”. Ana Neagoe, Curator

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Proiect desfășurat cu sprijinul: 4U Travel, Dvoreca Balchik și Fundația Regală Margareta a României
Mulțumim Cramei Histria care va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.
Parteneri Media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Empower Artists, Modernism, Radio România Cultural, TeenPress, Zile și Nopți, Aici a Stat, Fundația Anonimul, Ella Congress&Events

02-28.08.2023

Obsessive Memories | Liana CORB & Mateo SABATINO

În perioada 2-28 august Elite Art Gallery vă invită la expoziția intitulată Obsessive memories, semnată de Liana Corb și Mateo Sabatino, doi dintre câștigătorii concursului de artă Fresh.  Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 2 august, ora 18.00.

Concursul de artă Fresh, aflat la a șasea ediție, fixează în domeniul artelor vizuale o căutare neobosită de tinere talente și inedit. Inițiat de Elite Art Gallery în anul 2017, concursul a reușit să identifice și să promoveze de-a lungul anilor artiști aflați la început de drum, astfel au fost desemnați patru câștigători care au îmbogățit calendarul expozițional cu două evenimente. Juriul ediției #Fresh 2023 este format din masteranzii CESI, specializați în Teoria și practica imaginii, aceștia fiind de fapt și curatorii  expozițiilor.

Picturile Lianei Corb trimit la stilistici neoexpresioniste, acestea ilustrează portrete și imagini colective reprezentate în scene uzuale, cotidiene, sub forma unor amintiri re-derulate, ca prin vis. Portretele sunt redate într-o tensiune care evocă un tip de stop cadru al personajelor, permițând o analiză lucidă asupra efemerității fiecărui moment al evenimentelor din existența noastră.  Între deja-vu-uri și interogarea cotidianului, momente din viața artistei pot fi revăzute, salvate, recreate și arhivate. Lucrările Lianei curg prin amintiri aproape comune tuturor, o lume burgheză prezentă in secvențe: școala și absolvirea, siesta unor persoane apropiate, o referință la pictura lui Diego Velázquez (Las Meninas).

Mateo Sabatino creează o opoziție la fluența picturilor Lianei Corb și oferă un cadru deschis, un portret studiat, prin două lucrări care prezintă imagini disruptive. Prin juxtapunerea celor două imagini, portretul integrat în această selecție exprimă o atitudine critică asupra iluziei de (auto)control pe care credem că o avem când analizăm lumea din perspectiva personală, când ne exprimăm convingerile și încercăm un tip de izolare pentru a ne proteja de acele influențe sociale care ne scot din zona de confort. [...] Există o similitudine cu mecanismul loteriei, când putem face alegeri care ne pot aduce combinația câștigătoare sau dimpotrivă. Astfel, suntem martorii unei scene distructive, cu temă ecologică, așa cum reiese din cealaltă lucrare a artistului, în care omul alege, în mod conștient să își distrugă orașul, mediul vital sau chiar propriul viitor„. Mihai Milea & Ailin Menabil

Liana Corb (n. 1968) este absolventă a programului de Master, secția Sculptură, în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Oradea (2018) artista se remarcă prin numeroase expoziții pe teritoriul României dar și în străinătate, precum Italia și Slovacia.

Mateo Sabatino (n. 1998), absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, secția Artă Murală, îmbină  pasiunea  pentru muzică cu cea pentru pictură printr-o serie de proiecte murale complexe în București, Constanța, Iași, Cluj, Pitești și Bacău.

Curatori:

Mihai Milea & Ailin Menabil

Coordonator: Ana Negoiță

Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

04 - 31 iulie 2023

TEMA | Expoziție de pictură comparată

Cristian DIȚOIU ǀ Horea PAȘTINA

În perioada 4-31 iulie 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția de pictură comparată semnată de pictorii: Cristian Dițoiu și Horea Paștina. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 4 iulie, ora 18.00. Lucrările oferă repere de citire ale naturii prin semne și forme ce-și creionează discursul de interpretare prin metode distincte. Capacitatea de sinteză a pictorilor ne dezvăluie sonoritatea albului și puterea de expresie a liniei; secretele formulelor geometrice în procedee de expresie plastică menite să desăvârșească rigori matematice în rețete de ascultare.

