Salvare și restaurare a Casei Enescu din Mihăileni

The Tree of Life
24th September 2017
Tate Modern, Londra
24th September 2017

Salvare și restaurare a Casei Enescu din Mihăileni

Salvare și restaurare a Casei Enescu din Mihăileni

Fundația Pro Patrimonio se bucură să anunțe lansarea campaniei de strângere de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de salvare și restaurare a Casei Enescu din Mihăileni, pe care ne dorim să o reactivăm ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice.

Începând de pe 21 octombrie 2015, timp de 30 de zile, orice iubitor de patrimoniu și istorie culturală ne poate susține în încercarea noastră de a da viață casei care era în prag de colaps până anul trecut, când Pro Patrimonio, alături de OAR, a început intervenția de urgență pentru salvarea sa. Cu ajutorul comunității locale și a multor oameni generoși, am desfășurat o campanie de strângere de fonduri care ne-a adus aproape de ultima fază a restaurării casei, dar acesta fost doar începutul.

George Enescu (1881 – 1955) este cel mai cunoscut compozitor român de talie internațională. Casa lui din Mihâileni (România), unde a muncit și compus, a fost construită de bunicii săi materni între 1775 și 1830 și reprezintă o expresie a arhitecturii tradiționale din prima jumătate de secol 19.

Academia va îmbina componenta memorială cu funcțiunea educațională, iar o parte importantă a proiectului va avea ca focus comunitatea locală, implicând copiii din acea zonă. Academia va genera o oportunitate culturală și educațională într-o zonă care are nevoie de revitalizare, lângă granița dintre România și Ucraina.

“Această clădire, așa mică cum e, reprezintă mult mai mult decât o restaurare. Nu zidurile contează acolo, cum spunea foarte bine Raluca Știrbăț. Este vorba de un proiect comun și, până la urmă, de felul cum îl conduci ca el să evolueze în direcția pe care probabil de multe ori și-a dorit-o chiar maestrul George Enescu.”

– Domnul arhitect Șerban Sturdza, vicepreședinte al fundației Pro Patrimonio

Prioritatea în acest moment este strângerea de fonduri pentru a termina prima fază a proiectului. Aceasta constă în restaurarea tâmplăriei, a trei sobe tradiționale, tencuielii, podelei și în finisaje. Suma necesară pentru prima fază este de 15.000 de euro, dar bugetul pentru crerea Academiei, incluzând mobilă, un pian, facilități și construcția unei săli de concert depășesc suma aceasta, așa că fiecare donație este necesară și mult apreciată.

Bugetul necesar lansării Academiei Muzicale Internaționale George Enescu este de 55.000 de euro.

Fiecare donație ne aduce mai aproape de scopul nostru!

Campania se desfășoară pe platforma Indiegogo și poate fi accesată la link-ul: igg.me/at/enescu

Conservarea și grija pentru locurile în care Enescu și-a petrecut primii ani din viață reprezintă o misiune și o responsabilitate de mare importanță pentru patrimoniul european, Casa Enescu putând deveni un loc unde artiști virtuoși pot interacționa cu tineri talentați.

Proiectul Salvați Casa Enescu este un parteneriat între fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România – prin filialele București și Nord-Est – și se bucură de sprijinul multor parteneri locali, voluntari, artiști și personalități publice. Proiectul a pornit la inițiativa pianistei Raluca Știrbăț, Președintele Societății Internaționale George Enescu din Viena, căreia i s-a alăturat și violonistul Alexandru Tomescu, ca ambasadori ai cauzei noastre.

Fundația Pro Patrimonio este o organizație non-profit internațională, fondată în anul 2000, cu filiale în România, Marea Britanie și Franța. Scopul fundației este de a salva, restaura și păstra moștenirea culturală și arhitecturală românească. Pro Patrimonio promovează protejarea moștenirii culturale românești existente și are ca scop educarea oamenilor spre aprecierea clădirilor istorice cât și sprijinul în restaurarea și refolosirea lor. Proiectele noastre au salvat un număr important de monumente arhitecturale până acum, și ne mândrim cu posibilitatea de a oferi exemple de bună practică în restaurarea și reactivarea moștenirii culturale în România.

Vă invităm să vizitați www.propatrimonio.org pentru mai multe informații despre proiectele noastre.

Parteneri principali: OAR București, OAR Nord-Est, Societatea Internațională “George Enescu”

Parteneri: Jeunesse Musicales, TVR, TVR Iasi, Comuna Hiliseu-Horia

Date de contact:

bucuresti@propatrimonio.org

0733.977.912