Niciodată nu va fi ultima dată/ Gabriela Culic

Elite Art Gallery, Piața Națiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Deschizi ochii

Deschizi ochii, te uiți în jur și vezi un alt fel de pădure - alergătură, multă forfotă, obstacole, unul ia locul altuia, lupi albi, lupi negri, viețuitoare și păsări fragile, fiecare caută resurse și luptă pentru ele, cu toate înzestrările sale.
Și uneori mai vezi ceva.
Vezi ființe care se ajută, le observi organizarea. Ca într-o haită, fiecare își știe rolul și locul bine determinat. Cel mai apropiat de comportamentul omului, este cel al lupului. Are organizarea cea mai bună, în atingerea unui scop.
Văzută de sus, alergarea grupului în haită pare foarte inteligentă. În față aleargă lupii vârstnici, cei care deschid vânturile si zăpezile. În avangardă sunt cei tineri și vânjoși, la mijloc sunt protejate lupoaicele - averea haitei, după care urmează alți câțiva lupi tineri. În spate, ultimul în haită aleargă lupul alfa, conducătorul puternic care ține haita unită și are viziunea întregului .
În pădure, natura luptă cu mijloacele ei de supraviețuire, ce țin de inteligența lumii ancestrale. Aparențele mereu iau locul altora, lăsând senzația că lucrurile se întâmplă în altă parte. Ca într-un joc cu oglinzi reflectante în multiple universuri.
Trebuie să ții ochii larg deschiși, să știi că niciodată nu va fi ultima dată.

Gabriela Culic, 2020