Cristian Dițoiu cercetează lumina prin mijloacele picturii, aducând pe simeze lucrări ce încununează 15 ani de cercetare asupra unor serii intitulate: Ecleraj. În expoziția curentă vor fi expuse două serii de lucrări, în oglindă, una față de cealaltă. Structura interioară este de pătrat înscris în pătrat și tablou în tablou. Paleta este completă: roșu - albastru + galben, alb și negru. Activitatea pictorului, prin prisma procesului aprofundat de cercetare, definește un spectru mai larg al picturii : abstract- concret- rațional.

Horea Paștina fructifică cercetarea laborioasă asupra naturii din ultimul deceniu prin „grădini ale sufletuluiˮ, în prezența luminată a Sfântului Duh, în care fiecare linie modelează prezența iminentă a crucii ca reper de înțelegere a lumii, ca metodă de sinteză a văzutului prin profunzime plastică. Astfel, în cele mai recente lucrări, pictura se desprinde de recognoscibil și adoptă simplitatea liniei și a desenului geometric ca portal către o lume în perpetuă reculegere și ascultare.

Cristian Dițoiu (n.1967 Grădiștea / Vâlcea) este absolvent al Academiei de Artă București, secția Pictură la clasa profesorilor Horea Paștina și Mihai Sârbulescu (1996). Membru al Uniunii Artiștilor Plastici începând cu anul 1997, pictorul participă în cadrul a  numeroase expoziții de grup și semnează un număr însemnat de expoziții personale. În anul 1998 artistul fondează „Grupul fără numeˮ alături de N. Badiu, F. Peia,  M. Dobre și V. Paladi, oferind publicului 12 expoziții pe parcursul a 14 ani de  existență. Printre cele mai recente expoziții personale se numără: „Ecleraj- friză LXXXIVˮ, Palatul Culturii, Iași (2019), „Ecleraj, construcție - deconstrucție, Jecza Gallery, Timișoara (2017) și „Ecleraj, roșu- albastru, construcție-reconstrucție, Galeria Anticariat Curtea Veche, București (2016).

 

Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog în calitate de co-fondator alături de Constantin Flondor și Paul Gherasim, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescuˮ, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, Horea Paștina se remarcă de-a lungul anilor prin numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, precum și prin prezența activă în cadrul expozițiilor de grup. Cu lucrări în colecții private, galerii și muzee, artistul este premiat în repetate rânduri iar în anul 2004 este decorat cu Ordinul Meritul Cultural (în grad de ofițer) și în anul 2010, la Alba Iulia, cu distincția „Crucea Arhiepiscopalăˮ.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Partener al evenimentului este Crama Histria care va îmbogăți experiența invitaților la vernisaj cu un vin de excepție.

02 - 30 iunie 2023

Mon Paris | Gizella POPESCU

În perioada 2-30 iunie 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Gizella Popescu, intitulată sugestiv „Mon Paris‟. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 7 iunie, ora 18.00. Expoziția cuprinde o serie de lucrări ce tratează pictural tema viciilor și a ispitelor contemporane fără ocolișuri, secrete sau dezaprobare. Compozițiile și portretele deopotrivă  adoptă un spirit teatral, ancorând privitorul într-o realitate marcată de pofte. Fără regrete, pe fețele personajelor se citește abundența și atitudinea de desfătare asumată ori reticența față de acest scenariu. Lipsită de pilde, expoziția transmite un spirit boem, lăsând loc de interpretare, povești și lecții de moralitate deschise. Abundă senzația unei false ordini, în care forme nedistinctive pun la îndoială realitatea și valorile.

În practica sa recentă, artista explorează, într-un stil fluid și ușor ironic, arhetipurile umane tradiționale și contemporane, punând accent atât pe diluarea memoriei colective, cât și pe căutările de descifrare a sensului din perspectiva omului contemporan. Lucrările reflectă deopotrivă o critică și o introspecție asupra modului în care percepem moștenirea estetică, raportat la valorile actuale ale societății, în general, și ale artei contemporane, în particular. Imaginile sunt fragmentate, juxtapuse ori alegorice, într-un context ludic intenționat. În cea mai recentă serie de lucrări cuprinsă în expoziția „Mon Paris‟, sexualitatea, libertatea și viciile apar în prim-plan, într-un decor aproape teatral, în care elementele și personajele se recompun și se reinventează în scenete care invită la discurs.

