1. În ce mod a influențat sau inspirat timpul petrecut în rezidența din Balcic procesul artistic?

Cred că mediul în care se manifestă actul artistic are o importanță aparte și influențează la un nivel subtil direcția și energia lucrării, atât prin subiectele pe care le propune vizual, dar și prin povestea lui, iar Balcicul e magic, are din plin din amândouă!

 

 1. Ne poți împărtăși câteva aspecte specifice ale culturii, peisajului sau istoriei din Balcic care se regăsesc în lucrările tale?

Peisajele marine m-au cucerit și le-am abordat în două dintre lucrări – o stâncă singuratică care parcă rezona prin greutatea și stillness-ul ei, permanența infinită a timpului, peisajul marin cu luminile de la mal pe înserat, transparența apei, dar și grădina cu cactuși.

 

 1. Cu ce provocări te-ai confruntat în timpul rezidenței artistice și cum le-ai depășit din punct de vedere creativ?

Să redai transparența apei și amploarea cromatică a formelor distorsionate de luciul apei poate fi provocator, dar am întâmpinat-o cu bucurie și curiozitate, explorând-o la maxim.

 

 1. Au existat artiști locali, tehnici sau materiale pe care le-ai întâlnit în Balcic și care au avut un impact de durată asupra lucrărilor tale?

Pentru a-mi păstra autenticitatea ideilor și a modalității de exprimare obișnuiesc ca procesul de documentare să fie intim și, dacă aleg să explorez lucrările artiștilor locali, o fac după ce am terminat procesul meu.

 

 1. Cum a contribuit comunitatea și mediul din Balcic asupra experienței tale artistice generale?

Energia locului și natura înconjurătoare, cât și oamenii cu care am interacționat, mi-au creat un mediu în care să mă pot exprima liber și autentic!

 

 1. Poți descrie o lucrare anume pe care ai creat-o în timpul rezidenței și povestea din spatele ei?

Lucrarea cu floarea galbenă de cactus din grădina reginei m-a atras prin dualitatea ei. Mi s-a părut atât de frumoasă metafora florii de cactus care crește pe o frunză atât de țepoasă. Am simțit că este aproape contraintuitiv ca o floare atât de stridentă și delicată să crească într-un mediu aparent ostil. Această floare m-a dus cu gândul la regină și la personalitatea ei care leagă la un loc frumusețea și feminitatea cu puterea, oricând pregătită să apere tot ceea ce ea  considera valoros.

 

 1. Consideri că schimbarea împrejurimilor și expunerea la un loc nou au condus la direcții artistice neașteptate? Dacă da, care au fost elementele definitorii care au trasat aceste noi perspective?

Cu siguranță tot ceea ce m-a înconjurat vizual mi-a vrăjit subconștientul, manevrând subtil alegerile făcute și inclinând balanța spre zona figurativă și abordarea detaliilor realist.

 

 1. Cum a influențat cadrul liniștit al coastei din Balcic starea de spirit și temele operelor tale?

Trei din patru lucrări sunt interpretări ale liniștii pe care am simțit-o acolo, așadar mi-a atins o coardă sensibilă.

 

 1. Au existat schimburi culturale sau colaborări cu alți artiști, în timpul rezidenței, care ți-au influențat procesul de creație?

Artiștii alături de care am creat în rezidență au fost, fără doar și poate și în cel mai sincer mod, minunați în diversitatea și complexitatea artei personale, dar și a interacțiunii reciproce.

Obișnuiesc să pictez portretele lor, ceea ce am făcut și în această tabără. Schimbul de portrete, din punctul meu de vedere, este baza unei legături greu de desfăcut.

 

 1. Balcic are o istorie bogată și este cunoscut pentru arhitectura sa. Au jucat elementele arhitecturale sau poate vreunul dintre siturile istorice un rol în modelarea artei tale?

Arhitectura este cu adevărat inspirațională prin toată istoria pe care o respiră fiecare piatră și treaptă, coloană sau ornament. Am reușit să imortalizez câteva în schițe rapide.

 

 1. Balcic este cunoscut pentru legătura sa istorică cu Regina Maria a României. Au jucat relatările istorice sau influențele regale vreun rol în procesul tău de creație?

Bineînțeles, nu am reușit să trec peste portretul reginei pe care l-am abordat ca să mă simt mai aproape de tot ce a însemnat Balcicul în perioada lui de glorie.

 

 

 1. Cum ai reușit să echilibrezi aspectele structurate ale rezidenței cu libertatea de a explora propriile interese creative?

Iau mereu temele ca o provocare nouă și le trec prin filtrul meu stilistic și ideatic, iar rezultatele create de această suprapunere, de fiecare dată, îmi descoperă o altă parte a mea pe care o îmbrățișez și o integrez în discursul meu plastic.

 

 1. Poți vorbi despre interacțiuni sau conversații memorabile pe care le-ai avut cu alți artiști, localnici sau vizitatori? Au contribuit aceste intervenții asupra procesului creator?

De jumătate din grup mă leagă o prietenie veche și cu care am putut sa împărtășesc această experiență. Sunt recunoscătoare de prieteniile pe care le-am legat acolo și cred că toată interacțiunea în sine este foarte valoroasă.

 

 1. În ce fel crezi că lucrările tale vor evolua sau vor continua să fie influențate de perioada petrecută în Balcic?

Nu cred că este ceva controlabil, odată ce ai o experiență vizuală sau ai văzut o frunză într-o zi, nici nu știi cum își găsește modalitatea să se exprime într-un discurs plastic viitor și îți modelează o lucrare viitoare, ridicându-se pe neașteptate din subconștient pentru a fi adusă la lumina  pânzei. De asta prețuiesc fiecare moment vizual, totul poate fi inspirațional.

 

 1. Timpul petrecut la Balcic se aseamănă, într-o mare măsură, cu modul în care artiștii impresioniști creau opere plein air. Consideri că această experiență colectivă este esențială pentru formarea unui artist?

Da, consider că o comunitate de artiști poate influența în bine pe fiecare în parte și poate contura direcția grupului. Până la urmă apartenența la un grup este una dintre nevoile noastre primare. E minunat când părerile îți pot fi împărtășite și vorbești aceeași limbă cu alți colegi, asta îți dă încredere, putere, creativitate și energie.

 

 1. Ținând cont că epoca digitalizării se dezvoltă pe zi ce trece, de ce crezi că artiștii sunt atrași de această rezidență care pune accentul pe un proces artistic tradițional?

Personal activez și în pictura digitală, NFT-uri, modelarea 3D și recunosc că toate au atuurile lor, însă niciuna nu se compară cu autenticitatea actului tradițional de creație.

 

 1. Ce sfat ai da altor artiști care se gândesc să aplice în cadrul rezidenței artistice din Balcic?

Sincer, cred că este o experiență unică care merită din toate punctele de vedere și nu trebuie ratată!

Balchik Art Residency 2023