09 - 31 ianuarie 2025
Anatomia unei umbre
În perioada 9 - 31 ianuarie 2025, Elite Art Gallery găzduiește expoziția Anatomia unei umbre, a artistelor Carla Schoppel și Teodora Vasilescu, două dintre cele patru câștigătoare ale concursului #FRESH, ediția a VIII-a. Expoziția este curatoriată de Roxana Diochețanu, iar vernisajul acesteia va avea loc pe data de 14 ianuarie, începând cu ora 19:00.
Cele patru câștigătoare, ale concursului #FRESH, au fost alese de către un juriu de specialitate, format din Sabina Ana Drinceanu, artistă și curatoare, în prezent lector în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, secția grafică; Teodor Ștefan, artist și restaurator, care din anul 2022 activează drept lector la Universitatea Națională de Arte din București, departamentul pictură și Andrei Alecsandru Pantea, artist vizual și grafician, lector în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași.
Unde se întâlnesc umbrele?
Într-un sistem care ne reduce la umbre ale propriei voințe, identitatea devine o monedă de schimb, supusă unui proces continuu de negociere. Dar cine poate revendica și reconstrui aceste fragmente ale sinelui? Fără a oferi răspunsuri definitive, expoziția Anatomia unei umbre propune o disecție vizuală, în care Carla Schoppel și Teodora Vasilescu, prin colaj și sculptură, devin agenți ai autonomiei. Astfel, cele două artiste regândesc și recompun corpul contemporan, transformându-l într-un spațiu al rezistenței și al posibilului.
„Umbra este mai mult decât absența luminii, este o proiecție a ceea ce suntem și o promisiune a ceea ce putem deveni. Astfel, ea devine intersecția dintre materialitate și mecanismele sociale contradictorii care ne trasează existența. În acest univers, colajele Carlei Schoppel propun un fel de anatomie, una care nu doar deconstruiește, ci și reconstruiește. Operate cu o dexteritate aparte, figurile umane sunt suprapuse cu elemente simbolice, ridicând întrebări despre modul în care identitatea noastră este modelată și (re)negociată în prezent. Teodora Vasilescu duce acest dialog mai departe, decupajele sale reprezentând mai mult decât părți ale unui întreg pierdut, ci ecouri ale unui imaginar dinamic. Deconstruite precum niște hărți ale vulnerabilității, personajele artistei se dezic de studiul tradițional al formei fizice, reflectând, în schimb, structurile invizibile care modelează ființa.” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.
Carla Schoppel (n. 1990) a urmat studiile de licență, master și doctorat la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Preocupată în special de filosofie greacă și de estetică, artista a organizat, în calitate de curator, numeroase expoziții de artă. Proiectul său artistic, prezentat sub pseudonimul Schoppel Cut, explorează concepte filosofice printr-o expresie vizuală distinctă.
Teodora Vasilescu (n. 1997) și-a finalizat studiile de licență și master la Universitatea Națională de Arte din București. În prezent, activează ca bijutier și designer în cadrul brandului Contemporia. Lucrările sale reflectă un stil artistic unic, adaptat materialului utilizat, remarcându-se prin finețea detaliilor, precizia execuției și sensibilitatea exprimării.
AROBS, prin Fundația AROBS, și Innergy sunt sponsorii ediției a VIII-a a concursului #FRESH, o inițiativă dedicată susținerii tinerilor artiști vizuali, oferindu-le oportunitatea de a-și expune și prezenta lucrările într-o galerie de artă bucureșteană, dar și de a fi un liant între aceștia și iubitorii de artă.
Expoziția poate fi vizitată în intervalul 9 – 31 ianuarie 2025, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.
Despre Elite Art Gallery
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin inițiative culturale de amploare, aducând în fața publicului o paletă diversă de forme de exprimare artistică.
Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe Facebook și Instagram, cât și pe https://www.eliteart-gallery.com/