Gizella POPESCU este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a expus în galerii private și spații neconvenționale, la Salonul Național de Artă Contemporană și la Muzeul de Artă Casa Simian, din Râmnicu Vâlcea, unde a avut și prima expoziție personală de pictură. Lucrările sale se află în colecții private din țară și străinătate, fiind incluse în mai multe cataloage de artă editate de către Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

08 - 30 mai 2023

Alter Ego | Daniela Grapă

În perioada 8-30 mai 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția cu titlul „Alter Ego‟, semnată de artista ieșeană Daniela Grapă. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 9 mai, ora 18.00. Expoziția cuprinde o serie de lucrări  care explorează subiectul „conștiinței de sine‟, având ca suport teoretic câteva dintre concepțiile filosofice ale existențialismului, dezvoltate de filosofi precum E. Husserl și E. Levinas.

Lucrările artistei surprind fețe ancorate în căutări filosofice bazate pe identitatea „celuilalt‟ ca parte dintr-un tot întreg. Dualitatea capătă semnificații profunde, creionând figuri care își dezvăluie secretele, astfel stârnind o nevoie naturală de regăsire. Chipurile împrumută o forță spirituală ce slujesc registrului pictural pe post de reper definitor din care se împletesc liniile, se aștern petele de culoare și se conturează stări.

Percepția conștiinței de sine este posibilă doar prin existența unui al doilea eu” (reflexia sinelui sau a unei alte persoane), a unei alterități, a celuilalt”, iar raportul sinelui cu celălalt reprezintă baza relațiilor umane. Acest raport presupune și o dimensiune etică ce fixează reperele în cadrul căreia se dezvoltă relația sinelui (persoanei) cu celălalt. Identitatea sinelui are ca reper absolut divinitatea, fiind în esenţă, oglindirea divinităţii‟. Autoarea

Daniela Grapă (n.1976)  este absolventă a programului de Master din cadrul Facultății de Filozofie, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, secția Filozofia artei şi management cultural (2007). Studiile de licență le încheie în anul 1999 în cadrul Facultății de Arte Vizuale ( Universitatea Națională de Arte „George Enescu‟ din Iași, secția Sculptură), la clasa profesorilor Dan Hatmanu și Dan Covătaru. În același an, artista devine membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Daniela Grapă se remarcă prin numeroase expoziții personale și de grup organizate atât în țară, cât și în străinătate. Printre cele mai recente expoziții personale se numără: Ireversibil, Căminul Artei, București 2023;  Imago mundi, Galeriile Dan Hatmanu, Iaşi 2022; Asimetric, Galeria Victoria, Iaşi 2022; Fluidity, Galleria 8,75 Artecontemporanea, Reggio Emilia, Italia 2019

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

4 aprilie-3 mai 2023

Cernăuții și gustul cenușii | Constantin Flondor

În perioada 4 aprilie-3 mai 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a pictorului Constantin Flondor, așezată sub titlul „Cernăuții și gustul cenușii”. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 4 aprilie, ora 18.00, printr-o intervenție a criticului și istoricului de artă Cristian-Robert Velescu.

