De ce ar trebui să cumpere un tânăr artă?

POLITICA COOKIES ELITE ART GALLERY
21st October 2019

De ce ar trebui să cumpere un tânăr artă?

Povestea mea cu colecționatul de artă a început la 36 de ani. Acum am mult mai mulți ani… Ea a fost declanșată de o emisiune TV în care se prezentau muzeele Minovici – Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică Minovici și Muzeul de Artă Populară „Prof. dr. Nicolae Minovici” iar la finalul ei ni s-a descris revista Societății Colecționarilor de Artă din România – Pro Arte.

Aprecierea picturii o dobândisem prin educația din școala generală (făcută într-un sat) și liceu (făcut la Iași). Un tablou era un lucru deosebit de valoros, pentru mine, atât din punct de vedere material dar mai ales spiritual.

Prima achiziție de artă a constat în două tablouri, peisaje, ulei pe pânză, de dimensiuni mici, pe care le-am cumpărat dintr-o expoziție. Aduse acasă le-am așezat în sufragerie de o parte și de alta a unei uși înalte. Ori de câte ori veneam de la serviciu mergem în sufragerie să le revăd. Îmi produceau o emoție pozitivă care nu se poate descrie în cuvinte, nu că nu aș vrea, dar îmi dau seama că nu pot să o fac, nu am cuvintele necesare. De fapt privirea tablourilor era un amestec de sentimente, dominând eliberarea de stres prin pictură.

De ce aș recomanda tinerilor să se apropie de acest domeniu uimitor, colecționatul de artă, sau de ce ar trebui să cumpere un tânăr artă?

În primul rând colecționați cu sufletul. Bineînțeles și cu rațiune dar să nu domine valoarea materială. Achiziționând azi o lucrare, peste un interval de timp, mai mare sau mai mic alta, ele se vor aduna și vor „mobila” elegant locuința dumneavoastră. Puteți începe cu grafica care este mai accesibilă ca preț.

La un moment dat colecția vă v-a răsplăti. Cum? Eliberându-vă de stres, oferindu-vă subiect de discuții (tema abordată într-un tablou, cel ce a realizat-o etc), oferindu-vă un reazem într-un moment greu (vă puteți dovedi dumneavoastră că ați făcut ceva important), este un îndemn la studiu permanent, subiect de meditații spirituale, cunoașterea unor creatori deosebiți (pictori, sculptori etc), abordarea unor discuții despre artă în care să nu vă simțiți stingheri etc.

Colecționatul este o activitate care se întinde pe perioade mari de timp, de obicei ține de când ești subjugat de artă și până la sfârșitul vieții. Cu cât vă apropiați acest domeniu mai de tineri cu atât perioada de bucurie va fi mai mare.

Așadar începeți!

Vasile Petrovici