„Cernăuții și gustul cenușii” sunt cuvintele sub care, recent, Constantin Flondor a hotărât să așeze o selecție importantă de imagini extrasă din felurite segmente ale creației sale, alăturând opere ce aparțin unor faze distincte, dar și unor tehnici diverse, bunăoară pictura și fotografia. Să amintesc încă de la bun început că firul care le leagă este cel autobiografic. Toate au menirea de a conduce mesajul artistului în chiar aria de lumină a înțelegerii semenilor săi. O lumină când strălucitoare, când difuză. Selecția de lucrări pe care Constantin Flondor o propune e purtătoare a unor însușiri cardinale, a smereniei și a sacrificiului, ambele proprii creației, dar și ființei creatorului, care se întâmplă să fie pictor. Să mai adaug oare că smerenia creatorului, transmisă și creației, s-a distilat și se distilează încă sub ceea ce voi numi „presiuni ale istoriei”, Cernăuții natali fiind percepuți – în expoziție chiar – ca „oraș al durerii”, oarecum în felul în care Mântuitorul ni s-a arătat ca „Bărbat al Durerii” (Vir Dolorum)? Înadins am precizat că mesajul aflat în partea nucleică a creației e așezat, aidoma unei ofrande, în aria de lumină a înțelegerii privitorului. Sacrificând, artistul se și smerește. Căci, într-un mod deosebit în cazul expoziției de la Galeria Elite, dar și în cuprinsul creației înțelese ca ansamblu semnificant, Constantin Flondor a renunțat de multă vreme deja la misiunea de „luminător” al semenilor săi. O misiune pe care tradiția renascentistă i-a încredințat-o artistului, înțeles – sau poate numai perceput? – ca ființă excepțională. Dimpotrivă, Flondor își așază mesajul în locul cel mai primejduit cu putință, în chiar puterea de înțelegere – oscilantă, limitată – a semenilor săi. Astfel, „detronat” prin propria-i voință, artistul așteaptă ca divinitatea însăși, în splendoarea chenozei sale, să coboare în mintea creaturii‑spectator și să culeagă de acolo ofranda adusă de artist. Este, aceasta, un „releu” al valorizării imaginii plastice rar întâlnit în istoria artei – înrudit, poate, numai cu acela propriu „artei populare” –, unul care aruncă peste bord toate „construcțiile instituționale” și toate „ierarhiile”, artistul încredințându-se numai lui Dumnezeu. În cazul artei lui Constantin Flondor, funcționalitatea amintitului „releu” este favorizată – cred – și de dimensiunea autobiografică așezată de artist  în structurile operei.

                                                                    Cristian-Robert Velescu

Constantin Flondor (n.1936) este nepot al pictorului cernăuțean Nicolae Ivasiuc și descendent al unei importante familii bucovinene. Co-fondator al grupărilor de artă „111”, „Sigma” și „Prolog”, Flondor se face remarcat prin prolificitate, consecvență și implicare. În cursul prestigioasei sale cariere, practica artistică și demersul pedagogic au fost îmbinate în mod statornic. În perioada 1962-1991, Constantin Flondor a predat la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar între 1991 și 2002 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, unde a împlinit între 1996 și 1999 funcția de decan. Prezent în numeroase expoziții personale și de grup din țară și străinătate, artistul a dobândit o notorietate de necontestat, vădindu-se a fi una dintre figurile emblematice ale artei românești contemporane. Ca orice membru al grupului Prolog, Constantin Flondor privește cu deferență în direcția tradiției artistice, pe care o admiră. Fapt care nu îl impiedică să confere propriei creații o solidă dimensiune experimentală. Pictură de șevalet și desen, mail-art, instalație, performance și film, sunt mediile expresive pentru care a optat în cursul timpului. Flondor trăiește și creează la Timișoara.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

13 - 31 Martie 2023

THE RAY OF LIFE | Andreea RUS

În perioada 13-31 martie 2023 Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistei Andreea Rus. Evenimentul expozițional va fi marcat printr-un finisaj care se va ține pe data de 31 martie, ora 18.00. Expoziția este curatoriată de Miruna Barcan și este concentrată în jurul unui proces organic de emancipare a luminii interioare, înrădăcinat în diferite versiuni incipiente ale existenței materiale. Motivele care apar recurent în spațiul compozițional al Andreei Rus variază între cele naturale, centrate în jurul elementelor vegetale pe care le expune și cele figurative, sugerate direct prin personaje, trasând cu claritate o cronologie a inocenței.

Prin cromatica aleasă, lucrările ei suscită o reacție autoreflexivă din partea privitorului,  tonurile închise, predominant reci, utilizate în construcția spațiului sau a personajelor se află într-un contrast puternic cu prezența luminii, care, în mod surprinzător,  este formulată într-o tonalitate similară. Guvernată de acest joc ingenios, interacțiunea dintre cele două întărește sentimentul de profunzime și mișcare în raport cu elementele prezente și creează o experiență vizuală dinamică, aproape imersivă.   Fuziunea organică a stilurilor și jocul formelor și al luminii, se coagulează într-un tip de omogenitate plastică, eminamente specific artistei și conectează privitorul la o nostalgie timpurie, corespondentă primilor ani de viață, care invită la dialog propria lumină interioară și pune sub semnul întrebării reminiscențele inocenței personale‟. Miruna Barcan

Andreea RUS este absolventă a Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, program Licență (2005) și program Master (2007). Doctor în Arte Vizuale începând cu anul 2010 artista se face remarcată prin prezența activă în numeroase expoziții de grup în țară și străinătate, precum: Salonul Anual UAP Cluj (Decembrie, 2022), Salonul Național de Plastică Mică - Brăila (2022), „Dos mundos_Două lumi‟, România- Ecuador etc. Printre cele mai recente expoziții personale se numără: „Lumini abisale. Omagiu sfinților închisorilor comuniste”, Biblioteca Națională a României (2022), „Behind Utopia. Looking for the meaning off life”, Palatul Culturii, Târgu- Mureș (2022) și „Locuri ale fericirii‟,  Galeria UAP Suceava (2020).

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

20 Februarie-3 Martie 2023

Matrici și lirice | Teodor ARGHIR

Elite Art Gallery are plăcerea de a prezenta publicului, la sediul său din Strada Piața Națiunilor Unite 3-5, în perioada 20 Februarie - 3 Martie, creațiile artistului Teodor Arghir. Expoziția „matrici si lirice”, parte a unui proiect încă în desfășurare, prezintă o selecție de lucrări din seria cu același nume, și abordează într-o reprezentare variabilă idei, stări și sentimente. 

Despre seria sa „matrici și lirice” artistul scrie: „Dezvoltându-se pe conceptul matricei, se poate urmări o infinită paletă de suprapuneri de tip tramă, un univers bidimensional, care conține tridimensionalul si chiar mai mult decât fizicul - psihologicul, lumile onirice etc.”
„Matrice”, termen matematic, desemnează un aranjament rectangular sau un tabel constituit din numere, simboluri sau expresii, aranjate pe rânduri sau coloane, în care elementele sunt interconectate, scopul fiind de a prezenta un obiect sau o proprietate a acestuia. 

Arghir preia conceptul și îl transferă în viața cotidiană, ce „poate fi tradusă prin intermediul matricei, prin regularitatea sistemului de rânduri și coloane, prin sistemul cel mai simplu de linii drepte [...].” Patru dintre lucrările prezentate, Gula, Avaritia, Ira, și Superbia fac referire la cele păcate capitale și, ca atare, se înscriu într-o tradiție vizuală cu origine în Evul Mediu. Istoric, reprezentările timpurii au avut o abordare practică, în folosul religiei sau al societății, folosind forme ușor accesibile (de regulă personificări) pentru a transmite sentimentele subiacente. Teodor, înarmat cu o înțelegere aparent viscerală a esenței acestora, abordează subiectele dintr-o perspectivă non-obiectivă, juxtapunând subiectivitatea emoțiilor cu  construcții rigide care alcătuiesc Matricea nevăzută

Alte lucrări, precum inforMatiq, se caracterizează printr-o sonoritate sentimentală profundă, folosind aspectul bi-dimensional pentru a reține atenția publicului pe emoțiile, stările psihologice și sentimentele exprimate, pe liricul subiectului. Abordarea amintește puternic de ideologia Suprematismului din secolul XX conform căruia „un sentiment plastic redat pe pânză poate fi transpus în spațiuˮ prin abandonarea „așa-numitelor considerații practiceˮ.  

Artist prolific și versatil, Teodor Arghir are în palmares peste 30 de expoziții colective și de grup, în țara și în străinătate, a participat la 6 tabere de creație în Romania și Grecia. În 2022 a fost premiat de UAP Iași în cadrul expoziției „Portret si Autoportret” cu premiul pentru „mixed media.” În prezent, artistul lucrează în atelierul său din București.  

Expoziția „matrici și lirice” va fi deschisă timp de 2 săptămâni, de Luni pana Vineri între orele 9:00 și 19:00. 

Elite Art Gallery, parte a Asociației Elite Art Club UNESCO, are drept scop principal promovarea artiștilor plastici contemporani prin organizarea de proiecte culturale. Acestea facilitează expunerea publicului la noi forme de exprimare artistica, la abordări inovatoare în arta modernă, precum și la diverse interpretări ale valorilor deja consacrate. Asociația implementează proiecte in domeniul artelor vizuale, muzicii, precum si diverse programe educaționale.

6 - 17  februarie 2023

Peste vremuri | Silviu PARASCAN

la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 6-17 februarie 2023 Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului ieșean Silviu Parascan. Deschiderea oficială se va ține pe data de 7 februarie, ora 18.00, printr-o intervenție a criticului Marius Tița. Expoziția este curatoriată de Ana Neagoe și reunește o selecție de lucrări ce reflectă activitatea prolifică a artistului din ultimii ani pe o arie tematică ce urmărește, parcă citind printre rânduri, trecerea neobosită a timpului.

Portrete pe a căror chipuri se citesc vremuri dezvăluie privitorului o eternitate a memoriei, menită să îmbrace în lumină nevăzutul și să deschidă cărări spre lumi uitate. Popasul în pragul unor monumente medievale ne oferă repere istorice fără să ascundă rănile unei treceri forțate. În calitate de martori ne găsim în fața unor uși, ferestre și arcade care ne vorbesc prin detalii, ne invită să căutam adevărul prin fascicole de lumină ce scaldă spații generoase și ne promit miracolul. Lucrări nelipsite de sacralitate abundă de simboluri și ne arată prin modalități tehnice și tematice abilitatea autorului de a îmblânzi timpul. Până și peisajele nu rămân mute în fața trecerii, ierni albe și reci ne lasă rătăcitori printre fantasme astfel devenim spectatori încurajați să culeagă instantanee și să ducă vorba mai departe.

În forfota pe care ne-o impun vremurile, artistul se întreabă: „De câte ori n-am căutat răgazul de a zăbovi cât de puțin în zborul permanent al vremii? În fuga sa neostoită, pare că timpul poartă în curgerea sa câte o fărâmă a fiecăruia dintre noi, ajungând la rându-ne părtași pe nevoite la alcătuirea metafizică a ceea ce cu tresărire numim timp. Expoziția așternută dinaintea dumneavoastră este, înainte de toate, o reverență în fața publicului iubitor de frumos și adună în sine căutări mai vechi și mai noi deopotrivă, nici ele scutite de aripa nevăzută a timpului. Aceste preocupări s-au concretizat, iată, într-un dialog capabil de valențe estetice oarecum similare abordărilor mele plastice cunoscute, dar cu o mai mare generozitate a discursului vizual‟. Silviu Parascan

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Who Painted My Rabbit Red? | Ana-Sabina Drinceanu și Daniela Nemțanu

10.01- 3.02|2023

Elite Art Gallery

Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București

Începem anul #Fresh, încărcați cu forță creatoare și inspirație. Elite Art Gallery vă invită începând cu data de 10 ianuarie la expoziția intitulată Who Painted My Rabbit Red?, semnată de Ana-Sabina Drinceanu și Daniela Nemțanu, două dintre câștigătoarele concursului de artă Fresh.

Concursul de artă Fresh, aflat la a șasea ediție, fixează în domeniul artelor vizuale o căutare neobosită de tinere talente și inedit. Inițiat de Elite Art Gallery în anul 2017, concursul a reușit să identifice și să promoveze de-a lungul anilor artiști aflați la început de drum, astfel au fost desemnați patru câștigători care au îmbogățit calendarul expozițional cu două evenimente. Juriul ediției #Fresh 2023 este format din masteranzii CESI, specializați în Teoria și practica imaginii, aceștia fiind de fapt și curatorii  expozițiilor.

Firul roșu poate să călăuzească un om prin viață, poate să lege destine. Firul roșu poate să fie un fir de sânge.  Atât de diferite ca practică a esteticii și a temelor vizuale, Ana-Sabina Drinceanu și Daniela Nemțanu disecă în profunzime corpul fragilității, al supunerii și al sălbăticiei, într-o lume contemporană care devine tot mai transparentă în obiceiurile cruzimii sale. Lucrările de față ne obligă să credem mai departe în succesul demascării, să nu obosim să îi facem martori, alături de noi, pe cei care încă bâjbâie cu mâinile întinse înainte. Firul roșu nu se oprește în vârful degetelor‟. (Curator: Augustin Cupșa)

 

Echipa curatorială:

Alexandra Moț, Ailin Menabil, Alina Bălan, Alina Catană, Ana Zota, Augustin Cupșa, Betty Stoicovici, Carmen Moraru, Gabriela Tudor, Luciana Crăciun, Mihai Milea, Miruna Mihai și Vlada Zagnat.

Coordonatori: Ana Negoiță, Miruna Barcan

Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery  sunt disponibile pe pagina de Facebook  și pe https://www.eliteart-gallery.com/

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.